Bitkiler neden ay ışığıyla fotosentez yapamıyor?

Güncelleme Tarihi:

Bitkiler neden ay ışığıyla fotosentez yapamıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2016 15:50

Kısa cevap: Yapıyorlar.

Haberin Devamı

Uzun cevap: Fotosentez, bitkilerin güneş ışığından aldıkları enerjiyle karbondioksit üretip, suyu glikoz ve oksijene çevirmeleriyle gerçekleşen bir süreç. Bu glikozun bir kısmı yeni hücreler yaratmak için kullanılırken, bir kısmı da yine karbondioksit üretimi için ayrılıyor. Su ise bitki metabolizmasının ihtiyaç duyduğu enerjiyi karşılıyor.

Ay ışığı ne kadar güçlü olursa olsun, güneşin sağladığı enerjinin 6 binde biri kadar enerjiye karşılık gelmekte. Buna rağmen fotosentez süreci ay ışığında da devam ediyor. Tabii aşırı yavaş ve çok daha düşük bir etkiyle. Çok yavaş olduğundan bitki için kullanışlı değil. Çünkü bu esnada harcadığı enerji, ay ışığında gerçekleştirdiği fotosentez sonucu elde edeceği karbondioksitten daha fazla. Ama sabah olup da güneş tekrar yükseldiğinde gece kaybettikleri enerjiyi fazlasıyla karşılayabilir duruma geliyorlar.

Haberin Devamı

Günün ilk ışıkları, zararlarını telafi ettikleri enerjiyi onlara sağlamış oluyor. Bunu bir de akşam saatlerinde güneşin etkisi azalmaya başladığında yapıyorlar. Aslında bitkilerin çoğu fotosentez yapmak için sadece günün bu iki vaktini tercih ederler. Diğer zamanlarda ve geceleri yapraklarını kapatarak süreci sonlandırmaları onlar için daha faydalı oluyor. Böylece sirkadiyen ritmlerini kontrol altında tutarak çiçek verme ihtimallerini artırmış oluyorlar.  

popsci.com.tr Tarafından Hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!