Bisikleti hatırladık

Güncelleme Tarihi:

Bisikleti hatırladık
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

Dün Küçükçekmece'de 1500 bisikletli bir şenlikte buluştu. Bisiklet sevenler, kentin bisiklet yollarıyla donatılmasını istedi.

YEREL YÖNETİMLERDEN BEKLİYORUZ

Zehra Mustafa Dalgıç Ticaret Meslek Lisesi'nin organize ettiği ve Bisiklet Sevenler Derneği'nin (BSD) destek verdiği Üçüncü İstanbul Bisiklet Şenliği dün sabah yapıldı. Bisiklet Şenliği'nin organizatörü Aslan Kuş, 12 milyon nüfuslu bir şehirde bisiklet yollarının olmamasının vahim olduğunu söyleyerek ‘‘Bisikleti yerel yönetimlere hatırlatmak istiyoruz’’ dedi

KADIKÖYLÜLER ŞANSLI

İstanbul'da, Bostancı'dan başlayıp Pendik'e kadar devam eden sahil şeridi, Caddebostan ve Mimar Sinan Parkı'ndaki bisiklet yolu dışında uygun bisiklet yolu yok. Küçükçekmece Belediye Başkanı Halidun Özbatur dün katılımcılara bisiklet yolu sözü verdi. Organizasyonu gerçekleştiren lisenin müdürü Abdullah İnan bisiklet yolunu istediklerini söyledi.

BAHADIRLI OTOMOBİLSİZ GÜN YAPACAK

Dünyanın birçok kentinde yılda bir gün ‘‘Otomobilsiz Gün’’. O gün otomobiller trafiğe çıkmıyor, kentliler bisikletle dolaşıyor. Türkiye'de de Marmara ve Boğazlar Belediyeler Birliği böyle bir çalışma yürütüyor. Aynı zamanda Birliğin Başkanı olan Bakırköy Belediye Başkanı Ahmet Bahadırlı, Bakırköy ilçesinde otomobilsiz gün düzenlemek için hazırlık yapıyor.

Dünya kentleri yarışıyor

Çin'de trafik sayım noktalarında saatte geçen bisiklet sayısı 50 bin. İngiltere’de 2005’e kadar bisiklet yolları 8 bin mile çıkaracak. Hollanda ve Belçika'dan sonra İngiltere de bisiklet ve güvenlik aksesuarlarındaki tüm vergileri kaldırdı. İsviçre Ordusu'nda 50 bisikletli bir alay var. Avrupa kendi arasında bisiklet ağı kurmak için çalışıyor. Londra, Paris, Seattle, San Francisco ve Santa Monica'da bisikletli polisler var. Dünya artık yukarıdaki krokide görüldüğü gibi yürüyen merdivenle çıkılan bisiklet yollarının peşinde.

Bisikletçiler Küçükçekmece'den Menekşe'ye araç trafiğine kapatılan yaklaşık 12 kilometrelik parkuru bisikletle aldı. Ücretsiz ve halka açık şenliğe katılanların yüzde 70'i erkekti.

80 santimlik koridor istiyoruz

1989 'da kurulan Bisiklet Sevenler Derneği’nin (BSD) 6 bin 500 üyesi var. Derneğin Projeler Yönetmeni Murat Suyabatmaz ‘Güvenli ve sağlıklı altyapı için yerel yönetimler destek vermeli. Yolun kenarına 80 santimlik bir koridor istiyoruz, o kadar’’ diyor

Dün Küçükçekmece'de 1500 bisikletli bir şenlikte buluştu. Bisiklet sevenler, kentin bisiklet yollarıyla donatılmasını istedi.

Zehra Mustafa Dalgıç Ticaret Meslek Lisesi'nin organize ettiği ve Bisiklet Sevenler Derneği'nin (BSD) destek verdiği Üçüncü İstanbul Bisiklet Şenliği dün sabah yapıldı. Ücretsiz ve halka açık şenliğe bin 500'ün üzerinde bisikletsever katıldı. İstanbul'un bir ucundan katılanların olduğu şenlikte katılımcıların yüzde 70'i erkekti.

Bisikletçiler Küçükçekmece'den Menekşe'ye araç trafiğine kapatılan yaklaşık 12 kilometrelik parkuru bisikletle aldı.

Şenlikte Küçükçekmece Kaymakamı Yüksel Ayhan, Küçükçekmece Belediye Başkanı Halidun Özbatur ve Milli Eğitim Müdürü Yakup Hayırlığlu da sembolik olarak bisiklete bindi.

Bisikletseverler saat 9'da Barbaros Caddesi, Şahinler Sokak, Bağcılar adresindeki Zehra Mustafa Dalgış Ticaret Meslek Lisesi bahçesinde toplandı ve 10'da şenlik parkurunun başlangıcı olan Küçükçekmece’ye indi. Yeşilköy-Florya-Menekşe güzergahı takip edilerek Küçükçekmece Sahili'ne gidildi.

Bisikletçiler öğlene doğru Küçükçekmece Belediyesi İçkumsal Dinlenme Tesisleri'ne gelerek birlikte piknik yaptıktan sonra Florya'dan tekrar okula geri döndü.

Başkan söz verdi

Şenlik başlamadan önce Belediye Başkanı bir konuşma yaptı. Başkan Özbatur konuşmasında katılımcılara ‘‘bisiklet yolu istiyor musunuz’’ diye üç kez sordu. Coşkulu bir şekilde üç kez ‘‘evet’’ yanıtını alan Başkan Özbatur gençlere bisiklet yolu sözü verdi.

Bisiklet Şenliği'nin organizatörü Aslan Kuş, 12 milyon nüfuslu olan bir şehirde bisiklet yollarının olmamasının vahim olduğunu söyledi: ‘‘Bisikleti yerel yönetimlere hatırlatmak istiyoruz. Küçükçekmece bu konuda çok müsait. Şenlikte cami imamı da, kaymakam da belediye başkanı da pedal çevirdiler.’’

Spor yapmak isteyen ve sağlığına önem veren herkesin bisiklete binmesi gerektiğinin altını çizen Zehra Mustafa Dalgıç Ticaret Meslek Lisesi Müdürü Abdullah İnan, ‘‘en büyük arzumuz, kayıt yaptıran bisikletseverlerin de ifade ettiği gibi, bölgemizde bir bisiklet yolu açılmasıdır’’ dedi.

Esenyurt'ta çocuklara bisiklet

ESENYURT Belediyesi kuruluşunun 11. yıldönümü dolayısıyla Esenyurt Beldesi'nde düzenlediği Okullararası Kompozisyon ve Şiir Yarışması'nda dereceye giren öğrencilere bisikletler, eşofman takımları ve dolmakalem setleri dağıtıyor. Esenyurt Belediyesi, yine aynı çerçevede düzenlediği Liselerarası Bilgi Yarışması'nda dereceye giren okullara da çalışma koltukları, toplantı ve büro masaları gibi ödüller veriyor. Kompozisyon Yarışması birincisi İncirtepe Lisesi öğrencisi Sevinç Çay ve Şiir Yarışması birincisi Hoşdere İlköğretim Okulu öğrencisi Osman Aydın bisiklet kazanan öğrenciler oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!