Güncelleme Tarihi:
Kendini 6 yıldır otizm çalışmalarına veren ve seminerler düzenleyen Başar'ın en büyük hedefi Türkiye'de otizmle ilgili bir okul açmak. Breda kentinde yaşayan Başar'ın azmini ve başarılarını konu alan belgeselde, 21 yaşında otizm teşhisi konulan Türk kızının aile, arkadaş, okul ve iş hayatından kesitler sunuluyor.
Hollandalı yönetmen Pauline van Tuyll tarafından çekilen ve 2 Nisan'dan bu yana ülkenin 5 kentinde gösterimde olan belgesel Hollanda'da bir televizyon kanalında da yayımlanacak. Başar, filmin Türkiye'de gösterime girmesi için çalışmalara hazırlanıyor. Kendini otistik çocuklara adayan Başar, bu alanda otorite olmak istiyor.
RAHATSIZLIĞIN TEŞHİSİ YAŞAMINI DEĞİŞTİRDİ
Türkiye'den Avrupa'ya yoğun işgücü göçünün yaşandığı yıllarda Hollanda'ya gelen öğretmen bir baba ile ev hanımı bir annenin kızı olan Başar, 21 yaşında teşhisin konulduğu döneme kadar, aile içinde ve arkadaş çevresinde iletişim kaynaklı zorluklar yaşamış. İçe kapanık biri olmuş. Öğretmenleri ve ebeveynlerinin kendisine sürekli "Bir şeyin yok" dediği Başar o dönem için, "Oysa ben sorun olduğunu biliyordum. Kimseyle doğru dürüst iletişim kuramıyor, kurduklarım da kısa süreli oluyordu. Ta ki 21 yaşıma kadar. Bu yaşta doktorlar bana nihayet bir teşhis koyabildiler ve rahatladım" diyor.
Rahatsızlığına rağmen üniversiteyi bitiren ve dört yabancı dil öğrenen Başar, teşhisten sonra otizm konusunda kendini geliştirmek için büyük çaba harcamış. Otizmle ilgili ulaşabildiği tüm filmleri izleyip, kitaplar okumaya başlayan Başar, sonunda uzmanlara taşa çıkaracak derecede donanıma sahip olmuş.
Bilgi ve tecrübeleriyle başından geçenleri metne dökme kararı alan Birsen Başar'ın, 2009'da "Ben de Fark Edilmek İstiyorum" adlı, Türkçe ve Hollandaca ilk kitabı yayımlanmış. Başar, kitabın ardından iş başvurularına başlamış. Sonuçsuz kalan çok sayıdaki başvurusunun ardından Breda Belediyesi'nde iş bulmuş.
Halen belediyede görev yapan Birsen Başar, otizmle ilgili çalışmalarını derinleştirmek ve yardıma ihtiyacı olanlara katkı sunmak için ülkenin farklı bölgelerinde seminer ve konferanslar veriyor.
TÜRK ÇOCUKLARINA YARDIMCI OLMAK İSTİYOR
Hollanda Otizm Derneği üyesi de olan Başar, ilk etapta, bu ülkedeki otistik Türk çocuklarına ve ailelerine ulaşmayı amaçlıyor. Hollandaca yayımlanan "Otizm Ormanında" isimli ikinci kitabını Türkiye'de de bastırmak içi yayınevi arayan Başar, kendi yaşadığı sorunlara karşı geliştirdiği çözüm yollarının birçok aileye katkı sunabileceğini düşünüyor.
Başar, aileleri bilgilendirmek için seminerlerine devam ettiğini anlatarak çarpıcı bir tespitte de bulunuyor:
"Maalesef toplumuz çok duyarsız. Hollandalılara yönelik verdiğim seminerler daha kalabalık oluyor. Türk aileler otizmli çocuklarından utanıyorlar. Bunun utanılacak bir tarafı yok kesinlikle. Bu durum beni üzüyor."
Başar, zaman zaman bazı gönüllü kuruluşların desteğiyle Türkiye'de konferanslar verdiğini belirterek, "En büyük hedefim Türkiye'de otizmle ilgili bir okul açmak" diyor.