<B> Merve YENAL</B>
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2002 15:46
Otomotiv sektöründe hizmet veren Birmot, çalışanların ve yöneticilerin sorunlarını tanımlamak, çözüm bulmak ve değişim yaratmak amacıyla TRIO adlı bir projeye imza atıyor. Türkiye'de bir ilk olan bu proje kapsamında bir klinik psikolog, bir sosyal psikolog ve bir endüstri mühendisi birlikte çalışıyor. Çalışanlar ve yöneticiler grup terapisinde sorunlarına çözüm arıyor.
Şirket birleşmeleri bazen birçok problemi beraberinde getiriyor. Yıllardan beri var olan şirketlerin eski kurum kültürlerini bir kenara bırakmaları ve yeni kültüre adapte olmaları zaman alıyor.
Koç Grubu'na bağlı 11 şirketin geçtiğimiz yıl bir araya gelmesiyle kurulan Birmot (Birleşik Motor) bu durumu önlemek için yeni bir projeye imza attı. Şirket kültürünü oluşturmak, doğru iletişimi sağlamak ve çalışanların gelişimine katkıda bulunmak amacıyla bir sürekli eğitim ve gelişim programı düzenledi.
Birmot, Koç Holding'e bağlı olarak otomotiv sektöründe hizmet veriyor. 11 şirketin bir araya gelmesinden oluşan 772 kişilik bir şirket. Geçen yıl kurulmasına karşın insan kaynakları alanında önemli bir projeye imza atıyor. Projenin adı TRIO. Temel amacı çalışanların ve şirketin durum analizlerini yapmak, sorunlarını tanımlamak ve değişim yaratmak. Projede bir endüstri mühendisi, sosyal psikolog ve klinik psikolog birlikte çalışıyor. Bu anlamda Türkiye'de bir ilki oluşturuyor.
TRIO ‘da Birmot İnsan Kaynakları Koordinatörü Hakan Onel Endüstri Mühendisi, İK Yöneticisi Berna Boragan Sosyal Psikolog ve şirket terapisti Çağla Gülol klinik psikolog kimlikleriyle görev yapıyor.
Şirketin ofisleri Türkiye çapında sekiz ile dağılmış durumda. Proje kapsamında tüm ofisler teker teker ziyaret edilmiş. Projenin amaçlarından biri dağınık haldeki bu merkezlerin koordinasyonunu ve iletişimini sağlamak. Bir diğeri ise Gülol'un önderliğinde çalışanlarla grup çalışması yapmak. Bu çalışmalar sonucunda çalışanların genel sorunlarıyla ilgili geri bildirim sunmayı hedefliyorlar. Sisteme yönelik geri bildirimler insan kaynakları biriminde toplanıyor. Gerekli eğitimler ve çözümler Boragan tarafından sağlanıyor. Onel çıkan profillerin nasıl yönlendirileceği ve sistem içindeki dengesini sağlama konusunda yardımcı olacak.
Şirket çapında yaklaşık 80 yönetici görev yapıyor. Gülol yöneticilerle birebir çalışmalar yapacağını belirtiyor. Bu sayede kendilerini daha iyi tanımaları ve hedeflerine uyum sağlamaları amaçlanıyor. Stres yönetimi, öfke kontrolü gibi ortak sorunlarla ilgili grup çalışması yapmayı planlıyor. Talep olduğunda yöneticinin problemleriyle ilgili terapi de yapacak.