Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'nın Köln kentinde Türkiye'den gelen Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Karma Parlamento Komisyonu (KPK) üyeleri ile dini derneklerin temsilcileri biraraya geldiler. Müslümanlar'ın sorunlarının ele alındığı toplantı çatı niteliği taşıyan hemen hemen tüm dini örgütlerin katılımıyla zirveye dönüştü. Toplantıya DİTİB dışında, Milli Görüş, ATİB, İslam Kültür Merkezleri, Avrupa Cem Vakfı, Türk Veliler Birliği, Almanya Caferiler Derneği ile Avrupa Türkleri Birliği katıldı.
İSLAM DİN OLARAK TANINMALI
Toplantıda konuşan Berlin Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Sadi Arslan, Müslümanlar'a karşı önyargılar, İslamın Almanya'da resmi zeminde bir din olarak tanınmaması ve İslam din dersleri konusunda yaşanan sıkıntılara değindi. Köln Başkonsolosu Asım Temizgil ise İslam din dersleri konusunda Almanya'nın çifte standart uyguladığını ifade ederek şunları söyledi: "Geniş tabanı olan çatı örgütleri biraraya gelse dahi Almanya İslam din dersleri konusunda bunları muhatap olarak kabul etmiyor. Buna karşın Aleviler'in tamamını temsil etmeyen bir kuruma okullarda Alevilik derslerini okutma hakkı tanındı. Bu kurum 2008 yılında okullarda ders vermeye başlayacak."
TEMSİLCİLER NELER İSTEDİ?
DİTİB Dinlerarası Diyalog Müdürlüğü'nden Bekir Alboğa: "Hıristiyan din derslerinde İslamiyet kötü tanıtılıyor. Almanya'da her millet kendi dilinde hutbe okurken, Almanya sadece bizden Almanca hutbe okumamızı istiyor.
Milli Görüş Eğitim Sorumlusu Yardımcısı Mehmet Gedik: "İslam din derslerinin saatleri yetersiz. Bu derslerle çocuklarımıza dinimizi öğretmemiz imkansız. Avrupa'da Müslümanlara karşı adeta modern bir soykırım uygulanıyor."
Avrupa Türkleri Birliği (ATB) Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Öktem: "Alman Anayasayı Koruma teşkilatı her yıl Türk sivil toplum örgütleri hakkında rapor hazırlayarak ilgili kurumlara bildiriyor. Anayasayı Koruma Teşkilatının yaptığı bu çalışmalar yasal mı bunu bilmek istiyorum."
Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB) Genel Başkanı Fikret Ekin: "Devletimizden sorunlarımıza daha ciddi yaklaşmasını bekliyoruz. 'Verirken bana mı sordunuz' mantığıyla yaklaşarak sorunlara çözüm bulunamaz. Almanya bizi asimile etmek istiyor. Tabi ki asimilasyonun yolu da din ve dilden geçiyor."
Cem Vakfı Avrupa Genel Koordinatörü Alişan Hızlı düzenlediği cemlerde Atatürk posteri ve Türk bayrağı asmasından bazı kişi ve kurumların rahatsız olduğunu söyledi.
DİTİB Kadın Kolları Başkanı Zeynep Ceşen: "Aileler parçalanıyor. Gençlerimiz cezaevinde. Ailelere ve gençlerimize daha fazla sahip çıkalım."
İŞADAMLARIYLA AKŞAM YEMEĞİ
AB Karma Parlamenterler Komisyonu toplantıdan sonra Türk işadamları ile akşam yemeğinde bir araya geldi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ve işadamları ile buluşan heyet, Avrupa'daki iş adamlarının sorunlarını ve beklentilerini tartıştılar. Mevlana Restoran'daki toplantıya KRV MÜSİAD Başkanı Orhan Bilen ile Başkan Yardımcısı Süleyman Sezen ve Avrupa'da yaşayan bazı işadamları da katıldı.