Birleşmiş Milletler’deki İsrail oylaması ABD’yi seçeneksiz bıraktı

Güncelleme Tarihi:

Birleşmiş Milletler’deki İsrail oylaması ABD’yi seçeneksiz bıraktı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2011 09:50

Filistin Yönetimi, en geç Cuma gününe kadar Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne başvurarak İsrail yerleşimlerinin “yasadışı” kabul edilmesini talep edecek. Bu durum, Obama yönetiminin BM Güvenlik Konseyi’ndeki ilk vetosunu kullanmaya itebilir.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor    

 

Aralık ayından bu yana Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas’ı kararından döndürmeye çalışan ABD’li diplomatlar, kararın Ortadoğu barış görüşmelerine zarar verebileceğini belirtti.

 

Filistin Yönetimi’nin girişimi, Washington’un elini kolunu başlamış durumda. Olası bir veto halinde, Arap ülkeleri, Obama yönetimini İsrail yerleşimlerini desteklemeye başlamakla suçlayabilir. Eğer ABD veto kullanmazsa, bu kez Beyaz Saray desteğini müttefikinden çektiği için İsrail’in tepkisine hedef olacak.

 

Haberin Devamı

ABD, BM Güvenlik Konseyi başkanlığının bir açıklama yayımlayarak, “barış görüşmelerine ciddi bir engel oluşturan İsrail yerleşimlerinin inşaatının meşruiyetini kabul etmediğini” belirtmesini önerdi.

 

Obama yönetimi aynı zamanda, Rusya’nın teklifini destekleyerek, Güvenlik Konseyi’nin barış sürecini hızlandırması için bir ekip görevlendirmesine de sıcak bakıyor. Beyaz Saray ayrıca, Ortadoğu Dörtlüsü’nün (ABD, BM, Rusya ve AB), 1967 savaşından önceki sınırlara dayanan bir Filistin devleti için daha yapıcı bir müzakere yürütmesine destek vermeyi kabul etti.

 

İsrail, barış sürecinde BM’nin yer almasını uzun süre reddetti. Başbakan Benjamin Netanyahu’nun hükümeti, 1967 sınırlarının başlangıç noktası kabul edileceği müzakerelere olumlu bakmadı.

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:  
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!