Güncelleme Tarihi:
Uzun cevap: Hava durumu raporlarında, ne kadar çılgınca olursa olsun, bir bölgeden bildirilen her türlü gariplikler çok ciddiye alınıyor. Çünkü tüm tuhaflığına rağmen doğru olma ihtimali yüksektir. Doğa ana bazen bizi şaşırtacak kadar tuhaf şeyler yağdırabiliyor. Örneğin bir keresinde gökten ışık topları yağdığı görülmüştü. Bilim, bunların top şeklinde şimşekler olduğunu söylüyor.
Yağdıkları zaman tıpkı bir baloncuk gibi insanların gözü önünde patlıyorlar. O sırada bir elektrikli alete denk gelirlerse bu patlama biraz daha şiddetli oluyor. Şimşek toplarının nasıl oluştuğu henüz bilinmiyor. Bir başka şaşırtıcı olay da gökten domuz yağmasıydı. Bir bölgede oluşan hortum nedeniyle havalanan çiftlik domuzları, çok uzaktaki başka bir bölgeye ardı ardına yağdılar. Bu örneklerden de anlaşılabileceği gibi gökten balık yağmış olması hiç de mantıksız bir durum değil.
Bilim insanları, buna denizde oluşan hortumun neden olduğunu düşünüyor. Hortum nedeniyle denizden havalanan balıklar bir süre bu şekilde taşındıktan sonra hava koşullarının normale dönmesiyle birlikte aşağıya düşmeye başlıyorlar. Bu garip fenomenler genelde Japonya ve Avustralya gibi ülkelerde yaşanmakta. Ancak hatırlatmakta fayda var; deniz hortumu hipotezi şu ana dek kanıtlanabilmiş değil çünkü hiç kimse bir deniz hortumuna şahit olmadı. Daha da garip olanı; gökten şu ana dek birkaç türün bir arada yağdığı da görülmedi. Örneğin, kurbağa yağmuru, örümcek yağmuru, domuz ya da balık yağmuru görüldü ama kurbağa ve balıkların bir arada yağdıkları olmadı.
popsci.com.tr Tarafından Hazırlanmıştır.