Güncelleme Tarihi:
Toplu Konut İdaresi’nin 1997’de yapacağı hastane rehabilitasyonu projesi gerçekleşemedi.
Depremin ardından İstanbul'daki bazı devlet hastanelerinin yekililerinin faciya neden olabilecek bir sorumsuzluk içinde oldukları ortaya çıktı.
Başbakanlığa bağlı Toplu Konut İdaresi'nin İstanbul'daki 26 devlet hastanesini de içine alan bir rehabilitasyon projesi kapsamında İstanbul'daki hastanelerden inşaat numunesi alma isteğinin, kalabalık yaratacakları gerekçesiyle bazı devlet hastanesi yetkililerince reddedildiği öğrenildi.
Toplu Konut İdaresi 1992 yılında Erzincan'da yaşanan depremden sonra Erzincan'ın tekrar inşası için Dünya Bankası'ndan aldığı kredinin 105 milyon dolarını artırdı. Bu kredinin yüzde yetmişi iade edilirken, 1997 yılında Dünya Bankası ile ek bir protokol anlaşması imzalanarak, İstanbul ve İzmir'de, 1. ve 2. derece deprem bölgelerinde kalan devlet hastanelerinin sağlamlıklarının incelenmesi ve hazırlanacak raporlara göre ihtiyaç duyanlarda rehabilitasyon yapılması konusunda anlaşıldı.
31 tanesi İzmir'de, 26 tanesi İstanbul'da bulunan hastanelerin durumlarının incelenmesi için 1998 yılında bir ihale yapıldı. İhale sonunda 1.4 milyon sterlin (bugünün kuruyla yaklaşık 1 trilyon TL) tutacak proje, bir İngiliz müşavirlik firmasına verildi.
Teste izin vermediler
Önce hastane binalarının projeleri toplanmaya başlandı. Projesi olmayanların ise rölöveleri çıkarıldı. İkinci aşamada fiziki testlere geçilmesi gerekiyordu. Fiziki testlerin sonuçlarından, hastanelerin kullanım fonksiyonlarına, yapım kalitelerine ve projelerine göre, bir önem sırası yapılacak ve en zayıftan en sağlama kadar rehabilitasyona geçilecekti.
Ancak birçok hastane yetkilisi, testler sırasında yapılması gereken bazı işlemler için hastane içinde kalabalık yaratılacağı, işler aksayacağı gerekçesiyle müşavirlik firması görevlilerine izin vermedi.
Hastane duvarlarından karot alınması, kolonlardaki demirin sıyırılarak incelenmesi gibi testler, hastanenin sağlamlığının anlaşılması için hayati önem taşırken, bazı hastane yetkilileri bu işe yanaşmadı. Çalışmaların gecikmesi, rehabilitasyona bir türlü geçilememesi sonucunda da, İstanbul'da birçok hastane depremde zarar gördü.
Toplu Konut İdaresi'ndeki yetkililerden aldığımız bilgiye göre, şimdi bu hastanelerin hepsi, müşavirlik firmasının peşinden koşuyor. ‘‘Önce bizi kontrol edin’’ diye. Kontrol raporlarının ardından Bayındırlık Bakanlığı ve İTÜ yetkililerince rehabilitasyon projelerine başlanacak.
Beş devlet hastanesi hasarlı
İL Sağlık Müdürlüğü kriz masası yetkililerinden alınan bilgiye göre, deprem İstanbul'da 5 devlet hastanesi ve iki özel hastanede hasara yol açtı. İl Sağlık Müdürlüğü devlet hastanelerinden sorumlu Müdür Yardımcısı Fikri Kıral ve özel hastanelerden sorumlu Müdür Yardımcısı Doğan Uysal'ın açıklamalarına göre İstanbul'daki 31 devlet hastanesi arasında hasar gören 5 devlet hastanesi ve iki özel hastane şunlar:
Baltalimanı Kemik Hastalıkları Hastanesi
Haseki Hastanesi
Haydarpaşa Numune Hastanesi
Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi
Heybeliada Göğüs Hastalıkları Hastanesi
Özel Esenler Güney Hastanesi
Özel Bahçelievler Yenibosna Hastanesi
Bu hastanelerde Özel Bahçelievler Yenibosna Hastanesi dışında ciddi bir hasar yok. Hepsinde hasta kabulleri ve muayeneler rutin bir şekilde devam ediyor. Ancak eski bir yapı olmasından ötürü Baltalimanı Kemik Hastalıkları Hastanesi'nin üst katı her ihtimale karşı kapalı tutuluyor. Bahçelievler Yeni Bosna Hastanesi ise hasta kabulune tamamen kapandı.