Güncelleme Tarihi:
BAŞDÖNDÜRÜCÜ bir hızla ilerleyen teknik hayatımızı kolaylaştırdığı gibi güvenliğimize de katkıda bulunuyor. İşte bu alanda yapılan çalışmalardan biri de akıllı otomobiller. Yakın geleceğin tekniği kullanan bu ulaşım araçları muhtemel tehlikeleri öngörerek ya sürücüyü uyarıyorlar ya da kendi kendilerine gerekli önlemleri alıyorlar.
Geleceğin akıllı arabalarını üretmek için Opel ile Saarbrücken Üniversitesi Teknik Yüksek Okulu elele vererek birbirleriyle iletişim kurabilen otomobiller projesini geliştirmeye başladılar. V2V (Vehicle to Vehicle-Araçtan araca) tekniği adı verilen bu yöntem sayesinde arabalar birbirleriyle konuşacaklar. Opel’den yapılan açıklamada, V2V tekniği ile donatılmış arabaları kullanan sürücü aracının pozisyonu, istikameti, caddenin kullanılabilirliği, hava durumu, muhtemel olasılıklar hakkında bilgilendiriliyor, ileride karşılaşılabilecek tehlikelere karşı 500 metre önceden uyarılıyor ve gerekirse anti blokaj ya da stabilize sistemi otomatik olarak devreye sokuluyor.
Tüm bunlar nasıl gerçekleşiyor? V2V düzeneği evlerimizde kullandığımız kablosuz internet sisteminin "Wireless LAN" ta kendisi. Yani kablosuz olarak iletişime geçen arabalar 500 metre uzaklığa kadar birbirleriyle konuşabiliyorlar. 500 metre çapında bir iletişim ağı içinde bulunan araçlar böylikle birbirlerine konumları ve caddenin durumu, ileride gerçekleşmiş bir kaza, yol inşaatı trafik kontrolü gibi hakkında birbirlerine bilgi veriyorlar ve gerekirse sürat indirimini, uyarı sinyalini, titreyen koltukları ve hatta tam fren sistemlerini devreye sokuyorlar.
Tabii ki yukarıda sayılan bu sistemlerin tümü geleceğin teknolojisi değil. Birçoğu günümüzde kullanılmakta. Mesela Citroen titreyen koltuk tekniğini, Mercedes, Honda, Volvo otomatik fren sistemlerini, Volvo. Opel diş aynalara yerleştirilmiş kameraları arabalarında kullanmaya başladılar bile. Şimdi de birbirleriyle konuşan arabalar geliyor. Böylece hareket halinde bulunan bir araç köşenin öte tarafında bulunan başka bir aracı görerek ya sürücüyü uyaracak ya da gereken önlemi kendi kendine alacak.
Peki bu arabalar arasındaki iletişim sisteminin fiyatı ne olacak? Bu teknik üzerinde çalışan Opel mühendisi Bruno Praunsmändel, arabalar arası iletişim sisteminin fiyatının 300 ile 500 Euro arasında olacağını söylüyor. Bu fiyat da halen üst sınıf otomobillerde kullanılan ses sistemlerinden ya da radar uyarıcılarından daha pahallı bir fiyat değil. V2V sisteminin 5 yıl içinde seri üretim halinde arabalara yerleştirilmesi bekleniyor.
Trafik uzmanları meydana gelen her 4 trafik kazasından birinin aşırı hız ve öndeki araca gerekli mesafenin alınmamasından kaynaklandığını bildiriyorlar. Trafik kazalarının yüzde 23’ünü ise yol önceliğine uyulmaması, kavşak düzenlemelerindeki trafik kuralları ihlallerinden meydana geliyor. Yanlış sollama ve hatalı şerit kullanımı ise yüzde 11 oranında trafik kazalarına neden oluyor. V2V arabalararası iletişim sistemi ise bu sorunları yüksek oranda gidermeyi vaat ediyor.