Bir yıl icki icmeme cezası

Güncelleme Tarihi:

Bir yıl icki icmeme cezası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

Adana'da mahkemenin Amerikanvari kararı

Hapis cezası ertelenerek tahliye edilen bir gaspçıya bir daha suç işlememesi için tedbir olarak 1 yıl içki yasağı verildi. Eğer karara uymazsa, hapse girecek.

Adana 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki, Amerikan usulü ceza şöyle gerçekleşti: Yamaçlı Mahallesi'nde 7 Kasım 1994'de adres soran at arabacısı Mehmet Salih Cebe'nin (68) 5 milyonunu gasp ettiği iddia edilen Barış Doğan (22), Hasan Demir (23) ve Abdullah Tokmak'a (27) 2- 3 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Olay tarihinde 15 yaşında olan Adem Polat hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkartıldı.

6 yıl sonra yakalandı

Olaydan 6 yıl sonra haftabaşında Adana'da yakalanan ve hakkındaki tutuklama kararı vicahiyeye çevrilen Polat, 1 gün cezaevinde tutulduktan sonra davanın görüldüğü mahkemeye getirildi. Polat, ‘‘At arabacısının parasını Abdullah aldı. Ben gasp olayına karışmadım’’ diye ifade verdi. Mahkeme heyeti, Cebe'nin de şikayetinden vazgeçmesi üzerine Polat'a 10 yıl ağır hapis cezası verdi.

İçerse tutuklanacak

Olay tarihinde yaşı küçük olduğu ve şikayetçi bulunamadığı için Polat'ın cezası önce 5 yıla, sonra 2 yıl 1 aya indirildi. CMUK'un uyarınca cezası ertelendi. Ayrıca aynı yasanın 38/2 maddesi gereğince 1 yıl süreyle deneme süresine tabi tutularak alkollü içki kullanmaması konusunda uyarılmasına karar verildi. Ancak bu sürede alkol kullandığı saptanırsa, hapis cezasını çekmek üzere tutuklanacağı açıklandı.

Deneme devresine alınıyor

CMUK'un ilgili maddesine göre, 15 yaşını doldurmayan bir küçüğün aldığı, 3 yıla kadar olan cezalar, hakimlerce şartlı olarak ertelenebiliyor. Küçük, bir deneme devresine tabi tutuluyor. Bu süre içinde, tabi tutulduğu eğitim şartlarını yerine getirmez veya başka bir cürüm işlerse, daha önce aldığı ceza aynen çektirilebiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!