Bir yaz böyle geçti

Güncelleme Tarihi:

Bir yaz böyle geçti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 1997 00:00

Haberin Devamı

Aslında pek yaz olmadı, ama yılın tembel ayları sayılan temmuz ve ağustos, yine de çok hızlı geçti. Her yazın olduğu gibi 1997 yazının da kendine göre modaları, tutkuları, zevkleri, alışkanlıkları vardı. Ama bugün hepsi, çok çabuk geçen güzelim yaz günleriyle birlikte anılarda kaldı.

MÜZİK

Ticari anlamda fazla hareketli geçmeyen müzik sektöründe ''yaz hitleri‘‘nin başında Nilüfer ve ‘‘Mavilim’’ vardı. Nilüfer'e eşlik edebilecek tek isim Tarkan oldu. Tarkan, ‘‘Şımarık’’ sayesinde Türkiye'yi kasıp kavurdu. Yabancı kulvarda, Tarkan'ın ‘‘ekürisi’’ Ricky Martin ‘‘Une, doze, treize...’’ diyerek ‘‘Maria’’ isimli hitiyle altın plak kazandı Türkiye'den. Gina G de ‘‘Te Amo’’suyla bu yaz ortalığı kasıp kavurdu. Öte yandan bir muzip ses, yaz boyunca ‘‘sinsi sinsi’’ esti durdu: Evet, Sezen Aksu hit bestekarlığını bu yaz da kanıtladı; değişik genç sanatçılara verdiği şarkılarla gündemi yine o belirledi.

MAKYAJ

Makyaj açısından çok sade bir yaz geçti. Pastel tonlarında şeffaf ya da en fazla uçuk pembe ojeler ve rujlar tercih edildi French Manicure, ağırlığını bu yaz da korudu.

TAKILAR

Takılarda sadelik egemendi. Taşlı yüzüklerde genelde gümüş tercih edildi. Fransız malı aksesuvar markası Scooter'de her şey yine çok gözdeydi. Öte yandan uzun süre ortalarda görünmeyen zarif takı ‘‘halka küpeler’’ bu yaz sürpriz bir dönüş sergiledi.

APARTMAN TOPUK

Bayanlar ayak bakımına bu yıl çok daha fazla özen göstermek zorunda kaldılar, çünkü 1997 ayakkabılarda yüksek ökçeli sandaletler çok modaydı. Ayrıca 70'lerin apartman topukları ve yine öne açık yüksek ökçeli terlikler yazın hitleriydi.

HAVA

Hava bir türlü yaz havası olmadı. Mağazalardan özenle aldığımız yaz giysilerimize doyamadık. Hatta yazın son demlerinde şortlarımız yerine battaniyelere sarılarak oturduk akşamları. Kazaklarımızı omuzlarımızdan düşürmedik. El Nino'nun sayesinde sürekli yağmurlarla boğuştuk.

MODA

Modada bir kaç yıldır süren geçmie dönüş, 1997'nin yazında da devam etti. Giysilerde genelde 60'ların, ayakkabı da ise 70'lerin izleri vardı. Renklerde pek canlıydı. Turuncular, yeşiller ve zaman zaman şeker gibi pembeler gözdeydi. Gece ise her zaman olduğu gibi siyah ve beyaz egemendi. Askılı ve göbeği açık bırakan tişörtler çok tutuldu.

TATİL BELDESİ

Geçen yazın en gözde tatil beldelerinin başında yine Bodrum vardı. Mavi Yolculuğa özellikle yabancılar büyük ilgi gösterdi. Öte yandan bu yaz turizm şirketlerinin sunduğu uygun koşullar sayesinde Türkler, belki hiç bir yıl olmadığı kadar yurtdışına çıkmayı yeğlediler. İtalya ve Fransa, en çok tercih edilen ülkelerdi.

GECE HAYATI

Tartışmasız bu yıl İstanbul'un en gözde mekanların başında Pasha geliyordu. Zihni Bar da gözdeliğini koruyan mekanlardan biriydi. Sakin bir akşam yemeği için Park Şamdan favori oldu. Ankara'da ise, akşamı karşılamak için en çok Gaziosmanpaşa'daki Esperanto Cafe Bar, Mest ve Time tercih edildi. Güzel bir akşam yemeği için Oran Yolu'ndaki Soğan, Gaziosmanpaşa'daki Amisos ve Kavaklıdere'deki RV tercih edildi. Gece kuşlarının vazgeçilmez mekanı ise Dikmen'deki Section İguana oldu. İzmirliler, gece hayatı için genelde Çeşme'yi ya da Kuşadası'ına gitmeyi tercih ettiler. Çeşme'deki en gözde mekan Fly Inn'di. Kuşadası'ın gece kuşları, en çok Club 33 ve Tempel Disco'ya uğradılar. Güzel bir akşam yemeğinin vazgeçilmez adresi de Le Meyhane oldu.

KİTAP

1997 yazının elden düşmeyen kitapların başında Paul Coelho'nun Simyacı'sı geldi. Bu kitap sayesinde herkes ‘‘kişisel menkıbesini’’ aramaya koyuldu. Ahmet Altan'ın Tehlikeli Masalları, listede üst sıralarda yerini korumayı başardı. Susanna Tamara'nın ‘‘Yüreğinin Götürdüğü Yeri Git’’ isimli çoksatarı da Türk okurunun gönlünü fetheden kitapların başında yer aldı.

FESTİVALLER Her yıl olduğu gibi yazın en önemli etkinliklerinin başında İstanbul Caz Festivali geldi. Festivalin gözdesi ise Eric Clapton'un da yer aldığı ‘‘Legends 97’’ konseriydi. Öte yandan Rumeli Hisarı Konserleri tüm görkemliliğiyle bu yıl da devam etti. Goran Bregoviç'in Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu'daki konserleri büyük ilgi gördü. En görkemli gösterilerden biri de Northern Bale Tiyatrosu'nun sergilediği ‘‘Romeo ve Jülyet’’ti. Öte yandan Sezen Aksu, yine Cemil Topuzlu'da gerçekleştirdiği tek kişilik müzikli şovuyla bu yazın başkahramanlarından biri olmayı başardı.

YAZ AŞKLARI

1997'nin en büyük trajik aşkı, Galler Prensesi Diana ile Dodi El Fayed'in aşkı oldu.Dünyanın en ünlü mankeni Naomi, Campell’in dansçı sevgilisi Joaquin Cortes tarafından terk edilmesiyle girdiği bunalım, geçen yazın en çok konuşulan aşk hikayesiydi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!