Güncelleme Tarihi:
Dizdar, şöyle dedi:
KARARI TEMYİZ ETMEDİ
“Ceza ve İnfaz Yasası’na göre cezaevinde değil, tutukevinde yatan hastanın Cumhurbaşkanı’nca affedilmesi mümkün değil. Sanılıyor ki Hilmioğlu hakkında verilen 23 yıl ceza kararı kesinleşti. Oysa kararı temyiz etmediği için hakkındaki karar kesinleşmedi. Çünkü 15 senenin üstündeki cezaları savcılık, otomatikman temyiz ediyor. O zaman tutuklu duruyor. Yargı kararı verip dosya Yargıtay’a gidinceye kadar Ağır Ceza Mahkemesi dosyadan elini çekmiş değil. Hilmioğlu’nun özel durumu karşısında Cumhurbaşkanı’na değil, hükümete dönüyorum ben. Nedeni de şu: Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Uluslararası İnsan Hakları ve Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Sözleşmelerde, kişilerin hastalığı sağlığı açısından çok önemliyse durumlarının iyileştirilmesi imkânı var. Fatih Hilmioğlu, son derece kötü durumda hasta. Hükümet kalkıp ‘Ben bu kişiyi sağlık şartları nedeniyle kanun hükmünde kararnameyle cezaevinden çıkarıyorum’ derse kimse itiraz edemez. Hiçbir hukukçunun aklına gelmiyor hükümetin kanun hükmünde kararname çıkarabileceği. Başbakan da üzerine alınmıyor.
Anayasa’da hüküm var. Hükümetin kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi var. Bakanlar Kurulu çıkarma, Cumhurbaşkanı da inceleme yetkisine sahip.
SEYREDİLECEK Mİ?
Sağlık çok önemli Hilmioğlu için, çıksın onun durumundaki başka tutuklulara da yol açılsın. Hükümet tutuklunun affını sağlayabilir. Elbette istisnai durum, herkes için çıkarılmaz. Kuddusi Okkır hakkında çıkarılsaydı olmaz mıydı? Ortada sağlık, ölüm döşeği var. Hükümet seyredecek mi, insanlık seyredecek mi Hilmioğlu’nun ölümünü? ‘Öl’ mü diyeceğiz?”
Kanun çıkarılabilir
Av. Turgut Kazan: Kanun hükmünde kararnameye ne gerek var? Hükümet isterse kanun bile çıkarabilir. Bunun için Meclis’ten yetki alması, Meclis’in karar vermesi gerekiyor. Fatih Hilmioğlu için bunu sağlarsa Meclis’ten 1 dakikada kanun çıkarır. Sadece basit bir cümle ile hem de.
Bir dakika tutulamaz
Av. Ümit Kocasakal (İstanbul Barosu Başkanı): Kural olarak cezai düzenlemeler kanun hükmünde kararnameyle yapılmaz. Bu konuda açık bir şey söyleyemem. Zaten Hilmioğlu bu durumda içeride 1 dakika bile tutulamaz. Anayasa Mahkemesi, 10 yıllık tutukluluğu iptal etti. İçeride hayatını kaybederse tahliye etmeyen hâkimler, kasten adam öldürmekten sorumlu olabilir.
9 Prof. imzalı rapor AYM’de:
Cezaevinde tedavisi mümkün değil
ANAYASA Mahkemesi’nin (AYM) bireysel başvurusu üzerine, Çapa Tıp Fakültesi’ne sevk edilen Ergenekon Davası’nda 23 yıl hapis cezası alan ve beş yıldır Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski İnönü Üniversitesi Rektörü Fatih Hilmioğlu hakkındaki sağlık raporu hazırlandı. İstanbul (Çapa) Tıp Fakültesi Sağlık Kurulu Başkanlığı’nca dokuz profesörün imzasıyla hazırlanan raporda, Hilmioğlu’nun cezaevi koşullarında tedavisinin mümkün olmadığı, tam teşekküllü hastanede tedavisinin sürmesi gerektiği görüşü yer aldı. Anayasa Mahkemesi, raporu da dayanak göstererek alacağı karar, başta Ergenekon olmak üzere hasta olan diğer sanıklar için de örnek niteliği taşıyacak. AYM’ye ulaşan 30 Ocak tarihli tahlil sonuçları da eklenen raporda, “Hastanın sağlığı açısından, cezaevi koşulları yerine fiziksel, psikososyal şartların daha sağlıklı olduğu ve her türlü tıbbi imkâna kolayca ulaşabileceği bir ortamda izlenmesinin uygun olacağı kanaati hasıl olmuştur” denildi. AYM’nin raporu bugün görüşüp bir karar vermesi bekleniyor. ANKARA