Güncelleme Tarihi:
Dinçer, yaptığı yazılı açıklamada, öğrencilerin ilköğretimden itibaren sınava başladıklarını, ilköğretim 4. sınıftan 8. sınıfa kadar toplam 182 sınava girerek, başarı göstermek zorunda kaldıklarını kaydetti.
Ortaöğretimde ise zorunlu olan sınav sayısının 318 olduğunu kaydeden Dinçer, “Ortaöğretime yönelik dershanelerde; hazırlık, bir ve ikinci sınıflara 8'er, üçüncü sınıfa 24 ve mezunlara da yine 24 sınav uygulanmaktadır. Böylece dershanelerdeki toplam sınav sayısı 118'i bulmaktadır” dedi.
Dershanelerin, eğitim-öğretim sisteminin zorunlu parçası haline taşındığını ifade eden Dinçer, Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, 1975-1976 döneminde 157 özel dershane bulunduğunu ve toplam 45 bin 582 öğrencinin dershaneye gittiğini, 2006-2007 yılına gelindiğinde ise dershane sayısının 3 bin 986'ya, öğrenci sayısının da 1 milyon 72 bine ulaştığını kaydetti.
Dinçer, bir öğrencinin ÖSS hazırlığının aileye yıllık maliyetinin ortalama 2 bin 358 YTL'yi bulduğunu belirterek, “İlk ve ortaöğretim kurumlarıyla dershanelerde tabi tutuldukları sınav maratonundan başarıyla çıkıp üniversite sınavını da kazanan öğrenciyi bu kez yükseköğretimin sınav maratonu beklemektedir. Zira yüksek öğretimde de ilk ve ortaöğretimdekine benzer bir sınav sistemi sürdürülmektedir” dedi.