Bir madalyası eksik

Güncelleme Tarihi:

Bir madalyası eksik
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2006 00:00

Papa’ya suikast girişiminden İtalya’da 19 yıl yatan Mehmet Ali Ağca, Abdi İpekçi cinayeti ve 2 ayrı gasptan 36 sene hüküm giydiği Türkiye’de sadece 5.5 yıl cezaevinde kaldı ve dün büyük bir gövde gösterisiyle tahliye edildi. Yandaşları Ağca’ya Mercedes otomobil tahsis etti, bayrak açıp, kurban kesti ve karanfillerle karşıladı.

/images/100/0x0/55ea1d07f018fbb8f86c0bae
ABDİ
İpekçi cinayeti, Papa’ya suikast girişimi ve iki gasp olayından hükümlü Mehmet Ali Ağca, Kartal H Tipi Kapalı Cezaevi’nden dün tahliye edildi. Ağca için yandaşları kurban kesti ve karanfiller attı, 34 FK 928 plakalı lüks Mercedes de emrine hazır bekletildi. Ağca, askerlik için muayene işlemlerini yaptırırken bu otomobili kullandı. Papa suikastından İtalya’da 19 yıl yatıp Türkiye’ye iade edilen, Abdi İpekçi cinayeti ve iki ayrı gasptan Türkiye’de 36 yıla hüküm giymesine rağmen sadece 5.5 yıl cezaevinde kalan Mehmet Ali Ağca’nın yattığı Kartal H Tipi Cezaevi’nin girişinde dün sabah çok sayıda polis önlem aldı. 150 yerli ve yabancı basın mensubunun canlı yayın araçları eşliğinde dün erken saatlerden itibaren konuşlandığı cezaevi önünde, Malatya’dan geldiklerini söyleyen Ağca destekçisi bir grup da karşılama için hazır bekledi. Tahliye işlemi, cezaevi içinde gerçekleştirildiği için basın mensuplarınca görüntülenemedi.

DUALARLA

Ağca’nın cezaevinden çıkışını bekleyen yakınları ve destekçisi bir grup, dualar eşliğinde kurban kestiler. Ağca, polis tarafından arka camları karartmalı beyaz Hyundai marka otomobille cezaevinden çıkartılarak önce Pendik Devlet Hastanesi’ne, oradan da askerlik işlemleri için Pendik Askerlik Şubesi’ne götürüldü. Ağca’yı tahliye sonrası almak için yakınları tarafından cezaevi önünde Türk Bayrağı asılı siyah bir jeep bekletildi. Ağca polis otomobiliyle binadan çıkartılırken, kardeşi Adnan Ağca’nın da içinde bulunduğu, Malatya’dan gelen 30 kişilik bir gruptan sarı ve kırmızı karanfiller atıldı. Destekçi gruptan Selahattin Erdem, duygularını dile getirirken "Ağca’nın gönül dostlarıyız. Ağca yalnız değil, Türk milleti onu seviyor" dedi.

BEDELLİ DİLEKÇESİ

Pendik Devlet Hastanesi’nde sağlık durumunu soran doktora, "İyi hissediyorum. Bir rahatsızlığım yok" diyen Ağca, daha sonra götürüldüğü Pendik Askerlik Şubesi’nde bedelli askerlik dilekçesi verdi, ardından da, rahatsızlığı nedeniyle uzun dönemli askerlik yapamayacağını bildirdi. Akciğerlerinde müzmin bir rahatsızlığı olduğunu öne süren Ağca, buradan, bölgedeki en büyük birlik olan Tuzla Piyade Okulu’ndaki revire sevkedildi. Okul bölgesinde bir ambulans içinde seyahat eden Ağca, bu kez, tam teşekküllü hastanede tedavi önerilmesi üzerine kapıda bekleyen Mercedes marka otomobille, GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Komutanlığı’na sevkedildi. Ağca, psikiyatri servisinde yarım saat muayene edildi.

Askerlik kararı mesai gününe kaldı

CEZAEVİNDEN çıkar çıkmaz Pendik Askerlik Şubesi’ne götürülen Mehmet Ali Ağca’nın askere alınıp alınmayacağı pazartesi gününe kaldı. Cezaevinden çıkan ya da polis tarafından yakalanan asker kaçaklarının işlemlerini yapacak görevlinin şubede, tatil günlerinde bile bulunduğu, yoksa göreve çağırıldığını bildiren yetkililer, tatil günü olduğundan GATA, Haydarpaşa Eğitim hastanesi’nde muayene yapılamadığı için ilk mesai gününe kadar, ’ikamete bağlama’ (polise her gün gelip imza vermek koşuluyla) polise teslim edildiğini kaydetti. GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi’nde heyetin "Askerlik yapmasında bir sakınca yoktur" ya da "Askerlik yapmasına engel durumu vardır" raporu doğrultusunda Pendik Askerlik Şubesi tarafından işlem yapılacak. Askerlik yapmasına ilişkin bir sakıncası bulunmadığı tespit edilirse, celp beklenmeden hemen askerlik yapacağı birliğe teslim edilecek.

928, B.F. Kıral’ın
/images/100/0x0/55ea1d07f018fbb8f86c0bb0


Mehmet Ali Ağca, sağlık kontrolü için götürüldüğü Pendik Devlet Hastanesi’nin ardından nakledildiği Maltepe’deki Pendik Askerlik Şubesi’nin çıkışında 34 FK 928 plakalı siyah Mercedes’e bindi. Mercedes’in karşılamaya gelenler arasında bulunlardan Bayram Fatih Kıral’a ait olduğu belirlendi.

Bayrak açıp, kurban kestiler

Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi’nin katili Mehmet Ali Ağca’nın GATA’da işlemleri yapılırken, bina önünde bir grup ellerinde Türk bayraklarıyla bekledi. Ağca’yı tahliye sonrası almak için yakınları tarafından cezaevi önünde Türk Bayrağı asılı siyah bir jeep de bekletildi. Ağca, hükümlü bulunduğu Kartal H Tipi Cezaevi’nden tahliye olmadan önce, bazı kişiler cezaevi önünde kurban kesti.

Karanfiller attılar

Bir grup Mehmet Ali Ağca’yı sarı kırmızı çiçeklerle bekledi. Ağca dün Pendik Askerlik Şubesi’nden polis otomobiliyle binadan çıkartılırken, kardeşi Adnan Ağca’nın da içinde bulunduğu, Malatya’dan gelen 30 kişilik bir gruptan da sarı ve kırmızı karanfiller atıldı.

Katillerimizi unutmayacağız

Mehmet Ali Ağca’nın, GATA’da işlemleri yapılırken, 50 kişilik TKP’li (Türkiye Komünist Partisi) bir grup, ellerinde 1970’li yıllarda öldürülen Doğan Öz, Necdet Bulut gibi aydınların büyütülmüş fotoğraflarıyla slogan attı, yürüyüş yaptı. Hastane kapısına 50 metre kala polisin durdurduğu grup adına yapılan açıklamada şöyle denildi: "Katilliği açıkça, defalarca tescillenmiş bir kişinin, bugün sanki hiçbir şey yokmuş gibi sokağa salınmasını, aklı ve yüreği olan, onurlu ve namuslu bir insan kabul edemez. Faşist kurşunlara hedef olan aydınlık insanlarımızı ve onları katleden faşist katillerimizi unutmayacağız."

Sevinçten hastanelik

KARTAL Cezaevi’nden dün tahliye edilen Mehmet Ali Ağca’nın annesi Müzeyyen Ağca, sevinç ve heyecandan hastanelik oldu. Saat 02.00 sıralarında Malatya Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Müzeyyen Ağcı’nın tansiyonunun yükseldiği saptandı. Ayakta tedaviden sonra evine gönderilen Müzeyyen Ağca, basın mensuplarının görüşme taleplerini kabul etmedi.

Bayrak açmaya öfke yağdı

ABDİ İpekçi’nin katili, Papa’ya suikast girişiminden hükümlü Mehmet Ali Ağca’ya, tahliyesi sırasında bir grubun Türk bayraklarıyla yaptıkları destek gösterileri, vatandaşı öfkelendirdi. Ağca destekcisi grubun bayrak elde görüntülerinin televizyonlara yansımasının ardından vatandaşlar, Türk Bayrağı’nın, katilliği kesin hükümle tescilli böyle bir kişiye tezahüratta kullanılmasına tepki gösterdiler. Bazı vatandaşlar, ’Gelinim Olur musun?’ adlı yarışmanın medyatik kaynanası Semra Yücel’in, ölen oğlu Ata Türk’ün tabutuna bayrak sarılması üzerine cezalandırıldığını hatırlatarak, bu olayın da bayrağa hakaret niteliğinde olduğunu savundular. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, "Gelinim Olur musun?" programıyla üne kavuştuktan sonra otel odasında ölü bulunan Ata Türk’ün tabutundaki bayrak için, annesi Semra Yücel’e "100 YTL ceza kesildiğini" açıklamıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!