"Bir korsan gemisi! girmiş körfeze..."

Güncelleme Tarihi:

Bir korsan gemisi girmiş körfeze...
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2002 11:16

"*Gelir dalgın bir cambaz. Geç saatlerin denizinden. Üfler lambayı. Uzanır ağladığım yanıma. Danyal Yalvaç için. Aşağıda bir kör kadın. Hısım. Sayıklar bir dilde bilmediğim. Göğsünde ağır bir kelebek. İçinde kırık çekmeceler. İçer içki Üzünç Teyze tavanarasında. İşler gergef. İnsancıl okullardan kovgun. Geçer sokaktan bakışsız bir Kedi Kara. Çuvalında yeni ölmüş bir çocuk. Kanatları sığmamış. Bağırır Eskici Dede. Bir korsan gemisi! girmiş körfeze."
Türk şiirinin büyük ustası, 'İkinci Yeni'nin Keşişi' Ece Ayhan yaşama veda etti.

Haberin Devamı

Türk şiiri bir büyük ustasını kaybetti. "İkinci Yeni Akımının Keşişi" Ece Ayhan Çağlar, İzmir Eşrefpaşa Hastanesi'nde yaşama veda etti. 8 aydan beri kaldığı Gürçeşme Huzurevi'nde cuma günü saat 16:00 sıralarında rahatsızlanan şair,yoğun bakım servisinde tedavi altına alındı. Ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen saat 23:45'te öldü. Ece Ayhan 71 yaşındaydı.

"ŞİİRİMİZ KARADIR ABİLER"

Asıl adı Ece Ayhan Çağlar olan şair, 1931 yılında Muğla'ya bağlı Datça'da doğdu. Ailesinin asıl memleketi ise Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Yalova Köyü’dür.

İlk ve orta öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 1959 yılında Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu. 1962-1966 yılları arasında Gürün, Alaca ve Çardak ilçelerinde kaymakamlık yaptı. Sonra İstanbul’da çeşitli yayınevlerinde redaktörlük ve editörlükle uğraştı, bir süre Türk Sinematek Derneği'nde çalıştı. Üç yıl süre ile İsviçre'de tedavi gördü. Dönünce bir süre İstanbul'da ve Bodrum-Gümüşlük'te yaşamını sürdürdü. Çanakkale'ye yerleşti.

Haberin Devamı

Kapalı ama gizli olmayan, kuraldışı ama gelenekseli soğurmuş, toplumsal tarihi ve insanı inanılmaz bir eleştiri cenderesine sokan, dilin uçlarında dolaşan, ortalamaya ve sıradanlığa teslim olmamayı ilke edinen ve aykırı biçem taşıyan şiirleri, Ece Ayhan'ı İkinci Yeni akımı içinde en çok sözü edilen şairlerinden biri yaptı.

Ece Ayhan'ın önemli eserlerinden bazıları şöyle:

* Kınar Hanımın Denizleri (1959)
* Bakışsız Bir Kedi Kara (1965)
* Ortodoksluklar (1968)
* Devlet ve Tabiat ya da Orta İkiden Ayrılan Çocuklar İçin Şiirler (1973)
* Yort Savul (1977, bütün şiirleri)
* Zambaklı Padişah (1981)
* Çok Eski Adıyladır (1982)
* Çanakkaleli Melahat’a İki El Mektup ya da Özel Bir Fuhuş Tarihi (1991)
* Bütün Yort Savullar (1993, bütün şiirleri)
Son Şiirler (1993)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!