Güncelleme Tarihi:
Ne zamandır çekmecemde duruyordu ve tanıtılmayı bekliyordu. Geçenlerde Fenerbahçe Parkı'ndaki sonbahar turu, kızıl yapraklar anımsattı TEMA Vakfı yayınını. Genel Müdür Yardımcısı Gülay Yaşin bir gün gazeteye uğradığında bırakmıştı ‘‘Yaprağın Dili’’ni.
Kitabın yazarı Prof.Dr.Necmettin Çepel. Çevre konusunda 132 esere imza atmış Prof.Çepel, emekli olmasından bu yana TEMA'nın öğretim ve eğitim aktivitelerine yardımcı olan bir gönüllü. Önsözde kitabın doğuş öyküsünü şöyle aktarıyor: ‘‘Almanya ve Hollanda'daki vatandaşlarımıza konferanslar veriyor, fırsat bulduğumuzda botanik bahçelerini, parkları ve arboretumları ziyaret ediyorduk. Mevsim sonbahardı ve yaprak dökümü çarpıcıydı. Sarıdan kırmızıya kadar sıralanmışlardı ağaç tepelerinde, bir kısmı çimenlerde. Heyecanla sohbet ediyorduk. TEMA Vakfı Başkan Vekili Nihat Gökyiğit önerdi:
‘‘Siz bütün bunları, yaprağın doğal serüvenini, bir kitap yazarak anlatın. Ancak yapacağınız açıklamalar herkes tarafından kolayca anlaşılacak şekilde olmalı. Ayrıca kitabın zevkle okunması için biraz da hayal gücünüzü kullanarak yaprakla bir diyalog kurup konuyu bir sohbet atmosferi içinde işleseniz iyi olur’’
Yazar yaprakla diyalog tarzını yeğliyor. Bursa'da dünyaya gelen, meslek olan ormancılığı seçen Prof.Çepel'in 42 yıldır doğa ile haşır, neşir olması yalın, sevimli bir kitap ortaya çıkartıyor. Doksan sayfalık ‘‘Yaprağın Dili’’nin kapağını at kestanesi ve cüce palmiye yaprakları süslüyor.
Rengarenk çiçeklerin gölgesinde kalıp, ayrıntıları dikkatlerden kaçan yaprak, tüm bitkilerin ‘‘yeşil başörtüsü’’ olarak niteleniyor. O nedenle yeryüzünün yeşilliği yaprakla özdeş. TEMA Vakfı'nın ‘‘her yakada yeşil bir yaprak’’ sloganı bu anlamda değer buluyor. Vakıf, yaprağı yakanıza iliştirirken şu hatırlatmayı yapıyor: Yaprak, topraklarımızın bekçisi olan yeşil örtüye gönül verenlerin yakasında taşıdıkları bir kimlik kartıdır.
Başarılı bir foto muhabiri olan, en iyi kareyi yakalayabilmek için minibüsün tepesinde seyahat etmekten çekinmeyen Hayrettin Karaca'nın kişisel arşivinden fotoğraflar daha yakından duyumsatıyor yaprağı.
‘‘Yaprağın Dili’’ şu bölümlerden oluşuyor: Yaprağın genel olarak tanıtımı ve doğum öyküsü, yaprakların dış görünümlere göre sınıflandırılması (geniş, iğne, pul, kirpikli yapraklar, anatomik yani iç yapısı, fizyolojik aktiviteleri (fotosentez gibi), diğer işlevleri (besin maddesi olarak yaprak, çevre sorununun çözümüne katkısı gibi), TEMA Vakfı'nın seçtiği yeşil yaprağın işlevi, insanların doğayı koruma duygularının geliştirilmesi stratejileri. Yapraklarda sonbahar renk değişimini merak ediyorsanız sayfa 38, ekolojik sırlarını öğrenmek için sayfa 44'ten başlayacaksınız okumaya. Açıklamalı sözlük ve kavramlar dizini ile noktalanıyor ‘‘Yaprağın Dili’’.