Güncelleme Tarihi:
Erkeklik penisle kadınlık vajinayla olamaz
ARAS GÜNGÖR
Kendinizdeki farklılığı ilk ne zaman anladınız?
- Bence normaldim ancak sokağa çıktığım andan itibaren bu dediğin bana hissettirildi. Kız çocuklarıyla erkek çocuklarının farklı olduğu, dünyanın böyle bir ayrım üzerine kurulu olduğunu altı yaşımda fark ettim. Yazmayı yeni öğrenmiştim ve ilk olarak mahallemizdeki Seda Abla'ya bir mektup yazarak evlenme teklif etmiştim.
Ailenize nasıl açıldınız?
- Altı yaşımdayken anneme, "Ben aslında erkeğim" diyordum.
Kendinizi küçüklüğünüzden beri erkek olarak hissediyorsunuz. Ama şimdi başka bir erkeği seviyorsunuz...
- Cinsel kimliğime dair bilgilendikten sonra toplumsal cinsiyete bakışım, kendi bedenimle kurduğum ilişki farklı bir derinlik kazandı. Barış'a karşı bir şeyler hissettiğimi fark ettim.
Aslında durum kulağa çok karışık geliyor... Çevrenizde "E zaten kadınsın, işte bu şekilde bir erkekle birlikte ol" diyen olmuyor mu?
- Evet, oldu. Sanki benim cinsiyetim kimi sevdiğime göre değişen bir şeymiş gibi. Cinsiyet kimi sevdiğine, kimle beraber olduğuna göre değişen bir şey değil.
Okul yıllarında kendinizi erkek olarak hissederken neler yaşadınız?
- Etek giyerek okula gitmek zorunda olmak, istemediğim bir isimle bana hitap edilmesi, beden derslerinde cinsiyet sınırlarının keskin şekilde çizilmesi nedeniyle zor günler yaşadım.
Şimdiye kadar hiç operasyon geçirdiniz mi?
- Ne erkekliğin bir penisle ne de kadınlığın vajinayla olduğunu düşünüyorum. Meme ameliyatı oldum. Memelerimi aldırdım. Başka bir ameliyat geçirmeyi de düşünmüyorum.
Nüfus cüzdanınız hala pembe. Mavi cüzdan istiyor musunuz?
- Önceleri pembe kimliğimi yanımda taşımazdım sadece ehliyet kullanıyordum. Mavi kimlik almak istediğim zaman önüme birçok engel çıkartıldı artık insanların kimliğinin bir rengi olmaması için mücadele ediyorum.
Ben aileme değil onlar bana açılsın
BARIŞ SULU
Nasıl bir aileniz var?
- Babam öğretmen, annemin kırtasiyesi vardı. 17 yaşımdan beri, hayatımı Ankara'da şekillendirdiğim için ailemi yılda birkaç kez görüyorum. Üç sene dekor tasarımı eğitimi aldım. Televizyon dizilerine kostüm ve dekor yaptım. Şimdi Kaos GL Dergisinin matbaa sürecinde ve kaosgl.org web sayfasında çalışıyorum. Pembe Hayat LGBT Dayanışma Derneği'nde de yönetim kurulundayım.
Eşcinsel olduğunuzu nasıl anladınız?
- Her zaman farkındaydım, eşcinsellikle ilgili hikayem ilkokul yıllarıma kadar gider ama ben 17 yaşımda kendime açıldım. Sonra ilk olarak kuzenlerime söyledim. Sonra da benden küçük olan kardeşime anlattım. Kardeşim, "Sen yılda bir geliyorsun zaten, ben de bu konularda bilgi sahibi değilim, annemler soru sorarsa yanıt veremem, bilgilendiremem, açılma" dedi. Sonra bu, aileye açılma işinden vazgeçtim. Heteroseksüeller, "Ben heteroseksüelim anne/baba" diyorlar mı? Neden ben açılmak zorundayım? Onlar bana açılsınlar, "Barış, eşcinsel misin?" diye sorsunlar. Gazete, internet sitesi röportajlarım var, mutlaka duymuşlardır diye düşünüyorum.
Siz gay olmanın nasıl zorluklarını yaşadınız?
- Şimdi sakallarımdan dolayı maskülenmiş gibi göründüğüme bakma. Çocukken ve ilk gençlik yıllarımda çok efemineydim. Arkadaşlarım 'Kız Barış' gibi isimler takardı.
BAŞBAKANI DİNLEYİP ÜÇ ÇOCUK YAPANLARA KOLAY GELSİN
Nasıl tanıştınız?
BARIŞ SULU: 2009'da Kaos GL'nin düzenlediği Homofobi Karşıtı Buluşma'nın son günü Aras, Kaos GL'ye gelmişti, kapıyı ben açmıştım. İlk karşılaşmamız böyleydi. Her duygusunu birbirine açabilen iki arkadaş olduk. Bu duygu zamanla aşka dönüştü. 2010'da İstanbul'da bir söyleşiye gitmiştik ve yakın bir arkadaşımızın evinde kaldık, evde de tek yatak vardı, orada ilk defa sarılarak yattık. Dönüş yolunda otobüste bir de baktık ki el eleydik.
Sizin trans bir gay olmanız sorun yarattı mı?
ARAS GÜNGÖR: Hayır, hiç öyle bir şey düşünmedim. Ben şu an gay bir ilişki yaşıyorum evet ama Barış birlikte politika yaptığım bir insan ve kadınlık/erkeklik rollerini sorgulayan biri. Bu yüzden ne ben Barış'ı bir erkek olarak konumlandırdım, ne de Barış beni başka bir cinsiyetle konumlandırdı. Biz birbirimiz için Barış ve Aras'ız.
Biriniz pembe nüfus cüzdanına sahipsiniz, biriniz mavi. Bazılarına göre bu bir eşcinsel ilişki olmayabilir...
ARAS GÜNGÖR: Kimin nasıl kabul ettiği bizim için önemli değil. Biz gay bir ilişki yaşıyoruz.
Evlenmenizde engel nedir?
ARAS GÜNGÖR: Yasal olarak engelimiz yok. Ancak devlet kurumlarının ve bu kurumlardaki kişilerin homofobi ve transfobi duvarlarına tosladık. Ben göğüs ameliyatı oldum, hormon kullanıyorum, görüntüm yüzünden kimliğimin getirdiği haklardan yararlanmam engelleniyor.
BARIŞ SULU: Hiç kimse evlenmeden önce orasını burasını doktora gösterip onay almaya çalışmıyor. Biz başvurumuzu yaptığımız andan itibaren çeşitli muayenelerden geçmemiz ve bir yığın test yaptırmamız istendi. Bunları yaptırmamıza rağmen nikah işlemlerimiz başlatılmadı.
AİHM'ye gidecek misiniz?
ARAS GÜNGÖR: Amacımız heteroseksüeller evlenirken eşcinsellerin evlenemiyor ve bu yüzden birtakım haklarından yararlanamıyor olmasına dikkat çekmek. Bu işin sonu AİHM'de bitecekse oraya da gideceğiz elbette.
İleride evlenirseniz, çocuğunuz olsun istiyor musunuz?
BARIŞ SULU: Hayır, kendimiz zor geçiniyoruz.
ARAS GÜNGÖR: Başbakanı dinleyip üç çocuk yapanlara kolay gelsin.