Güncelleme Tarihi:
Türkiye'den umudunu kesen binlerce kişi, şanslarını bir de yurtdışında denemek istiyor. Ancak Avrupa ülkeleri göçmen kabul etmiyor. Bu durumda Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi uzak göçmen ülkeleri Türklerden de ilgi görmeye başlıyor. Bunların arasında başı Kanada çekiyor.
Kanada her yıl 250 bin civarında, göçmen kabul ediyor. Göçmen olarak başvurmak isteyenlerin seçebileceği iki yol var. Birincisi elçiliklere doğrudan başvurmak, ikincisi ise bazı aracı şirketlerin vasıtasıyla gitmek. Ancak, elçilik yetkilileri, bu aracı şirketlerle hiçbir resmi bağlarının olmadığını ve bu şirketlere, ne dolandırıcı ne de iyi diyebileceklerini söylüyorlar. Fakat buna rağmen Türkiye'de, bu işlemleri yapan ve bugüne dek pekçok kişiyi göçmen olarak gönderen şirketler halen faaliyette. Aracı şirketlere gerek görülmesinin sebebi, elçilikteki bürokratik işlemleri göçmen olarak gitmek isteyenlerin yerine üstlenmeleri. Bu hizmetlerin karşılığı ise 3 bin 500 ve 5 bin ABD Doları arasında değişiyor.
Başvurular sadece Kanada Büyükelçiliği'ne yapılabiliyor. Belgelerin (pasaport, evlilik cüzdanı, nüfus cüzdanı, öğrenim diploması, sabıka kaydı...) İngilizce veya Fransızca tercümelerinin elçiliğe ulaştırılması ile resmi başvuru süreci başlıyor.
654 TÜRK GİTTİ
Kanada, 1990 yılından beri, iş gücü ihtiyacını karşılamak amacıyla, dört aşamadan oluşan bir göçmenlik yasası çıkardı ve bu yasa ile birlikte dünyanın her ülkesinden göçmen kabul etmeye başladı.
Kanada'ya 1996'dan beri yerleşen 225 bin 773 göçmenden 654'ü Türk vatandaşı. Türkiye'den göç edenlerin en fazla yerleştiği eyaletler Ontario, British Colombia ve Quebec. Kanada'ya göçmenlik başvuruları üç çeşit yapılabiliyor; Bağımsız Göçmenlik, Ticari Amaçlı Göçmenlik ve Aile Birleştirmek İçin Göçmenlik.
BAĞIMSIZ GÖÇMENLİK
Kanada'daki işgücü ihtiyacını karşılamak için, kişinin mesleği, öğrenimi, yaşı, deneyimi, sağlık ve sabıka kaydı, Kanada'da akrabasının bulunup bulunmadığı gibi kriterler gözönüne alınıyor ve Kanada makamlarınca yapılan değerlendirmede en az 60 puan alınması gerekiyor.
Verilen puanlar başvuran kişinin niteliklerine göre artıyor. Örneğin Kanada'nın resmi dilleri olan İngilizce ve Fransızca'yı bilenler bunun için puan alıyor.
Kanada 300 değişik meslek dalında işgücüne ihtiyaç duyuyor. Bunların arasında başlıca şu meslekler var: Mühendis, teknisyen, işçi, diş hekimi, veteriner, bilgisayar programcısı, muhasebeci, matematikçi, meslek öğretmeni, sekreter, kaynakçı, tamirci, kimyager, çilingir, çömlekçi, psikolog, sosyolog.
Sporcu, yazar, ressam ve aktör gibi meslek sahipleri ise başvuru değerlendirmesi yapıldığında yeterli puanları aldıklarında, göçmenliğe kabul ediliyor.
Toplam göçmenlerin yaklaşık yüzde 10'unu ticari amaçlı göçmenler oluşturuyor. 1997 yılından beri ticari amaçla göç edenler Kanada'ya 731 milyon doların üzerinde yatırım yaptılar. Bu statüde gidecek kişilerin Kanada'da en az 400 bin Kanada Doları (1 Kanada Doları yaklaşık 585 bin TL) yatırım yapmaları bekleniyor. Bu kişilerin net varlıklarının ise asgari 800 bin Kanada Doları olması gerekiyor.
Başvuru için, ‘‘İşlem Harç Parası’’ olarak 330 Dolar ödemek gerekiyor Bu para başvuru kabul edilmezse iade edilmiyor.
Göçmenliğiniz kabul edildiğinde ise ‘‘Ayakbastı Parası‘‘ olarak, 650 Dolar ödeniyor. Aile içindeki her 19 yaşından büyük çocuk için, işlem harcı ve ayakbastı parası alınıyor. Aileye mensup olup da göç etmeyenlerden bu para alınmıyor ancak formlarda onların da bildirilmesi şartı koyuluyor.
GENEL ŞARTLAR
a. Başvuranda, eşi ve çocuklarında herhangi bir sağlık sorunu olmaması
b. Sabıka kaydının bulunmaması
c. Resmi başvuru formunun eksiksiz ve bilgilerin doğru beyan edilmesi.
Belgeler tamamsa, 1 ya da 2 ay içinde dosyanızın açıldığını belirten bir onay mektubu adresinize postalanıyor ve bir sene içinde de başvurunuz kabul edilirse Kanada'ya göçmen olarak gidebiliyorsunuz.
En büyük dezavantajı soğuk
Kuzey Amerika kıtasının en kuzeyindeki Kanada, 9 milyon 970 bin 610 kilometrekarelik yüzölçümü ile dünyanın en büyük ülkelerinden biri. Ancak nüfus sadece 31 milyon. Kanada 10 eyalet ve 3 bölgeden oluşan bir konfederasyon ve resmi olarak Fransızca ve İngilizce konuşuluyor. Toplam nüfusun yüzde 60'ı İngilizce konuşurken, yüzde 25'i Fransızca konuşuyor. Resmi olarak bu iki dil konuşulmasına rağmen, Kanada bir göçmenler ülkesi olduğundan nüfusun yüzde 15'i farklı dillerde konuşuyor. Bu nedenle, büyük şehirlerde, şehrin hemen hemen her yerinde, her dilde yazılmış ilan ve işaretlere rastlamak mümkün.
Federal başkenti Ottowa olan Kanada'da kişi başına düşen yıllık gelir 21.000 Dolar olarak tespit edilmiş. Kanada'nın para birimi Kanada Doları.
Dört mevsimin yaşandığı Kanada'da kış ayları çok sert geçtiğinden, pekçok yeraltı şehri yapılmış. Isının -40, -50 dereceleri bulduğu yerlerde, bazı üniversite ve kuruluşlarda insanlar yer üstüne çıkmadan, ısıtılmış ve izole edilmiş yapılarda işlerini yürütmeye çalışıyorlar. Buna rağmen, Kanada hükümeti halkın kar ve buz fırtınalarından etkilenmemesi için her türlü önlemi alıyor. Yazları ise güney bölgelerde sıcaklık 35 derece civarında oluyor.