Bir hayalin peşinde 7 yıl 7 kıta 84 ülke

Güncelleme Tarihi:

Bir hayalin peşinde 7 yıl 7 kıta 84 ülke
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2014 01:29

Ankara’da bir restoran işleten 35 yaşındaki Gürkan Genç’in hayatı işe gidip gelmek için aldığı bisikletle değişti. 2010’da bisikletle çıktığı Tokya yolculuğunu iki yılda tamamladı. Ancak bu sadece bir başlangıçtı. 2012’de dünya turuna çıktı, hedefi 7 yılda 7 kıta ve 84 ülkeyi pedallamak. Avrupa turunu tamamladı. Şimdi Afrika’da.

Haberin Devamı

“Bir noktadan diğerine giderken detayları görebileceğin kadar yavaş, yol alabileceğim kadar hızlı, yaşamımı sürdürebileceğim ekipmanları taşıyabilecek kadar dayanıklı, doğayı kirletmeyecek kadar temiz bir ulaşım aracı.” Seyahati bir yaşam biçimi haline getirmiş Gürkan Genç’in bisiklet için yaptığı tarif bu. 7 yıllık bir dünya turuna çıkmayı ise yalnız şu cümleyle tarif ediyor: “Bir gün öleceğim. Kocaman bir dünya var. İmkanlar doğrultusunda gezip görmek istiyorum.”
Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-TV-Sinema bölümünü bitiren Gürkan Genç, 2009 Eylülü’nde yaptığı Amasra-İstanbul gezisinde ‘tur’ virüsünü kaptı. 2010 Nisanı’nda Samsun’dan Tokyo’ya pedal çevirmeye başladı. Kuzey ve Orta Asya ülkelerini, İpek yolunu, Karakum ve Gobi çöllerini aştı. Tacikistan’da en yüksek geçitlerden 4.650 metrelik Pamir ve 37 kilometrelik Walkhan Vadisi’ni tırmandı. 12.500 kilometre pedal çevirip 2011 Martı’nda Tokyo’ya ulaştı.

Bir hayalin peşinde 7 yıl 7 kıta 84 ülke

Haberin Devamı

Bisikletle Everest’e

2012 Eylülü’nde 7 yılda 7 kıta, 84 ülke, 115 bin kilometreyi pedallamak için yola çıkan Gürkan Genç, Bulgaristan, Romanya, Moldovya, Ukrayna, Rusya, Finlandiya, İsveç, Norveç, Danimarka, Almanya, Avusturya, İsviçre, İtalya, Fransa, Belçika, Hollanda, İngiltere, İskoçya ve İspanya’yı geride bıraktı. ‘Gelecek için Pedalla’ projesi kapsamında yola çıkan Genç, 5 çölü, dağlardaki en yüksek 5 araç geçiş noktasını aşmayı planlıyor. Everest ana kampına da bisikletiyle tırmanacak.
Genç, Avrupa turunu yaklaşık 17 ayda tamamladı. Şu sıralar Afrika Kıtası’nda. Yol serüvenini www.gurkangenc.com adlı siteden paylaşıyor. Gittiği yeni yerlerden yazılar yazıyor. Videolar ve fotoğraflar paylaşıyor. Hatta yerine dinlemeyi tercih edenler için her yazısının ses kaydını da bu sitede yayımlıyor. Genç, son yazısını bir ay önce Fas’tan yazdı.

Günde 3,5 Euro

Gürkan Genç’in seyahat bütçesine gelince. Bunu bulmakta yolculuk kadar zorlandı. Çünkü yola çıkmadan 700 firma ile iletişime geçti. 400 firmayla de yüzyüze görüştü. Geri dönüş oranı ‘sıfır.’ Genç, kendisine destek olanları ‘hayat ortaklarım’ olarak tanımlıyor. Genç’in yemek (makarma, müsli vs...) su gibi ana giderleri için harcadığı para günlük ortalama 3.5 Euro (Müze ve operalar için harcadıkları hariç). Barınmayı ise genelde çadırda ya da internet üzerinden bulduğu insanların evinde konaklayarak hallediyor. 7 yıllık turun finansmanını Atılım Üniversitesi sağlıyor. Sigorta, malzeme ya da acil ihtiyaçlar için de zor da olsa sponsorlar bulunmuş durumda.
Gürkan Genç’in yolculuğu elbette kolay değil. Bir çok yerde türlü zorluklarla karşılaşıyor. Japonya turunda Azerbaycan’da soyulmuş. Dayak yemiş. Çölleri aşarken yanında panzehirler taşıyor. Güneşten etkilenmemek için özel kıyafetler giyiyor. Normalde 5, 6 yıl dayanan outdoor kıyafetler kısa sürede kullanılamaz duruma geliyor. Bazen bir şehre girdiğinde ekipmanının dışında bedeni de bitik oluyor.
Bir ay önce web sayfasına Fas’tan yazdığı notta bu durumu şöyle anlatıyor: “Otele yerleşir yerleşmez yapılan ilk işlem duş almak oldu. Tüm gün yağmur altında pedallayan beden bitti artık. Sadece beden mi bitti. Ekipman da. Kullandığım bu tarz ekipmanlar uzun soluklu, teknik. Kullandığım koşullar göz ününde bulundurulur ve giyme sıklılığına da bakarsak normal bir birey bu ürünleri 5 - 6 sene kullanır. 19 ayda 4’er don ve çorap, 3 tişört, 2 mont, 2 gömlek, 2 şort, bir alt-üst termal içlikle, birer ayakkabı, sandalet gitti. Yağmur, soğuk, sıcak gören, elde yıkadığım ve sıktığım bu ekipmanlardan 2 mont ömrünü doldurdu. Ayakkabıyı birinci yılda Almanya’da değiştirdim...”

Haberin Devamı

35 bin kişi takip ediyor

Genç’in basında görünmek gibi bir derdi yok. Genç’in Twitter, Instagram ve Facebook gibi sosyal medyadaki takipçilerinin sayısı 35 binin üzerinde. İnternet sitesindeki yazılarına yüzlerce yorum yapılıyor. Çektiği videolara, fotoğraflar ve yazılar paylaşımlarla yüzbirlerce insana ulaşıyor.
Yazıları için yapılan yorumlara Genç’in verdiği şu cevaptan da anlaşılıyor: “Gerçekleştirmekte olduğum yolculuğun dışında hakikaten iyi bir şeyler yaptığıma inanıyorsanız o halde benim gazetelere TV’lere ihtiyacım yok. Sizler varsınız... Bu ülkede hayallerini gerçekleştirebileceklerine inanacak yeni gençlerin olmasını cidden istiyorsanız çevrenize anlatın neler yaptığımı ve imkanlarım olsa neler yapacaklarımı...”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!