Güncelleme Tarihi:
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 6'sı kaçak 44 kişinin hayatını kaybettiği 14-21 Temmuz tarihlerinde en fazla boğulma vakası 18-19 Temmuz tarihlerinde meydana geldi. İki günde toplam 25 kişi yaşamını yitirdi.
Tokat'ta 14 Temmuz'da Yılmaz Gürel, Almus Baraj Gölü'nde, Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde Mustafa Göle ise denizde hayatını kaybetti.
Muğla'nın Bodrum ilçesinde yasa dışı yollardan Yunanistan'ın Kos Adası'na geçmeye çalışan kaçakları taşıyan teknenin batması sonucu tekne kaptanı kayboldu, boğulma tehlikesi geçiren 10 kişi kurtarıldı.
Antalya'da 16 Temmuz'da serinlemek amacıyla Kepez ilçesindeki DSİ'ye ait sulama kanalına giren Şehmuz Dağ ile Recep Ünal yaşamını yitirdi.
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Yunanistan'ın Midilli Adası'na geçmeye çalışan Suriye uyruklu kaçakların bulunduğu botun batması sonucu 6 kişi öldü.
Sakarya'nın Karasu ilçesinde 17 Temmuz'da Zafer Kullukçuoğlu ile Balıkesir'in Avşa Adası'nda Aslan Öztürk denizde boğuldu.
Bayram tatilinin bilançosu ağır
Boğulma vakaları en fazla Ramazan Bayramı'nın 2. ve 3. günlerine denk gelen 18-19 Temmuz'da yaşandı.
Kütahya'da 18 Temmuz Cumartesi günü çayda balık tutarken akıntıya kapılan Murat Dağdelen ile 14 yaşındaki oğlu Ahmet Dağdelen yaşamlarını yitirdi.
Muş'un Bulanık ilçesinde girdiği gölette akıntıya kapılan 7 yaşındaki Murat Yapıcı'nın cesedi bulundu.
Ankara'da 15 yaşındaki Ömer Faruk Yüce, serinlemek için girdiği Kirmir Çayı'nda hayatını kaybetti.
Düzce'nin Akçakoca ilçesinde ağabeyi ile denize giren ve bir süre sonra gözden kaybolan Ahmet Çelik'in cansız bedenine bir gün sonra ulaşıldı.
Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde 16 yaşındaki İbrahim Saçan Fırat Nehri'nde, Bingöl'de 15 yaşındaki Recep Baykara Gayt Deresi'nde boğuldu.
Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde ırmakta serinlemek isteyen Raşit Özat ile Kocaman mevkisinde denize giren Dursun Tutuş hayatını kaybetti.
İstanbul'da Üsküdar sahilinde Afgan Seyit Ahmet yaşamını yitirdi.
Malatya'nın Yazıhan ilçesinde Hüseyin Atalmış ile Mahmut Bozuk'un cansız bedenleri Tohma Çayı'ndan çıkarıldı.
Bir günde 13 kişi boğuldu
İstanbul Büyükçekmece'de 19 Temmuz'da Güzelce sahilinden denize açılan 6 kişinin bindiği kayığın alabora olması sonucu Fatih ve Kayhan Çileli adlı kuzenler yaşamını yitirdi, bir kişi ise kayboldu.
Çanakkale'de Erenköy'ün Karanlık Liman mevkisinde polis memuru Hasibe Sezer, İstanbul'da Başakşehir Sazlıdere Barajı'nda Suriyeli Cemo ve Mustafa İsmail adlı kardeşler hayatını kaybetti.
Tekirdağ'da Nadir Tunç, Rıza Çavuşoğlu ve Ersin Çoban denizde boğuldu, Umut Can Şener ise kayboldu.
Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde Suriyeli Ahmet Atraş Fırat Nehri'nde, Bursa'nın Mudanya ilçesinde Koray Kartal denizde boğularak can verdi.
İzmir'de üniversiteye devam eden Pakistan uyruklu Meesaq Qayyum, arkadaşlarıyla tatil yaptığı Fethiye'de denizde, bayram ziyareti için Balıkesir'in Dursunbey ilçesinde bulunan Adil Karabulut ile Mehmet Kaan Yılmaz ise girdikleri yangın söndürme havuzunda boğuldu.
Manisa'nın Akhisar ilçesinde dün su motoru tamiri için Gölmarmara Gölü'ne giren lise öğrencisi Yasin Tomaç hayatını kaybetti.
Niğde'de Yusuf Tufan sulama göletinde, Isparta'da Ekrem Şenkaya Eğirdir Gölü'nde boğuldu.
Konya'nın Çumra ilçesinde serinlemek için Apa Sulama Göleti'ne giren kuzenler Asiye ve Esra Avcılar ile Kırşehir'de balık tutmak için Çuğun Gölü'ne giden Tolga Ünal'ın bugün cansız bedenlerine ulaşıldı.
"Yüzme dersleri zorunlu hale getirilmeli"
Akdeniz Üniversitesi Sualtı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sıcaklıkların yükselmesiyle boğulma vakalarında artış yaşandığını söyledi.
Vatandaşların deniz, göl ve nehirler ile bağının artmasıyla boğulma vakalarının hızla artışa geçtiğini vurgulayan Gökoğlu, özellikle çocukların tek başına yüzmesine izin verilmemesi gerektiğini kaydetti.
Boğulma sayılarının yüksekliğinin "düşündürücü" olduğunu dile getiren Gökoğlu, bunun önüne geçmek için eğitimin önemine dikkati çekti. Hiç yüzme bilmeyenlerin bile verilecek kısa bir eğitimle hayatta kalabileceğine işaret eden Gökoğlu, denizde sırtüstü yatar pozisyonda durulması, hiçbir uzvun suyun üzerine çıkartılmaması halinde boğulma olmayacağını belirtti.
Ayak ve ellerin suyun üzerine çıkarılmaması ve hafif şekilde hareket ettirilmesi halinde suyun kaldırma kuvvetiyle su yüzeyinde kalınabileceğini anlatan Gökoğlu, "Uzuvlardan birisi sudan çıkarsa ağırlığı insanı batırır ve boğulmasına neden olur. Boğulma vakalarını önlemek artık ülke politikası haline gelmeli. Eğitimler vatandaşlara ilkokullardan itibaren verilmeli. Yüzme dersleri zorunlu hale getirilmeli. Mahallelerdeki yüzme kursları açılmalı. Çocuklara yüzmenin yanı sıra can kurtarma eğitimleri de verilmeli" görüşünü dile getirdi.