Bir gün döneriz dediler

Güncelleme Tarihi:

Bir gün döneriz dediler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

Fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Sabri Varan, Avrupa'da göçmen işçilerin serüvenini tespit ettiği fotoğraflarını, Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi'nde 28 Mayıs'a kadar sergiliyor. Sabri Varan'ın çalışmasının ana temasını, 1960'ların başından itibaren Avrupa'ya göç eden birinci, ikinci ve şimdi de üçüncü kuşakların gündelik yaşamı oluşturuyor. Daha çok yaşadığı Hollanda'yı konu edinen Sabri Varan da 1960'ların başında laleler ülkesine göç eden bir işçi ailesinin çocuğu. Kendisi de 1978'de ‘‘aile birleşimi'' çerçevesinde Hollanda'ya yerleşen Varan, sergisine ‘‘Bir gün döneriz dediler'' başlığını koymuş.

Fotoğraflarıyla, Hollanda'daki gurbetçilerimizin çeyrek yüzyıllık tarihini anlatan Sabri Varan, ‘‘Yıllar önce Sirkeci Garı'ndan buğulu gözler ve tahta bavullarla uğurladığımız bu insanlarımızdan geriye ne kalmış onu anlatmaya çalıştım,'' diyor.

Hollanda'ya yerleştikten sonra önce fabrika işçisi olarak çalışan Varan, daha sonra yazdığı yazılarla dikkati çekince gazeteciliğe adım attı. Türkçe olarak yayımlanan ‘‘Sesimiz'' adlı bir gazetede çalışan Varan, fotoğrafa fabrika işçisiyken başladığını söylüyor. ‘‘Fabrikadan çıkar, doğrudan Türk mahallelerine gider, yorgunluğun, ruhlarda gizlenen ve gözlerin derinliklerinde yansıyan özlemin fotoğraflarını çekmeye çalışırdım'' diyen Varan, 1957'de Fatsa'da doğmuş. Bu sırada yüksek okula da devam eden Varan, kültür ve halkla ilişkiler dalında diploma sahibi olmuş ve Hollanda'daki yabancılar dairesinde sosyal hizmet uzmanı olarak çalışmaya başlamış.

Hollanda'ya yerleştikten sonra zaman zaman Türkiye'ye gelen Varan, Fatsa'nın yeşil dağlarını, yaylalarını fotoğraf karelerinde toplayarak yaşadığı ülkeye götürmüş. Avrupa'da yaşayan gurbetçi çocukları konu edinen fotoğraf çalışmasıyla ilk kişisel sergisini açmış. Bunu, Türkiye'de çektiği fotoğraflardan oluşan ‘‘Doğa ve İnsan'' başlıklı sergi izlemiş. Büyük beğeni toplayan ve Hollanda'nın sekiz kentinde süren sergideki bir çalışma ‘‘ayın fotoğrafı'' ödülünü almış. Daha sonra amatör fotoğrafçılık alanıda yapılan bir yarışmada Hollanda birinciliğini de alan Sabri Varan, bir Hollandalı fotoğrafçıyla birlikte Türkiyeli kadın işçiler üzerine bir çalışma yaptı. Bugünlerde Hollanda'daki sokak gençlerini fotoğraflamayı sürdüren Varan, Hollanda Fotoğrafçılar Kulübü üyesi.

Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi, Moda Cad. Nailbey Sok. No: 37 (Caferağa Spor Salonu yanı), Kadıköy. Tel: (0216) 418 95 49

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!