Yaşar SÖKMENSÜER yazdı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2007 00:37
Gündüzleri Muğla’dayım. Akşamları kıyıda; Akyaka’da. Akşam aniden başlayan sert rüzgár, anason kokusunu taşıyor masama. "Deli Mehmet" koymuşlar o rüzgárın adını.
Çünkü sağı-solu belli olmazmış:
"Ne zaman kafası atarsa, o zaman eser..." Kıyının ise sağı-solu belli. Muğla’da merkez ile birlikte 12 belediye var. Başkanların 9’u CHP’li, 2’si AKP’li, 1’i MHP’li. Beldelerde de çoğunluk CHP’li belediyelerde. Deniz kenarında, ellerinde loş ışıkta yakutlaşan kırmızı şaraplarla dolaşan kıyı insanlarına baktıkça, yerel siyasi aritmetiğin böyle biçimlenmesi olağan geliyor bana.
2 GARANTİYDİ
Muğla merkezde de siyasetin sağı-solu belli; solu CHP, sağı DYP, yani DP. CHP’liler DSP ile birleşip
"tek örnek" oldukları için mutlu ve coşkulu. DP’de ise hayal kırıklığı ve mutsuzluk hákim.
Seçim sonucunu bu iki rüzgárın nihai etkileri belirleyecek.
Merkez sağdaki ittifak şoku, DYP’de gerçek bir deprem yaratmış. Ve soğukluk... Muğla Ticaret Odası Başkanı
Bülent Karakuş da,
"Birleşseler iki milletvekilleri garantiydi" diyor, esefle.
CHP Muğla Milletvekili
Ali Arslan ile konuşuyoruz.
Arslan, TBMM’de düzenlenen satranç turnuvasında 18 AKP milletvekiline karşı tek CHP milletvekili olarak yarışmıştı. Ve birinci olmuştu. Siyasetin de bir satranç olduğunu hatırlayarak giriyoruz söze.
Arslan turizmin ve öğrencisi/öğretim kadrosuyla 20 bin nüfuslu üniversitenin CHP için artı puan olduğunu vurguluyor. Muğla’da bir o kadar da yazlıkçı seçmen var. Bu iki faktör ve merkezdeki sosyal demokrat ağırlık CHP’nin seçim kozları. DHA’nın deneyimli muhabiri
Ahmet Bayrak da bu faktörlere dikkat çekiyor.
HEYECAN VAR
Muğla’yı üç hafta boyunca dolaşan
Arslan, bölgeyi iyi tanıyor. Kahvelerde CHP-DSP ittifakının yarattığı heyecanla karşılaşmış. Bir de Cumhuriyet mitinglerinin yarattığı coşkuyla...
İttifak çok olumlu rüzgárlar estirmiş. Öyle ki birçok beldede CHP ve DSP örgütleri, binalarına çifte bayrak asmışlar. Hatta Yeşilyurt’ta birbirine komşu olan iki belde örgütü, binaları yıkıp birleştirelim demişler ama mülkiyetler farklı olduğu için başaramamışlar.
Bu işin sağı-solu yok
Mehmet Ali Günüç, Zeki Müren’in yanında ud, Ajda Pekkan’ın yanında akordeon çalmış bir müzisyen. Müzik aletleri sattığı dükkánında o günlerin siyah- beyaz fotoğraflarını gösteriyor. Günüç, Muğla merkez ve kıyılarda her zaman CHP’nin güçlü olduğunu, bu seçimin de farklı geçmeyeceğini vurguluyor. (En üstte) Muğla’nın çarşısında, yok olan demircilik zanaatının hálá izleri, son temsilcileri var. Konuştuğumuz esnafın solu CHP, sağı DYP. Sağ seçmen DP ismine hálá alışamamış. Bu "alışmazlık"ta ittifak şokunun yarattığı hayal kırıklığı, soğukluk ve mesafe etkili.
Bu da Muğla tiradı
Soldaki birleşmenin etkisiyle, Muğla’nın AKP’nin milletvekili çıkaramadığı iller arasında yer alabileceğini konuşuluyor. Son söz yerine; tiyatro sahnesinin ünlü tiradı, biraz değiştirilerek Muğla için seslendirilebilir:
"Birleşmek ya da birleş(e)memek, bütün mesele buydu..."Sandıkta, bu tiradın solda yarattığı mutlulukla, sağda yol açtığı (u)mutsuzluğun zarfı açılacak. Zarftan çıkacak sonuç ise hálá baraja endeksli.
BENCEAKP’nin oy sıralamasında CHP, DP ve MHP’nin ardından kıl payı dördüncü sıraya yerleşmesi sürpriz olmayacak. DP barajı geçerse CHP 3, DP, MHP ve AKP birer milletvekili çıkarabilir. Barajı geçemezse, CHP 4 milletvekilliğini alırken, MHP ve AKP de kalanı bölüşür.