Güncelleme Tarihi:
BBC'nin internet sitesindeki habere göre, kendisi de Tourette sendromuna sahip olan çağdaş besteci James McConnel, Mozart'ın el yazısında ve bestelediği eserlerde de bu hastalığa ilişkin ipuçlarını görebilmenin mümkün olduğunu söyledi.
McConel, Mozart'ın zaman zaman kontrol edemediği bir şekilde yüksek sesle ve küfürlü konuşmasının, yüzündeki tiklerin bu hastalıktan kaynaklanıyor olabileceğine dikkat çekti.
TOURETTE SENDROMU | ||
İstem dışı hızlı, ani hareketler veya sesler içeren tiklerle kendini belli eden nörokimyasal bir rahatsızlık olan Tourette sendromu, 1885'te Georges Gilles de la Tourette tarafından tanımlandı. Hastalık, bedensel veya sesle ilgili tiklerle kendini gösteriyor. Tikler, genellikle nöbetler halinde meydana geliyor. Hastalar zıplama, diğer insanlara veya eşyalara dokunma, koklama, dönme hareketleri yapabiliyor. İşitilen bir sesi ve kelimeyi tekrarlama, küfürlü konuşma hastalığın diğer karakterize özellikleri. Tourette sendromuna sahip kişilerde obsesif- kompülsif bozukluk (saplantı- zorlantı bozukluğu) görülme oranı da yüksek. Şu ana kadar yapılan genetik araştırmalar hastalığın büyük oranda kalıtımsal olduğunu gösteriyor. |
Tourette sendromunun, karmaşa ve kontrol arasında hiç durmadan süren bir mücadele olduğunu belirten McConnell,"Mozart, yazdığı notaların önce yoğun bir karmaşa içinde seyretmesine izin verip sonra da herşeyi kontrol altına alıyordu" dedi.
McCollins "Belgeselde ileri sürülen bu iddia doğru olabilir. Ancak bu, Mozart'ın bir dahi olduğu gerçeğini asla değiştirmez" dedi.
Belgeselin yapımcısı Marion Milne'de "Bu belgeselin amacı, Mozart'ı ve bestelerini gözden düşürmek değil. Zaten Mozart gibi bir dahinin inanılmaz eserler yaratabilmesi için Tourette sendromuna ya da başka bir hastalığa ihtiyacı yoktu "diye konuştu.