Oya ARMUTÇU / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2010 00:24
Türkiye yarın 87 yıllık tarihinde 6’ncı kez referanduma gidecek. Anayasa değişikliklerinin oylanacağı referandumda evet oyunun rengi beyaz, hayır oyunun rengi ise kahverengi olacak.
Oy pusulasının “evet” ya da “hayır” bölümüne “tercih” mühürü basılarak, oy kullanılacak. Anayasa değişikliğinin halkoyuna sunulması hakkındaki kanunun 8’inci maddesinde, “Geçerli oyların yarısından çoğu ‘Evet’ ise Anayasa değişikliği Türk Milleti tarafından kabul edilmiş olur” deniliyor. Soru ve yanıtlarıyla referandum şöyle işleyecek:
Referandumda kaç seçmen oy kullanacak? 49 milyon 446 bin 269 seçmen oy kullanacak. Bu seçmenlerden 24 milyon 385 bin 321’i erkek, 25 milyon 60 bin 948’i kadın. Seçmenler, 151 bin 546 sandıkta oy kullanacak. Her sandığa 400-420 oy atılacak. Sandıklarda 1 milyon 61 bin 137 kişi görev alacak.
Referandumun maliyeti ne kadar? Oy kullanmamanın cezası ne? YSK Başkanı Ali Em, halkoylamasının maliyetini 154 milyon 989 bin 528 TL olarak açıkladı. Seçimde oy kullanmama cezası 22 TL. Bu ceza 20 TL’lik takip sınırının üzerinde olduğu için takip edilebilecek.
Kimler oy kullanabilir? 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı oy kullanır.
Kimler oy kullanamayacak? Silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları, askeri öğrenciler, ceza infaz kurumunda hükümlü olarak bulunanlar (taksirli suçlar hariç) oy kullanamayacak. Taksirli suçlardan hükümlü bulunanlar ile tutuklu seçmenler cezaevi idaresince verilecek, üzerinde T.C kimlik numarası olan belgeyle oy kullanacak. Kamu hizmetinden yasaklı olanlar da yasak kalkmadıkça oy veremeyecek.
Nerede oy kullanılacağı nasıl öğrenilebilecek? YSK’nin www.ysk.gov.tr adlı internet sitesinin seçmen sorgulama bölümünden öğrenilebilecek.
Hangi belgelerle oy kullanılabilecek? Üzerinde T.C kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı, resmi daire ve iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı belgelerle oy kullanılabilecek. Nüfus idarelerinden onaylı kimlik belgesi alanlar üzerinde T.C numarası olmayan resmi kimlikleriyle de oy kullanabilir.
Hangi ilde saat kaçta oy kullanacak? 32 ilde 07.00-16.00 saatleri arasında oy kullanılacak. Bu iller şöyle: Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis. Diğer illerde, 08.00- 17.00 arası oy verilecek. YSK’nin saatleri değiştirme yetkisi var.
Cep telefonu ve fotoğraf makinesi yasak mı? Uzun süre oy verme kabininde kalanlara dikkat edilecek. YSK, kabinde pusulanın cep telefonu ya da fotoğraf makinesi gibi cihazlarla görüntülenmeye çalışılması durumunda, sandık kurulu başkanınca uyarılmasına, uyarının dikkate alınmaması durumunda ise bu kişinin sandık alanından çıkarılmasına karar verdi.
Oy verme günü alkol yasağı nasıl uygulanacak? Oy verme günü 06.00’dan 24.00’e kadar alkollü içki satılmayacak. Halka açık yerlerde her çeşit alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak. İçki yasağına uymayanlara 3 aydan 6 aya kadar hapis cezası verilecek. Oy verme süresince bütün halka açık eğlence yerleri kapalı kalacak, eğlence yeri niteliği taşıyan lokantalarda ise yalnız
yemek verilecek.
Silah yasak mı? Sabah 06.00’dan gece 24.00’e kadar, emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başkalarının, silah taşıması yasak.
Yayın yasağı ne kadar sürecek? 18.00’e kadar her türlü yayın organı, halkoylaması ve halkoylaması sonuçları ile ilgili
haber, tahmin ve yorum yapamayacak. Kuruluşlar, 18.00- 21.00 arasında sadece Yüksek
Seçim Kurulu’ndan verilecek haber ve tebliğleri yayınlayabilecek. Yasak 21.00’e kadar sürecek, ancak YSK uygun görürse yasağı daha erken saatte kaldırabilecek.
Nasıl oy kullanacağız?
? OY vereceği sandığa giden seçmen kimliğini uzatacak. Seçmen kütüğünde adı bulunduktan sonra kabine giderek, oy kullanacak. Seçmene, “Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu” filigranlı sarı renkli oy zarfı ve beyaz renk üzerinde “Evet”, kahverengi renk üzerinde “Hayır” ibarelerinin bulunduğu iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulası ile “Tercih” mührü verilecek. Seçmen elindeki mühürü oy pusulasının “evet” ya da “hayır” bölümüne basarak oyunu kullanacak. Mürekkebin bulaşmaması için oy pusulası dışa doğru katlanarak zarfa konulup sandığa atacak. Oy kullandığına dair imza atacak. Seçmenin parmağı boyanmayacak.