Bir araştırmanın anlattıkları

Güncelleme Tarihi:

Bir araştırmanın anlattıkları
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2004 18:52

Fen Bilimleri Merkezi Dershanesi Rehberlik Birimi’nin bu yıl içinde 13 yerleşim biriminde yaptığı bir araştırmaya göre adayların en çok tercih etmeyi düşündüğü meslekleri seçme nedenlerinin başında, yüzde 79 oranıyla “kendi ilgi ve yeteneklerine uygun olduğunu düşünmeleri” geliyor.

Haberin Devamı

Toplumsal statü ise yüzde 10 oranıyla ikinci sırada ve onu yüzde 9 oranıyla da “maddi getirisinin fazla olması” yanıtı izliyor. “Anne babanın isteklerini yerine getireceklerin” oranı yüzde 1’de kalırken, “öğretmenlerinin yönlendirmesiyle” karar verecek olanların oranı sadece yüzde 0,36.

 

Adaylara yöneltilen “tercih edeceğiniz mesleklerle ilgili yeterli bilgiye sahip misiniz” sorusuna yüzde 58’i “evet”, yüzde 42’si ise “hayır” yanıtını veriyor.

 

Araştırma gösteriyor ki, adayların yüzde 27’si mesleklerle ilgili bilgiye “o mesleği icra eden kişilerden” ulaşmış. Adayların yüzde 22’si “üniversitede okuyan tanıdıklardan”, yüzde 20’si “rehber öğretmenlerden”, yüzde 10’u “arkadaşlardan, yüzde 8’i “okul ya da dershanede yapılan meslek tanıtımlarından”, yüzde 7’si de “anne ve babadan” bilgi edinmeyi tercih etmiş.

Haberin Devamı

Meslek tercihini belirlemek için doğrudan internetten yararlananların oranı ise sadece yüzde 5.

 

İş garantisi tercih nedeni

 

Araştırmayı gerçekleştiren Fen Bilimleri Merkezi Dershanesi’nin Koordinatör Rehber Öğretmeni Cihan Yeşilyurt, araştırma sonucunda bir başka çarpıcı sonuca daha ulaştıklarını söylüyor.

 

Adayların “geleceğin meslekleri nelerdir” sorusuna “ekonomik” yanıtlar verdiklerini vurguluyor. Çünkü bu soruya adayların yüzde 20’si “öğretmenlik” yanıtını vermiş. Yeşilyurt, “Türkiye’deki ekonomik krizlerin yarattığı işsizlik sorunu nedeniyle, gençler garanti iş olarak gördükleri öğretmenlik mesleğine yöneliyor” yorumunu yapıyor. Yanıtlara ayrıntılı bakıldığında, adaylar Milli Eğitim Bakanlığı’nca atanma şansı yüksek olan “rehberlik ve psikolojik danışmanlık”, “sınıf öğretmenliği”, “matematik öğretmenliği” gibi dalları seçiyor.

Haberin Devamı

En çok yoğunlaşılan diğer meslek dalları ise yüzde 14 ile bilgisayar mühendisliği, yüzde 12 ile “moleküler biyoloji ve genetik”, yüzde 7 ile “tıp” ve yüzde 3 oranı ile de “uluslararası ilişkiler”.

 

1 2 3 4 5 6 7 8

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!