Bir Amerikan trajedisi

Güncelleme Tarihi:

Bir Amerikan trajedisi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kennedy'leri şöyle özetlemek mümkün: Para, iktidar, gösteriş, cinayet, seks, uyuşturucu. Ve tabi ki bunlara kazaları eklemek şart. İrlandalı bir göçmen ailenin oğlu olan Joseph Kennedy ile başlayan Kennedy hanedanı'nın peşini uğursuzluklar hiç bırakmadı.

Shakespeare Amerika'da yaşasaydı Kennedy ailesini yazardı diyor dünkü Washington Post Gazetesi. Hem Shakespeare'in hayalgücünü çalıştırmasına da hiç gerek kalmazdı. Kennedy hikayesinde herşey vardı. Para, iktidar, gösteriş, cinayet, seks, uyuşturucu. Ve kaza.

Evet, Shakespeare, kendisine Amerika'dan bir konu arasaydı mutlaka Kennedy ailesini seçerdi. Adı uyuşturucu ve alkol kaçakçılığına karışan ancak ABD'nin bir numaralı hanedanının temellerini atan İrlandalı göçmen Joseph P.Kennedy'nin hayatını kaleme alırdı.

İrlandalı bir göçmen ailenin oğlu olan Joseph Kennedy, 1914 yılında Boston'da İrlanda'nın önde gelen ailelerinden birinin kızı olan Rose Fitzgerald ile dünya evine girdi. Kendisini ve İrlandalı hemşehrilerini ezen Boston'daki Brahminler'den daha etkin ve güçlü olmaya kararlıydı. Adı alkol satışının yasak olduğu yıllarda kaçakçılığa karışan Joseph Kennedy, milyonlarca dolarlık bir servete sahip oldu.

Ancak iktidar ve güç sahibi olan Joseph Kennedy'nin ailesinin peşini uğursuzluklar hiç bırakmadı. Joseph Kennedy, siyaset ateşiyle yanıyordu. Büyük oğlu Joe Jr.'ı siyasete hazırlamaya başladı. Ancak Joe Jr İkinci Dünya Savaşı'nda gizli bir görevde bombardıman uçağının infilak etmesi sonucu öldü. Baba, bu elim kazanın ardından tüm umudunu ortanca oğlu John F.Kennedy'e bağladı.

1960'TA KENNEDY BAŞKAN OLDU

Kazadan dört yıl sonra aile bir başka uçak kazasıyla daha sarsıldı. Joe ve Rose çiftinin dokuz çocuğundan dördüncü olan kızları Kathleen Kennedy, uçak kazasında öldü. Protestan bir İngilizle evlenmek istediği için ailesiyle arası açılan Kathleen Kennedy, henüz 28 yaşındaydı. Ailenin Rosemary isimli kızları ise özürlü olduğu için Wisconsin'de bir bakım evine kapatıldı.

Kennedy ailesinin üzerine çöken karanlık bulutlar, John F.Kennedy'nin Beyaz Saray'a çıkmasına engel olmadı. 1960 yılında yapılan seçimlerde John F. Kennedy, Demokrat Parti'den ABD Başkanı seçildi. O artık ABD'nin 35'inci Başkanı idi. Baba Joseph Kennedy nihayet uzun yıllar önce hayalini kurduğu yere ulaşmıştı. Ortanca oğlu Başkan koltuğunda oturuyordu.

Ancak ailenin mutluluğu uzun sürmedi. Joseph Kennedy'e inme indi ve dili tutuldu.

ABD ise Kennedy döneminde en parlak dönemlerinden birini yaşıyordu. Ekonomik göstergeler yükselişe geçti, işsizlik azaldı. Amerikan rüyası tam gerçek olacaktı ki, herkes 22 Kasım 1963 günü Dallas'ta yankılanan silah sesleriyle kendine geldi.

TABUTUN KARŞISINDAKİ ASKER SELAMLI ÇOCUK

ABD Başkanı John Fitzgerald Kennedy, üstü açık Limozin'iyle yol alırken Dallas'ta suikaste uğramıştı. Genç Başkan henüz 46 yaşındaydı. Jacqueline Kennedy'nin üzerindeki pembe döpiyes kıpkırmızı kana bulanırken, ecel bir Kennedy'i daha vakitsiz yakalamıştı. Kennedy ailesinin lanetinden ABD de payına düşeni almıştı.

Kennedy'e Amerikan bayraklarına sarılmış son yolculuğuna çıkarken salonda sağa sola koşturan küçük bir çocuk vardı. Henüz 3 yaşındaydı. Tabutun karşısına geçip asker selamı vermişti. Bu çocuk, ABD'nin gönlüne taht kuracak, Başkan'ın küçük oğlu John Fiztgerald Kennedy Jr.'dı. Yani ABD'nin ‘John John’ dediği first çocuk.

ROBERT KENNEDY 1968'DE ÖLDÜRÜLDÜ

Kennedy ailesinin ağabeylerini siyasete kurban vermeleri yetmedi. Onlar tıpkı kulis tozu yutmuş tiyatroculara benziyordu. Siyaset sahnesinde bir rol kapabilmek için uğraşıp çabalıyorlardı. Joseph P. Kennedy'nin üçüncü oğlu Robert F. Kennedy'nin gözü, ağabeyinden boşalan koltuktaydı. Beyaz Saray'a çıkan ikinci Kennedy olacaktı.

Ama Beyaz Saray için kampanya yaparken Robert F. Kennedy, Los Angeles'ta saldırıya uğradı. Tarih 5 Haziran 1968 idi. Silahlar yine patladı. Kurşunlar bu defa Robert'i hedef aldı. Bir ABD Başkanı olmanın hayalini kuran Robert Kennedy 42 yaşındaydı. Artık herkes Kennedy ailesinin lanetli olduğuna iyiden iyiye inanmaya başlamıştı.

Kennedy ailesinin peş peşe yaşadığı suikastleri bu defa ailenin karıştığı skandallar izledi. Robert ve Ethel Kennedy'nin oğulları Joseph, feci bir trafik kazası yaptı. Bir kadın yolcu kazada felç oldu. 1984 yılında ise Joseph'in erkek kardeşi David altın vuruş yaparak hayatına son verdi. Palm Beach'teki bir otelde cesedi bulunan David, aldığı aşırı dozda uyuşturucudan ölmüştü.

Robert ve Ethel çiftinin Michael isimli oğulları da skandala karıştı. Michael, çocuğunun bakıcısı genç kızla ilişki kurmakla suçlandı. Takvim 31 Aralık 1997'i gösterdiğinde bu kez Kennedy ailesi Michael Kennedy için ağlıyordu. Michael Kennedy, Colorado'daki Aspen kayak merkezinde geçirdiği kazada öldü. Michael Kennedy 39 yaşındaydı.

AMCASININ KIZININ DÜĞÜNÜNE GİDİYORDU

Kennedy ailesi uzun zaman sonra mutlu bir olayı kutlamaya hazırlanıyordu. Kennedy ailesi haftasonu Hyannisport'da yapılacak Rory'nin düğününde buluşacaktı. Rory, babası suikaste öldürüldüğünde annesinin karnında olan Robert Kennedy'nin küçük kızıydı.

Hyannisport'daki düğün yerini yasa bıraktı. Başkan John F.Kennedy'nin kendi adını taşıyan 38 yaşındaki oğlunun kullandığı tek motorlu uçak Martha's Vineyard'a doğru yol alırken ortadan kayboldu. Uçakta 33 yaşındaki eşi Caroline Bessette ile baldızı Lauren Bessette de vardı.

Rory'nin düğünü ertelendi.

Şimdi Hyannisport'da herkes umutla ailenin sevgilisi ‘John John’ ve sevgili eşi Caroline'den gelecek haberi bekliyor. Herkes onlar için dua ediyor.

Lanet onları hiç bırakmadı

UYUŞTURUCU ve alkol kaçakçılığıyla zengin olan Kennedy ailesi peş peşe yaşadığı trajik olaylar yüzünden lanetli aile olarak anılıyor. 2 nesildir suikastler, trafik kazaları Kennedy ailesinin yakasını bırakmadı. En son da 38 yaşındaki John Kennedy Jr, esrarengiz bir şekilde kendi kullandığı uçakla Atlantis Okyanusu üzerinde kayboldu.

Kızları özürlü

1941: Joseph ve Rose çiftinin özürlü kızları 1941 yılından beri gözetim altında.

İlk uçak kazası

1944: Joseph ve Rose çiftinin oğlu Joseph P.Kennedy Jr. 2'inci Dünya Savaşı'nda uçak kazasında öldü. Joseph 29 yaşındaydı.

2'nci uçak kazası

1948: Joseph ve Rose çiftinin kızları Kathleen uçak kazasında öldü. 28 yaşındaydı.

İlk suikast

1963: Joseph ve Rose çiftinin oğulları John. F.Kennedy, suikastte öldü. 46 yaşındaydı.

Prematüre bebek

1963: Kennedy ve eşi Jacqueline'nin oğulları Patrick Bouvier Kennedy, prematüre doğru. Suikastten 3 ay önce öldü.

İkinci suikast

1968: Kennedy'nin kardeşi Robert F.Kennedy, Los Angeles'ta suikaste kurban gitti. 42 yaşındaydı.

Kazada sekreter öldü

1969: John ve Robert'in kardeşleri Edward M. Kennedy'nin bir parti dönüşü kullandığı otomobil, Chappaquiddick Adası'na bağlayan köprüden uçtu. 28 yaşındaki sekreteri otomobilde ölü bulundu.

İkinci trafik kazası

1973: Robert ve Ethel çiftinin oğulları Joseph trafik kazası yaptı. Kazada bir kadın yolcu felç oldu.

Bir bacak kEsildi

1973: Edward ve Joan Kennedy'nin oğulları Edward Kennedy Jr'ın sağ bacağı, kanser yüzünden kesildi.

Uyuşturucudan ölüm

1984: Robert ve Ethel çiftinin oğulları Robert, Palm Beach'te bir otelde aşırı dozda aldığı uyuşturudan öldü.

İkinci uyuşturucu

1986: Şimdi kongre üyesi olan Edward ve Joan çiftinin oğulları Patrick Kennedy, kokain bağımlılığından kurtulmak için tedavi gördü.

Tecavüz bile var

1991: Edward Kennedy'nin yeğeni William Kenneth Smith, tecavüz suçlamasıyla yargılandı, ama aklandı.

Yine trafik kazası

1997: Küçük bebek bakıcıyla ilişkisi olduğu söylenen Robert ve Ethel çiftinin Michael isimli oğulları kayak kazasında öldü. 39 yaşındaydı.

3'üncü uçak kazası

1999: ABD'nin 35'inci başkanı John F.Kennedy'nin kendisiyle aynı adı taşıyan oğlunun kullandığı uçak kayboldu.

Dergisi iflasın eşiğindeydi

JOHN F. Kennedy Jr'ın son zamanlarda Genel Yayın Yönetmenliği'ni yaptığı ‘George’ adlı aylık siyasi magazin dergisinin kötü gitmesi yüzünden morali bozuktu. Kennedy Jr'ın 1995 yılında çıkarmaya başladığı George Dergisi, son bir yıl içinde ciddi tiraj ve reklam geliri kaybına uğramıştı. Bu nedenle George'un kapatılabileceği söyleniyordu. George'un 1995'te 600 bin olan tirajı, geçen yıl sonunda 400 bine düşmüş, bu yıl da % 30'luk bir reklam kaybı olmuştu. Aylık derginin yayımlayıcısı Hachette Filipacchi şirketiyle olan sözleşmesi bu yıl sona

ereceketi. Anlaşmanın uzatılıp uzatılmayacağı belli değildi. Bu da Kennedy Jr'ı çok üzüyordu. Dergi çalışanları tarafından, ‘çok başarılı bir editör’ olarak tanımlanan Kennedy Jr., George Dergisi yayın hayatına başladığında, siyasi gelişmeleri kuru olmaktan uzak ve renkli yan olaylarla süslemeyi kendisine amaç edinmişti. Kennedy Jr'ın bir ortağı ve yayıncı şirket, George Dergisi için 20 milyor dolarlık yatırım yapmış bulunuyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!