Güncelleme Tarihi:
Gaziantep İl Tarım Müdürlüğü Gıda Kontrol Şube Müdürlüğü ekipleri, bir ihbar üzerine İslahiye Küçük Sanayi Sitesi'ndeki bir biber imalathanesinde denetim yaptı. İmalathanede küflenmiş kırımızı pul biber ile bu biberlere karıştırılmak üzere değirmende öğütülmüş halde biber tohumu ve sapı bulundu. Bir bidon içerisinde ele geçirilen 5 kilo kimyasal boyanın ise bozuk kırmızı biberin renklendirilmesinde kullanıldığı belirlendi.
Laboratuvar analizinde, “bir insanı öldürebilecek miktarda yüksek aflatoksin maddesi içerdiği tespit edilen” pul biberin, ekipler tarafından imha edileceği kaydedildi.
İş yeri sahibi hakkında, “halkın genel sağlığını tehlikeye düşürdüğü, üretim izni olmayan sağlıksız gıda üretimi yaptığı” gerekçesiyle idari ve adli soruşturma başlatıldı.
Gaziantep İl Tarım Müdürü İbrahim Yılmaz, halkın sağlığı ile oynamaya hiç kimsenin hakkının bulunmadığını, gıda üretimi yapan bir iş yeri sahibinin insanı öldürücü miktarda içerisinde yüksek aflatoksin tespit edilen 5 ton biberi piyasaya sürmeye çalışmasına şaşırdığını söyledi.
Küflü biberin içerisine biber tohumu ve sapı konulmasının ardından, kırmızı renk görünümüne kavuşması için de sağlıksız boya konularak piyasaya sürülmeye çalışıldığı bir sırada iş yerine operasyon düzenlediklerini belirten Yılmaz, “Eğer bu biberleri ele geçirmemiş olsaydık, bu sağlıksız biberleri tüketen insanlarımızın sağlığı bozulacak, ölümler meydana gelebilecekti. Vatandaşlara şu çağrıda bulunmak istiyorum, açıkta satılan, üretim izni olmayan pul biberleri satın almasınlar. Ambalajlı, üretim izni olan, son kullanma tarihi geçmemiş ürünleri tercih edilmeli” dedi.
Yılmaz, gıda üretimi yapan iş yerlerini denetlemeye devam ettiklerini, vatandaşların, sağlıksız ürün satan iş yerlerini kendilerine ihbar etmelerini, sağlıksız gıda üretimi veya satışı yapan iş yerlerine 5 bin ile 150 bin lira arasında ağır para cezası verildiğini bildirdi.
Karaciğer ve mide kanseri yapıyor
İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Demirkol, kırmızı biberin kurutma işlemi sırasında mantarlaşma meydana geldiğini ve bunun da AFLATOKSİN maddesinin oluşumuna neden olduğunu söylüyor. Bu maddenin en önemli sonucu ise karaciğer ve mide kanseri yapması. Demirkol, fareler üzerinde yapılan deneylerde karaciğer kanseri için bu maddenin farelere verildiğini söylüyor. Daha önce aynı maddenin bulgurda da olduğunu belirten Demirkol, bu maddenin oluşumunu önlemek için sanayi tipi kurutmanın şart olduğunu belirtiyor.