Özgür CEBE/DİYARBAKIR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2009 14:23
ELAZIĞ- Bingöl karayolunu 24 Mayıs 1993 tarihinde kesen PKK'lı teröristlerin şehit ettiği silahsız 33'ü askerin yanı sıra 3 öğretmen ve 2 kişiye ilişkin soruşturma dosyası, Ergenekon soruşturmasının yürütüldüğü İstanbul Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi Başsavcılığı'nca istendi.
Ergenekon soruşturmasının yürütüldüğü İstanbul Özel yetkili Ağır Ceza Mahkemesi Başsavcılığı, Diyarbakır Başsavcılığı'na ‘Çok İvedi' yazı gönderdi. Yazıda, “Hazırlık tahkikat dosyalarınız arasında yer alan soruşturma evrakı, ölü muayene raporları, otopsi raporları, olay yeri krokisi, olay yeri tespit tutanağı, olayın faili olarak bugüne kadar yakalanıp haklarında dava açılan sanıkların iddianamelerinden birer onaylı örneğin gönderilmesini arz ederim” denildi. Bunun üzerine faili meçhul dosyalar arasında bulunan söz konusu evrak ve belgelerin birer örneği Ergenekon davasında yargılanan ve halen soruşturmaları devam eden sanıkların dosyasına konulmak üzere İstanbul nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına gönderildi.
Gönderilen dosyada yer alan ölü muayene raporları ve otopsi tutanaklarına göre, 16 yıl önce Elazığ- Bingöl karayolunu Çevrimpınar Mevkii'nde PKK örgütü mensuplarınca otobüslerden indirilerek şehit edilen silahsız erbaş ve erlerin yanı sıra sivillerin bulunduğu belirtildi.
Uzun menzilli silahlarla yakın atış mesafesi sonucu beyin ve organ harabiyeti sonucu meydana gelen kanama sonucu hayatlarını kaybedenler askerler Ramazan Akkaya, Mehmet Öztürk, Ertan Kaçar, Hüseyin Çelik, Mustafa Yılmaz, Nihat Odabaşı, Ercan Çobanoğlu, Uğur Bozacı, İbrahim Ertan, Hasan Gültutan, Haydar
Aslan, Mevlüt Özkan, Şenol Cansız, Aydın Kuzey, Mustafa Koçanoğlu, Mustafa Sarıgöz, Cavit Yaman, Ali Arar, İlyas Uyar, Murat Menteş, Ahmet Arar, Hilmi Şahin, Şeref Tay, Adem Zöngür, Baki Umutlu, Murat Elibol, Mehmet Tura, Ahmet Apak, Hikmet Özdemir, Turgut Ergül olarak sıralandı. Saldırıda ayrıca öğretmenler Mehmet Birol, Abdullah Kara, Selahattin Aslan ile siviller Güzel Doğan, Sisi Özdemir, Erdal Akbaş'ın da öldürüldüğü yer alıyor.
Ergenekon soruşturması kapsamında gönderilen evraklar arasında PKK’nın bir dönem önde gelen isimlerinden Şemdin Sakık’ın iddianame, gerekçeli karar, savunma ve ifadelerinin de birer sureti de bulunuyor. Bir dönem terör örgütünün üst düzey elebaşılığını yapan ve helen Diyarbakır'da cezasısını çeken Sakık, iddianamede 140 ayrı eyleme bizzat katılmak ve talimat vermekle suçlanırken, bu eylemler arasında 33 askerin şehit edilmesi olayı da yer alıyor. Ancak Şemdin Sakık’ın ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldıktan sonra hakında hazırlanan 72 sayfalık gerekçeli kararda ise Sakık 191 eylemden sorumlu tutululurken, 33 asker olayından ise doğrudan sorumlu tutulmadı.
Ergenekon soruşturmasının ilk aşamasında soruşturmayı yürüten Savcı Zekeriya Öz, Diyarbakır’a gelerek E Tipi Cezaevi’nde Şemdin Sakık’ın konuyla ilgili özel ifadesini almıştı.