Güncelleme Tarihi:
OLAĞANÜSTÜ Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun itirazları nasıl inceleyeceğine ilişkin usul ve esaslar ile başvuru tarihi önümüzdeki hafta Resmi Gazete’de ilan edilecek. Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahaddin Menteş başkanlığındaki komisyon, kuruluşunu düzenleyen KHK gereği 23 Temmuz’dan önce başvuruları alıp incelemeye başlayacak. Komisyonun temmuz ortasından önce başvuruları incelemeye başlaması bekleniyor.
İNTERNETTEN DE BAŞVURU
Komisyonun sekretarya işlerini yürütmekle görevli Başbakanlık ekipleri ise halen binanın bilgisayarları ve diğer ekipmanlarına ilişkin altyapı çalışmalarını sürdürüyor. Bu çalışmalar birkaç gün içinde süratle tamamlanacak.
Komisyona ilk aşamada 110 bini aşan başvuru bekleniyor. 105 bin başvurunun OHAL kapsamındaki KHK’larla kamudan ihraç edilen asker, polis ve memurların itirazlarından, 5 bine yakınının ise KHK kapsamında kapatılan dernek, vakıf, şirket gibi tüzel kişiliklerden kaynaklanacağı sanılıyor.
KHK gereği OHAL Komisyonu’na başvurular valilikler ve ilişik kesen kurumlar aracılığıyla yapılacaktı. Ancak komisyon, süreci hızlandırmak için internet sitesi üzerinden de başvuru kabul edecek.
DOSYALAR KOMİSYONA
KHK işlemleri nedeniyle idare mahkemelerinde devam eden yargılama dosyaları da komisyona yollanacak. Komisyon mükerrer başvuruları birleştirerek, tek esas üzerinden karara bağlayacak. Komisyon, başvuruları hakkaniyet ilkesi gereği KHK’ların yayımlanma tarihine göre incelemeye alacak. 15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından ilk çıkarılan 667 sayılı KHK uyarınca ihraç edilenlerin başvuruları öncelikli olarak incelemeye alınıp değerlendirilecek.
7 ÜYEYE 200 KİŞİLİK EKİP
Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahaddin Menteş’in başkanı olduğu 7 kişilik Komisyon, Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Karagöz, Danıştay Tetkik Hakimi Murat Aytaç, Mülkiye Başmüfettişi Hasan Şıldak, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Daire Başkanı Esat Işık, Milli Eğitim Bakanlığı Atama Daire Başkanı Mustafa İkbal ile Devlet Denetleme Kurulu (DDK) üyesi Salih Tanrıkulu’dan oluşuyor. 690 sayılı KHK’ya göre 7 üye görevleri süresince kurumlarından aylıklı izinli sayılacak. Komisyon bünyesinde müfettişler, raportörler, hesap uzmanları, tetkik hâakimleri ve katiplerden oluşan 200 kişilik ekip görev yapacak. Güvenlik soruşturmasından geçen personel, kurumları ile kısa süre için ilişiklerini kesecek.
2 YIL ÇALIŞACAK
OHAL kapsamındaki KHK’larla gerçekleşen işlemlere ilişkin başvuruları 2 yıl süreyle değerlendirecek olan komisyon, incelemelerini dosya üzerinden yapacak ve başvurunun reddine veya kabulüne karar verebilecek. Komisyonun kararlarına karşı Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nca (HSK) belirlenecek Ankara idare mahkemelerinde iptal davası açılabilecek.