Güncelleme Tarihi:
Bin YTL'nin altında vergi borcu olan kişiler de artık kamu ihalelerine girebilecek. Kamunun yaptığı ihalelerde "vergi borcu yoktur " taahhüdü vermek zorunda olan; ancak unutulan ya da cüzzi vergi borcu nedeniyle ihaleyi kaybeden işadamları artık bin YTL'nin altında vergi borçları varsa bile bu ihaleye katılamamaları için bir neden olmayacak. İşadamlarının gelir, kurumlar, banka ve sigorta muameleleri, özel işlem vergisi, özel tüketim vergisi, damga vergisi, katma değer vergisi gibi ana vergi borçlarından bin YTL'nin altındakiler artık istisna kapsamına girecek. Veraset , intikal, harç, emlak vergisi gibi vergiler için ise ayrıca bir değerlendirme yapılmasına gerek kalmayacak. Çünkü bu vergi borçları kişilerin ihalelerden elenmesi için bir neden olmayacak. Referans'ın sorularını cevaplandıran Gelir İdaresi Başkanvekili Osman Arıoğlu, Kamu İhale Kurumu'nun ihalelere girerken hangi vergi borçlularının ihaleye girebileceği üzerinde çalışma yaptığını, İdare olarak da Kamu İhale Kurumu'na (KİK ) verdikleri görüşte, bin YTL'nin altında vergi borcu olanların ihaleye katılabileceklerini bildirdiklerini anlattı. Arıoğlu, buradaki amacın unutulan ya da ihmal edilen vergilerden dolayı kişilerin ihalelere girmesinin engellenmemesi olduğunu söyledi. Arıoğlu, yakında konuya ilişkin bir tebliğ yayımlanacağını kaydetti.
TEKSTİL VE BOYA DA KDV KARIŞIKLIĞI
Arıoğlu bir süre önce başta gıda, turizm ve fason tekstilde KDV oranlarının düşürüldüğünü ancak uygulamada karşılaşılan bazı sorunlara yayımlayacakları bir sirkülerle açıklık getirileceğini açıkladı. İplikten bornoz üretilirken iplikteki boyanının KDV'sinin ne olacağı sorusu ile karşı karşıya kaldıklarını anlatan Arıoğlu, bu işlemlerde ağırlık hangi gruptaysa o grubun KDV'sinin geçerli olacağını söyledi. Arıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Tekstil ve konfeksiyon sektöründe verilen fason hizmetlerde uygulanacak KDV oranının ne olacağı konusunda bir sirküler yayınlayacağız ve konuya tam olarak açıklık getireceğiz. Sektörde en çok karışık bulunan konu şudur; boya ve kimyevi maddelerin fason işi yapanlar tarafından sağlanarak verilen boyama, apre, baskı, kasarlama ve yıkama hizmetlerinde uygulanacak KDV oranı yüzde 18'dir. Ancak bu şekilde verilen bu hizmetlerin yanı sıra aynı zamanda örneğin ram (tekstil ürününün terbiye edilerek çekmezlik vb. özellik kazandırılması) ve ütüleme gibi hizmetler de veriliyorsa ve bu hizmetler ana işlerin bir parçası olarak o işlerden ayrı değerlendirilemiyor, fiyatlandırılamıyorsa bu durumda KDV oranı kaç olacaktır? Böyle bir durumda da KDV oranı ana işin KDV oranına bakılarak uygulanacaktır. Yani ana iş örneğin 18 ise bu işin parçası mahiyetindeki, bütünlük arzeden ütüleme işi de 18 olacaktır. Konuyu kısa sürede açıklığa kavuşturacağız.”
ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ OCAKTA
CARİ HESAP 2 AYA KADAR TAMAM
Gelecek dönemde e-İdare, e-devlet uygulamasının en iyi örneği haline gelmek istediklerini söyleyen Arıoğlu VEDOP-3 ihalesinin de yapıldığını kaydetti. Tek vergi dairesi, k âğıtsız ortam gibi hedefleri olduğunu ve VEDOP-3 ile bunu gerçekleştirmek istediklerini dile getiren Arıoğlu, ayrıca cari hesabın da artık hayata geçirileceğini bildirdi. Cari hesapla mükellefin tek bir hesabının olacağını ve vergi borç-alacak durumunun tek bir hesaptan izlenebileceğini söyleyen Arıoğlu, "Cari hesapta, ana hesap ve vergilerin dalları olacak. Her mükellefin tek bir hesabında borcu-alacağı o hesabın içinde vergi türlerine göre dağılacak. Şu anda mükellefin bir yerde borcu bir tarafta alacağı varsa, o görülemiyor. Ayrı ayrı işleme tabi tutuluyor. Cari hesapta ise alacağı-borcu varsa otomatik mahsuplaşma bütün işlemleri hazırsa olacak. Bütün vergi borçları için geçerli olacak" diye konuştu.
YURTDIŞINA ÇIKIŞ KOLAYLAŞACAK
Yurtdışına çıkış sorgulamasının geliştirilmesine yönelik bir projeye de başladıklarını söyleyen Arıoğlu, bundan sonra herkesin kendi şifresi ile yurtdışına çıkış yasağı olup olmadığını internet vergi dairesinden sorgulayabileceğini söyledi. Şu anda da Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinden sorgulama yapılabildiğini ama vergi dairelerinde sıkıntı olduğunu, bütün yasaklıları sisteme giremediklerini belirten Arıoğlu, "Onun talimatını verdik. Birkaç aya kadar herkes yurtdışı çıkış yasağı olup olmadığını görebilecek" dedi.
İhalede "Bin YTL'nin üstünde vergi borcu yoktur" taahhüdü verilecek
Nisan da çıkarılan 5615 sayılı Yasa ile Kamu İhale Kurumu'na (KİK), ihaleye katılım aşamasında hangi vergi borçları olanların ihale dışı bırakılacağını belirleme yetkisi verildi. Mevcut sistemde, açılan ihaleye girenler vergi borcu olmadığına dair taahhütname veriyorlar. İhale kimin üzerinde kaldıysa kişiyle ilgili inceleme yapılıyor ve eğer vergi borcu çıkarsa verdiği teklif geçersiz sayılıyor, teminatı da yanıyor. Ancak artık bin YTL'nin altında vergi borcu olması ihaleye girmek için bir engel teşkil etmeyecek. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın KİK'e verdiği görüşe göre artık ihaleye giren kişiler "Bin YTL'nin üstünde vergi borcu olmadığına " ilişkin bir taahhütname verecekler. K İK Başkanı Hasan Gül, Gelir İdaresi'nin görüşünün kendilerine ulaştığını belirterek, sigorta borçları için de görüş istediklerini ancak henüz gelmediğini söyledi. Gül, eğer sigorta için görüş gecikirse birkaç hafta içinde söz konusu tebliğin çıkacağını bildirdi.