Bin Ladin'in sağ kolu İran'da yakalandı

Güncelleme Tarihi:

Bin Ladinin sağ kolu İranda yakalandı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2002 13:29

El Kaide lideri Usama Bin Ladin'in sağ kolu Ayman el Zevahiri'nin, günler önce İran'da yakalanarak tutuklandığı iddia edildi.

Haberin Devamı

Farsça yayın yapan Hayat el Nou, Zevahiri'nin Tahran'da siyasi mahkumların gönderildiği Evin cezaevine konduğunu duyurdu. Hayat el Nou gazetesi ayrıca Usame bin Laden'in nerede olabileceği ile ilgili bir bilginin sağlanamadığını açıkladı. Haberi dünyaya duyuran AP ajansı ise konunun muhattabı İranlı yetkililere ulaşmaya çalıştığını ancak herhangi bir temas kurmayı başaramadığını açıkladı.

İran'ın en ciddi basın kuruluşlarından biri olarak bilinen Hayat el Nou gazetesi, İran rejimi ruhani lideri Ayetullah Ali Hameney'in kardeşi Hadi Hamaney tarafından çıkartılıyor.

Bin Ladin'i izleyen uzmanlar Doktor olan Zevahiri'nin Bin Ladin'in dini konularda danışmanlığını yaptığını belirtiyorlar. Zevahiri'nin ayrıca El Kaide terör örgütünün iletişim ağınının başında da olduğu biliniyor.

Haberin Devamı

Zevahiri ile ilgili son istihbarata Aralık ayında Londra'da bir islamcı militan'ın ifadesinde rastlanmıştı. Söz konusu ifadede Zevahiri'nin karısının ve üç kızının Afganistan'daki bombardımanda öldüğünün ancak kendisinin yaşayıp yaşamadığının bilinemediği belirtilmişti.

İLİŞKİLER DEĞİŞEBİLİR

Son yıllarda yumuşamaya yüz tutan ABD - İran ilişkileri 11 Eylül saldırılarını kınayan İran'ı, ABD Başkanı Bush'un 'Şer ekseni'nin bir parçası olarak açıkladıktan sonra tekrar gerilmişti. ABD, İran'ı El Kaide militanlarını desteklemek ve onları barındırmak ile suçluyordu.

Afganistan ve Pakistan ile sınır komşusu olan İran ise suçlamaları redediyordu. CIA Başkanı George Tenet'te geçtiğimiz günlerde İran'ın kendi topraklarına tekrar yerleşen El Kaide mensuplarını önlemekte başarısız olduğunu açıklaması duruma yeni bir boyut kazandırmıştı. İran Haber Ajansı, ise geçtiğimiz hafta 150 civarında kişiyi El Kaide ile ilişkisi olduğu iddiası ile tutuklayıp sorguladığını duyurmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!