Bilirkişi nedir, bilirkişi nasıl olunur? Bilirkişi olmanın şartları

Güncelleme Tarihi:

Bilirkişi nedir, bilirkişi nasıl olunur Bilirkişi olmanın şartları
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2021 10:45

Bilirkişi, savcı veya hakimler tarafından görevlendirilen kişilerdir. Özel veya teknik bir konuda uzmanlık sahibi olan bilirkişiler, görüşlerini yazılı veya sözlü olarak verirler. Bilirkişinin sorumluluğunda olan bazı görevler vardır. Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), esnafın bilirkişilik mekanizmasında görev alması için eğitimler düzenliyor. Peki, bilirkişi tam olarak nedir, bilirkişi nasıl olunur? İşte bilirkişi olmanın şartları

Haberin Devamı

Bilirkişi, çözümü uzmanlık, özel veya teknik bilgiyi gerektiren hâllerde, oy ve görüşünü sözlü veya yazılı olarak vermesi için başvurulan ve böylece ihtilaflarda uzmanlık konusuna göre adaletin gerçekleşmesine yardımcı olan kişilere deniyor.

Bilirkişi Ne İş Yapar?

Bilirkişi, Savcı veya hakimlerin talepleri doğrultusunda uygun çalışma faaliyetleri içinde bulunur ve bu kişiler uzmanlık alanları kapsamında mahkemeye gerekli tüm bilgileri sunma görevi üstlenirler. Bilirkişi, savcı yahut hakim tarafından görevlendirilebilmektedir.

Bilirkişi nasıl olunur?

Doktor, mühendis, inşaat işçisi, elektrik teknisyeniyseniz veya esnafsanız bilirkişi olabilirsiniz. Tek şart yaptığınız meslekte en az 5 yıllık deneyime (kıdeme) sahip olmak. Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), esnafın bilirkişilik mekanizmasında görev alması için eğitimler düzenliyor.

Bilirkişi Olma Şartları Nelerdir?

Haberin Devamı

Bilirkişi olmak için kişilerin bazı belli başlı şartları taşıyor olması gerekmektedir. Bu doğrultuda kişilerde olması gereken şartlar aşağıda listelenmiştir;

- 25 ve üzeri yaşta olmak,

- T.C. vatandaşı olmak,

- Başka bir adalet komisyonunun listesinde kayıtlı durumda olmamak,

- Meslekten atılmamış olmak ,

- Fiili ehliyete sahip durumda olmak,

- En az 3 yıllık mesleki tecrübeye sahip durumda olmak,

- Herhangi bir suçtan ötürü sabıka kaydının bulunmaması,

- Kendi arzusu dışında bir bilirkişi listesinden çıkarılmamış olmak,

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!