Bilinmeyen ama tutulan meslekler

Güncelleme Tarihi:

Bilinmeyen ama tutulan meslekler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2004 18:54

Günümüzde gençlere iyi fırsatlar, olanaklar sunan ve çokça bilinmeyen epey meslek dalı var. Data Expert Genel Müdürü Hasan Altunkaya ve Danışman Serpil Yazıcı’nın yaptığı araştırmaya göre, günümüzde en çok tutulan meslekler arasında şunlar yer alıyor:

Haberin Devamı

Mağaza yöneticiliği, bilişim teknolojileri uzmanlığı, gayrimenkul yöneticiliği, e-learning uzmanlığı, malzeme mühendisliği, uluslararası ilişkiler ve ticaret uzmanlığı, uluslararası hukuk uzmanlığı, otomotiv öğretmenliği, bilgisayar bilimleri mühendisliği, biyomedikal mühendisliği, mikroelektrik mühendisliği, çevre siyaseti uzmanlığı, lojistik uzmanlığı, restoran ve bar yöneticiliği, sağlıklı beslenme ve diyetisyenlik, çevre siyaseti ve menkul kıymetler uzmanlığı, haberleşme ve telekomünikasyon mühendisliği, seramik mühendisliği ve güzel sanatlar, koruyucu hekimlik ve sağlık yöneticiliği, stratejik planlama ve iş geliştirme ile kalite yöneticiliği.

Haberin Devamı

 

Hangi meslekler öne çıkacak?

 

MEF Dershanesi Rehberlik ve Araştırma Birim Müdürü Erdem Kaya da, “mesleklerin gelecekte nasıl bir gelişim izleyeceği konusunun” önemli olduğunu vurguluyor ve bazı alanlarla ilgili belirli verilere dayanarak tahmin yürütülebileceğini söyledikten sonra adaylara şu uyarıda bulunuyor:

 

“Tercihlerinize sadece bu tahminlerle ve mesleğin gelecekte popüler olacağını düşünerek yön vermeniz kesin bir doğru değildir”.

 

Kaya, “öğrenciler öncelikle bu mesleklerin kendi gerçekleriyle ne kadar çakıştığına dikkat etmeli” dedikten sonra, bilimsel disiplinler içinde önemi artacak meslek gruplarını şöyle sıralıyor:

 

Mühendislik Bilimleri: Elektrik-elektronik mühendisliği, telekomünikasyon, bilgisayar mühendisliği, tasarım mühendisliği, makine mühendisliği, internet konusunda gelişecek bilgisayar mühendisliği, bilişim sistemleri ve teknolojileri, çevre mühendisliği, endüstri mühendisliği, moleküler biyoloji ve genetik, sistem mühendisliği, kontrol mühendisliği ve benzeri meslek alanları teknolojik ve toplumsal gelişmeler doğrultusunda, gelecekte insan kaynağı açısından gereksinimi artacak meslekler olarak görülmekte.

Haberin Devamı

Gıda, beslenme ve insan sağlığının ön planda olmasıyla gelişecek konular ön plana çıkabilir.

 

İktisadi ve İdari Bilimler: Uluslararası ilişkiler, iktisat ve işletme alanları, insan kaynakları, pazarlama, finansman danışmanlığı, e-ticaret alanında gelişecek insan kaynağı, mal ve hizmetlerde geliştirilecek kalite arayışı için eğitim ve araştırmalar yapacak insan kaynağı, işletmelerde bilgi yönetimi sistemleri geliştirecek insan gücü ön plana çıkacak gibi görünüyor.

Bu nedenle tüm bu alanlara yönelik ilgileri olan gençler daha global düşünmeli, bir dünya vatandaşı olarak kendilerini çok yönlü biçimde eğitmeli. Bu eğitim üniversitenin kendilerine sunacağı eğitimi aşmalı. Türkiye - AB ilişkileri ve gelecek vizyonu içinde de gerekli olacak insan kaynağı ön plana çıkabilecektir. Uluslararası hukuk, evrensel siyaset gibi kavramlar ön plana çıkacak.

Haberin Devamı

 

Tıp ve Sağlık Bilimleri: Gelecekte insan sağlığının daha da önemsenmesi ve bu alanda gelişim gösterecek alt uzmanlık dalları aynı yoğunlukta talebi olacak meslekler olarak sıralanabilir.

Bu alanda ve sağlıkla ilgili yan dallarda insana daha kaliteli yaşam olanağı yaratmayı hedefleyen alanların öneminin artacağı düşünülebilir. Koruyucu hekimlik ve sağlık yönetimi ön planda olan kavramlar olacak.

 

Temel Sosyal Bilimler: Hukuk, sosyoloji, psikoloji, psikolojik danışma ve rehberlik, uluslararası ilişkiler gibi mesleklerde artan nüfus ve buna bağlı geliştirilecek sosyal projeler, eğitim alanıyla ilgili olabilecek çağdaş gelişmeler ve benzeri konularda gelişmeler olacak. Bu alanla ilişkili ÖSS SÖZ puanı ile öğrenci alan iletişim, halkla ilişkiler, reklamcılık, yazılı ve görsel medya alanlarında da kendi gerçeği içinde gelişmeler olacaktır. Ayrıca insan gelişimi ve danışmanlığı, psikolojisi üzerinde durulması gerekecektir.

Haberin Devamı

 

Eğitim Bilimleri: Ülkenin en önemli insan kaynağının eğitiminde rol alacak ve her türlü eğitim kademesinde görev yapacak, güçlü eğitimcilere gereksinim artacaktır.

Bu nedenle özellikle eğitim alanında okul öncesi eğitimden yüksek öğretime ve yeni gelişen bir alan olan yetişkin eğitimine yönelik ihtiyaçların artacağı tahmin ediliyor.

 

Tercihlerinizi yaparken bunlara da dikkat edin

 

1. Hâlâ yapmadıysanız ilk yapmanız gereken, tercih kılavuzunu ayrıntılı biçimde incelemek. Bunu bir başkasına bırakmayın. Kulaktan dolma bilgilerle davranmayın. Çünkü kılavuzda yer alan koşullar, sizin için bir sözleşme niteliği taşıyor.

2. Kazandıktan sonra pişman olup, kayıt yaptırmayacağınız bölümlere tercih listenizde yer vermeyin. Çünkü bu bölümlerden birini kazanıp, kayıt yaptırmasanız da bir sonraki yıl AOBP'niz düşecek.

Haberin Devamı

3. Farklı puan türünden ve ortaöğretimdeki alanla uyuşmayan bölümleri tercih etmenin puan kaybına yol açacağını göz ardı etmeyin. (Örneğin, fen alanından mezun adayın hukuk tercihi yapması).

4. Eğer farklı puan türünden tercih yapacak olursanız da, bu puan türlerinin de kendi içinde tutarlı sıralanmış olmasına dikkat edin. Özellikle sayısal ve eşit ağırlık puan türlerinde öğrenci alan programlarla ilgili bir listeniz olacaksa, bu listede öncelikle istek sıranıza uygun olmasına ve aynı puan türlerinin kendi içinde tutarlı olmasına dikkat edin.

5. İlk birkaç tercihinizde puanım yetmez düşüncesine kapılmadan, ideal bölümlerinize yer verdikten sonra, puanınızı ve yüzdelik diliminizi göz önüne alarak, yerleşme olasılığı yüksek bölümlere yer verin.

6. Son birkaç tercihinizde ise gitmekten pişman olmayacağınız kendi puanınızdan daha düşük puanla öğrenci alan bölümlere yer verin.

7. Lisede hangi alandan mezun olduysanız, bu alanla ilgili bir yeri tercih ettiğinizde şansınızın daha fazla olacağını unutmayın.

8. Yükseköğretim programlarını, tercih edeceğiniz üniversiteleri ve illeri çok iyi araştırmadan, tanımadan tercihte bulunmayın.

9. Tercihlerinizi ekonomik durumunuzu gerçekçi biçimde değerlendirerek yapın.

10. Vakıf üniversitelerinin burslu ya da burssuz programlarının özel koşularını göz önünde bulundurmayı unutmayın.

11. Yükseköğretim programlarının özel koşullarına dikkat etmeden tercih yapmayın. Tablolarda bulunan “Özel Koşullar ve Açıklamalar” bölümünde yer alan numaraların açıklamalarını dikkatle okuyun.

12. Yükseköğretim programlarının kodlarını tercih formuna geçirirken kodlama hatası yapmayın. Birkaç kez kontrol edin, bir başkasının da incelemesini isteyin.

13. Tercih listesini oluştururken işin uzmanı olan rehber öğretmenlere danışmayı ihmal etmeyin, rehberlik hizmeti alın.

14. Kılavuzda ilk kez yer alan, yeni bölümleri tercih sırasında istediğiniz yere koyabilirsiniz.

15. Kılavuzda yazılı son para yatırma ve form teslim tarihlerini kaçırmayın.

 

1 2 3 4 5 6 7 8

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!