Güncelleme Tarihi:
Milli EÄŸitim Komisyonu’nda, AKP’nin Ankara milletvekilleri Salih Kapusuz ile Reha Denemeç tarafından verilen yasa teklifi görüşüldü. Devlet Bakanı ve BaÅŸbakan Yardımcısı Mehmet Ali Åžahin, bu yasa teklifini kendilerinin hazırlamadıklarını, komisyon gönderdiÄŸinde ancak inceleme imkanı bulduÄŸunu söyledi.Â
CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı, teklifin artniyetli olduğunu asıl amacında TÜBİTAK’ın özerkliğini katletmek ve yoketmek olduğunu söyledi. Gazalcı, TÜBİTAK’daki olayı "kördüğüme" benzeterek, "İskender’in Gordion’daki kördüğümü kılıcıyla kesmesi vardır. Burada da bir düğüm yaratılıyor ve sonra da bir kılıçla keser gibi bir yasa çıkarılarak sorunlar çözülmeye çalışılıyor" dedi.
SÄ°LAHLI KUVVETLERÄ° DÄ°NLÄ°YORSUNUZ
AKP’li Ömer Özyılmaz, Gazalcı’nın "komutanla, kılıçla, kalkanla" konuştuğunu belirterek, bunu eleştirince, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, "Biz muhalefet ettiğimizde dinlemiyorsunuz ama Silahlı Kuvvetler muhalefet ettiğinde dinliyorsunuz. YÖK Yasası’nda olduğu gibi. Onun için silahtan söz etmiştir" dedi. "Bu nedenle ben de şimdi eski bir onbaşı olarak konuşuyorum" diyen İnce, Bugün ekonomi İMF, İncirlik ABD’ye bırakıldı, Kültür Bakanı uykuda, milli eğitim okulları Hüseyin Çelik’in hemşerilerinin elinde, şimdi sıra TÜBİTAK’ta. Neden sadece kadrolaşma olamaz. Kadrolaşma zaten almış gitmiş. Nerede sizin kadro varsa köşebaşına oturmuş" diye konuştu.
İnce, TÜBİTAK yayınlarının aylık satışının 100 bin olduğunu, 127 milyon dolarlık ARGE teşvikleri bulunduğunu, kurumun KDV ürettiğini ve savunma sanayii ile ilgili çalışmaları olduğunu belirterek, bunların hükümetin iştahını kabarttığını ve bu nedenle de TÜBİTAK’ı ele geçirmeye çalıştığını söyledi.
"BİZ BU İŞİ KAŞIRIZ"
Teklif sahiplerinden AKP Genel Başkan Yardımcısı da olan Reha Denemeç, bu teklifle TÜBİTAK’ın özerkliğini yok etmeyi amaçlamadıklarını, kurumun iyi işlemesi için bir yapı oluşturmaya çalıştıklarını, siyasi iradenin de yön göstermesini istediklerini ifade etti. Denemeç, "Siyasi iktidar ülke yönetiminde strateji belirler. Bunun içinde TÜBİTAK çok önemli" dedi.
ŞAHİN’DEN SİLAHLI KUVVETLER YANITI
Devlet Bakanı Şahin, CHP’li Muharrem İnce’nin "Silahlı Kuvvetler" ile ilgili sözlerine karşılık, kurumlar üzerinde siyaset yapmanın geçmişte de kimseye yarar getirmediğinin görüldüğünü söyledi.
CHP’LİLER KOMİSYONU TERKETTİ
Bu tartışmaların ardından CHP’lilerin teklifin altkomisyona gönderilmesi için verdikleri önerge ile "tekriri müzakere" önerileri reddedildi. Bunun üzerine CHP’liler komisyonu terketti. Komisyon Başkanı Altıkulaç, "Katkılarınızdan mahrum kalacağız" derken, CHP’li Gazalcı "Kendiniz çalıp kendiniz oynarsınız" diye konuştu.
TUBİTAK YÖNETİMİ DEĞİŞİYOR
Komisyonda kabul edilen yasa teklifiyle, TÜBİTAK’ın adındaki "teknik" sözcüğü, "teknolojik" olarak değiştiriliyor ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu oluyor.
Yasa teklifinde, Bilim kurulu ve Başkan seçiminde değişiklik yapılması öngörülüyor. Bilim Kurulu’nun üye sayısı Başkan ile birlikte 15’e çıkarılırken, bunlardan 7’sinin Başbakan tarafından belirlenmesi öngörülüyor. Kurul’da YÖK’ten bir, TOBB’dan ise iki üye olacak.
Yasa teklifine göre, Bilim Kurulu üyelerinin görev süresi dört yıl olacak. Üyeliği sona eren üye ancak bir dönem daha seçilecek. İstifa veya ölüm gibi nedenlerle boşalan üyelikler için yine aynı yöntemle üye belirlenecek.
ANAYASA MAHKEMESİ’NE DE İŞARET
Teklife eklenen geçeci bir maddeyle, Anayasa Mahkemesi’nin yürürlüğünü durduğu, Başbakana bir defaya mahsus TÜBİTAK üyelerini atama yetkisi veren yasa da yürürlükten kaldırıldı.