Güncelleme Tarihi:
Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor
DÜNYA BASININDA BUGÜN ÖNE ÇIKAN MANŞETLER
MARS'IN OLAĞANÜSTÜ DOĞA YAPISI - FOTO GALERİ
MARS'IN YÜZEYİNDEKİ AĞAÇLAR VE GÖLLER - FOTO GALERİ
Bilim insanları, fosilleşmiş yaşam izleri taşıdığını düşündükleri kayaların, Mars’ın yüzeyinde, çatlaklardan oluşan Nili Fossae bölgesindeki kayalarda bulunduğunu açıkladı. Uzmanlar Mars’ın karanlık yüzünde kalan hendek benzeri bir yapıya sahip olan bölgenin, Dünya’daki yaşama ait ilk fosillerin bulunduğu Avustralya’nın Pilbara bölgesindeki coğrafi yapıya tıpa tıp uyduğunu belirtti. Yapılan çalışmada elde edilen bulguların Earth and Planetary Science Letters dergisinde yayımlanacağı belirtildi. California’daki SETI Enstitüsü’ne bağlı araştırmacılar, Dünya’nın yüzeyinde yaşama dair ilk izlerin korunmasını sağlayan sıcak su süreçlerinin Mars’ın Nili Fossae bölgesinde de gerçekleşmiş olabileceğini belirtti. Nili Fossae bölgesinin bir görüntüsü
Bilim insanları yaşamı oluşturan kimyasal bileşiğin, petrole dönüşmemesi halinde canlı yaşamına olanak veren karbonat olduğunu belirtti. SETI Enstitüsü araştırmacısı olan ve kayalar üzerindeki araştırmayı yürüten ekibin başında olan Adrian Brown, Mars Keşif Aracı’nı kullanarak, Nili Fossae’deki kayaların kızılötesi ışınlar ile incelendiğini belirtti.
Brown, aynı tekniğin Dünya’daki en eski yaşam izlerine sahip olan Avustralya’daki kayalar üzerinde de kullanıldığını ifade etti. Brown, Avustralya’nın Pilbara bölgesindeki 3.5 milyar yaşındaki kayaların Dünya’daki evrim basamakları hakkında bilgi verdiğini ve milyarlarca yıl içinde oluşan mikropların bu süre içinde incelenebilir hale geldiğini belirtti.
Bilim insanları, yaş ve benzerlikleri birbirine nedeyse tamamen uyan kayaları inceleyerek Mars’ın üzerindeki yaşam izlerini takip edeceklerini ve bu şekilde kızıl gezegenin geçmişte yaşam barındırıp barındırmadığını anlayabileceklerini belirtti.