Bilim dünyasında büyük ‘deprem’

Güncelleme Tarihi:

Bilim dünyasında büyük ‘deprem’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2012 00:00

İtalya’da 2009 yılında meydana gelen depremi tahmin edemediler diye altışar yıl hapis cezasına çarptırılan “Büyük Afet ve Risk Komisyonu” üyeleri için verilen karar ülkeyi ikiye böldü.

Haberin Devamı

Senato Başkanı Renato Schifani, “Çok tuhaf, tutarsız ve sıkıntı yaratan bir karar. Şimdi o komisyona kimse girmek istemeyecek” dedi. 6 Nisan 2009’de L’Aquila kentinde yaşanan sarsıntı nedeniyle 309 kişi hayatını yitirmiş, bin 456 kişi yaralanmış, 67 bin 179 kişide evsiz kalmıştı. “Büyük Afetler ve Risk Komisyonu” üyeleri 6 Nisan’dan önce bölgede üç ay boyunca hissedilen Richter ölçeğine göre 2.0 ila 3.8’lik öncü depremlerle ilgili bir rapor hazırlamış ve 31 Mart 2009’da “Büyük deprem riski yoktur” demişlerdi.

Galilei’yi hatırlattı

O rapora imzasını atan komisyon başkanı sismolog Enzo Boschi, “Geleceği okuyamadığımız için mahkum olduk. Karar bize Galileo Galilei dönemini hatırlattı” açıklamasını yaptı. Boschi’nin sonra Büyük Afet ve Risk Komisyonu’nun başına atanan Luciano Maiani, kararı protesto etmek için istifa etti. L’Aquila depremzedeleri ise kararı alkışladı. Bilim adamları, kararı temyize götürecek.

Haberin Devamı

Sapkınca’ bir karar

Dünyanın en prestijli bilim dergilerinden Nature, kararın diğer bilim dallarını da olumsuz etkileyeceğini öne sürdü. Derginin editoryal yazısında karar “sapkınca”, ceza “gülünç” sözcüğüyle nitelendi. Kararın emsal oluşturması durumundaysa bilim insanlarının artık, afetlerle ilgili olarak devletlerin yardım talebini reddedeceği belirtilerek “Uzun vadede bu karar birçok hayatın son bulmasına neden olacak” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!