Selçuk YAŞAR-Seyit ERÇİÇEK Mustafa KINALI/İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2007 00:00
Düşen uçakta, Türk bilimi açısından büyük önem taşıyan ’Türk Hızlandırıcı Projesi’nde görevli 6 değerli bilim insanı da can verdi. 10 üniversitenin katıldığı projeyle ilgili çalıştay için Isparta’ya giden ikisi profesör bu araştırmacıların kaybı, Türk bilim dünyasında derin bir üzüntüye neden oldu.
UÇAK kazasında hayatını kaybeden Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Engin Arık, asistanı Araştırma Görevlisi Özgen Berkol Doğan, Yüksek Lisans Öğrencisi Engin Abat ile Doğuş Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şenel Fatma Boydağ, Doç. Dr. İskender Hikmet ve Araştırma Görevlisi Mustafa Fidan, bilim dünyası tarafından ’bilim şehidi’ ilan edildi. Doğuş Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Mithat Uysal, "Devlet Planlama Teşkilatı’nın desteğiyle Türkiye’de ilk defa kurulacak Türk Hızlandırıcı Merkezi’nin Teknik Tasarım ve Test Laboratuarları projesi üzerinde çalışıyorlardı. Çalışmalarını sunmak için Fizik Kurultayı’na katılmak için yola çıkmışlardı. Amaçları, Türkiye’nin geleceğini sağlam temeller üzerine oturtmak için gereken bilimsel altyapıyı oluşturmaktı" dedi. Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşe Soysal büyük bir bilim kaybı yaşandığını belirterek, "Çok üzgünüz" dedi. Soysal, 15 Kasım’da Prof. Engin Arık’ın TÜBA ödülüne aday gösterilmesine karar verildiğini söyleyerek, "Yurtdışında Türkiye’yi temsil eden önemli bir bilim kadınıydı. İnanıyorum ki ödülü kazanacaktı" diye konuştu. Türkiye için çok önemli bu 6 bilim insanı, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nce düzenlenen Ulusal Türk Hızlandırıcı Merkezi Projesi 4. Çalıştayı’na katılmak üzere Isparta’ya gidiyorlardı. TÜBİTAK ile Devlet Planlama Teşkilatı’nın desteğiyle 10 üniversite tarafından yürütülen çalıştay dün SDÜ’nün Eğirdir İlçesi’ndeki Mavigöl Uygulama Otelinde başlayacaktı. Kaza üzerine çalıştay iptal edildi.
CUMARTESİ GİDECEKLERDİ Aynı uçağa binmekten son anda vazgeçen ve Isparta’ya dün akşam gitmeye hazırlanan Türk Fizik Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Baki Akkuş da, "Onlar bilim şehitlerimiz" dedi. Türk Hızlandırıcı Merkezi’nin kurulması için biraraya gelen üniversitelerin DPT’den 10 milyon Euro destek aldıklarını belirten Akkuş, "Projede çalışan 84 kişi var. Türk askeri teknolojisi, tıp, nükleer, nano teknoloji konusunda birçok yenilik getirecek çalışma için herkes büyük gayret gösteriyordu. Onlar Türkiye için geç kalan, böyle büyük bir projeyi hayata geçirmek için çalışırken, hayatlarını kaybettiler. Bilim şehitlerimiz onlar. Kendilerini hiçbir zaman unutmayacağız" dedi. Kaza geçiren uçagan binmeyen bir diğer bilim insanı da, Doç. Dr. Serkant Ali Çetin. Ancak ailevi nedenlerle Isparta’ya Pazar günü gitmeye karar veren Doç. Çetin, heyetin aslında Cumartesi (bugün) THY uçağıyla Isparta’ya gitmeyi kararlaştırdığını fakat çalıştayın Cuma başlaması nedeniyle son anda Atlasjet Havayolları’nın tercih edildiğini anlattı. Çetin, "Bu 6 kişi için bilim şehidi lafı çok yerinde. Çok önemli bir hedef uğruna tahmin edilemeyecek bir kazaya kurban gittiler" dedi.