Bilim Bush'a karşı

Güncelleme Tarihi:

Bilim Busha karşı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2004 17:26

ABD, Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerine geri sayarken, 48 Nobel ödüllü bilimadamı seçimlerde muhalefetteki Demokrat Parti'nin adayı John Kerry'i desteklediklerini açıkladılar. Bilimadamları, ideolojiyi bilime tercih ettiği gerekçesiyle Bush'u eleştirdiler.

Haberin Devamı

NOBEL ödülü almış 48 bilim adamı, başkanlık seçimlerinde yarışan ABD Başkanı George Bush'a karşı Demokrat Parti adayı John F. Kerry'nin yanında yer alarak, Bush'un izlediği bilim politikasını eleştirdi.

Mektupta "Cumhuriyetçi ya da Demokrat fark etmeksizin, daha önceki yönetimlerin aksine, Bush yönetimi kolektif refahımız için önemli politikaları belirlerken, tarafsız bilimsel tavsiyeleri bile görmezden gelmektedir" denildi.

Fizik dalında 1976 yılında Nobel Ödülü alan Dr. Burton Richter, tek bir adaya bu kadar çok sayıda Nobel Ödülü kazanmış bilim adamının destek vermesinin bir ilk olduğunu kaydederek, bunun mevcut durumun vahametinin göstergesi olarak yorumlanması gerektiğini söyledi.

Bilimadamlarının desteğini arkasına alan Kerry de bir açık hava tiyatrosunda yağmur altında kendisinin dinleyen kişilere, "Geleneğimize sahip çıkıp geleceğe korkuyla değil bilimsel gerçekler ışığında bakarak yeni icatlar yapılmasını umuyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Bush'un sözcüsü Steve Schmidt ise, Başkan George W.Bush'un federal araştırma ve geliştirme bütçesinde 2005 yılında yüzde 44 artış yaparak 132 milyar dolara çıkardığını hatırlattı. Schmidt, "Özel girişimle ilk kez insanoğlunun uzaya çıktığı bir günde bilimsel gerilemeden söz eden tek kişi John Kerry" dedi.

Kök hücre tartışması

Siyasi gözlemcilere göre 40 yaşında alkolü bıraktıktan sonra kendini dine veren Bush, kök hücre araştırmalarını etik bulmadığı için bu alandaki çalışmalara sınırlama getirmişti. Aralarında John Kerry'nin de bulunduğu 58 senatör, Bush'a bir mektup yollayarak 2001 yılının Ağustos ayında kök hücreyle ilgili araştırmalara getirilen sınırlamaların hafifletilmesini istemişti. Alzheimer hastası olan eski ABD Başkanı Ronald Reagan'ın ölmesinin ardından kök hücre araştırmalarıyla ilgili tartışmalar yeniden başladı. Eski first lady Nancy Reagan, Alzheimer dahil hastalıklara karşı tedavi yöntemleri geliştirilmesi için kök hücre konusunda daha fazla araştırma yapılmasını istemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!