Bilgi Edinme Kanunu'nda değişiklik kabul edildi

Güncelleme Tarihi:

Bilgi Edinme Kanununda değişiklik kabul edildi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2005 18:50

TBMM Genel Kurulu'nda, Bilgi Edinme Hakkı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edildi.Kabul edilen kanun, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun 13. ve 14. maddelerinde değişiklik yapıyor.

Haberin Devamı

Buna göre, Bilgi Edinme Kanunu'nun 13. maddesinin birinci fıkrasında yer alan, “16. ve 17. maddelerde öngörülen sebeplerle” ibaresi, madde metninden çıkarılarak, her ne suretle olursa olsun başvuruları reddedilen kişilerin, bu karara Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'nda itiraz edebilme hakkı getirildi.

Bilgi Edinme Kanunu'nun 14. maddesindeki, “16. ve 17. maddelerde öngörülen sebeplere dayanılarak” ibaresi ise madde metninden çıkarıldı. Böylece, Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'nun, kurum ve kuruluşlarca, maddelerde belirtilen sebeplerin dışındaki gerekçelerle verilen ret kararlarına karşı yapılan itirazları incelemesi öngörüldü.

Ayrıca, kurul üyelerine ödenecek huzur hakkının hesaplanmasına esas olacak gösterge miktarı, kurul üyelerinin kamu görevlisi olup olmadıklarına bakılmaksızın 3 bine yükseltildi. Madde metnine, bir ayda fiilen görev yapılan gün sayısının 4'ü aşması halinde, aşan günler için huzur hakkı ödenmeyeceği hükmü eklendi.

“KAFALAR DA DEĞİŞMELİ”

Kanun maddeleri görüşülürken CHP grubu adına söz alan Çorum Milletvekili Feridun Ayvazoğlu, vatandaşın bilgi edinme isteğinin kamu görevlilerince yerine getirilip getirilmediğini sordu.

Ayvazoğlu, son günlerde artan terör olaylarına, “sıradan bir olay” diye yaklaşılamayacağını, Başbakan ile Adalet ve İçişleri bakanlarının en kısa zamanda tespitlerde bulunması gerektiğini söyledi.

Kişisel söz hakkını kullanan AK Parti İstanbul Milletvekili Ünal Kacır ile AK Parti Erzurum Milletvekili Mücahit Daloğlu, yasanın hayırlı olması dileğinde bulundu.

CHP grubu adına konuşan Adana Milletvekili Mehmet Ziya Yergök, Bilgi Edinme Kanunu'nun demokrasi ve bireysel hakların kullanılması açısından çok önemli olduğunu anlattı.

“Yasaların değişmesi yetmiyor, kafalar da değişmeli” diyen Yergök, 1.5 yıllık uygulamada çeşitli sıkıntıların ortaya çıktığını söyledi. Yergök, Adana'da yayınlanan yerel gazetede, bir ilköğretim okulunda bir öğretmenin, “AK Parti amblemli kağıtlara ödev yaptırdığı” iddiasına yer verildiğini öne sürerek, “AKP, arka bahçe planını genişleterek, ilköğretim okullarını da kapsamına mı aldı?” diye sordu.

“İBRET VE ÜZÜNTÜ VERİCİ”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın “ulema” sözlerinin, “ibret ve üzüntü verici” olduğunu savunan Yergök, “Böyle birinin Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı olmasından utanç duyuyorum” diye konuştu.

Bu sözlere, AK Parti milletvekillerinin yaptığı itirazlardan sonra konuşmasına devam eden Yergök, toplumsal yaşamın, çetelere ve teröre teslim edildiğini, din duyguları istismar edilerek, demokrasi ve siyasetin yozlaştırıldığını öne sürdü. Yergök, “Türkiye Cumhuriyeti'ni, teokrasinin karanlığına gömmeye kimsenin gücü yetmeyecektir” dedi.

“SIĞ LAFLAR KÜRSÜYE YAKIŞMIYOR”

Partisine sataşma olduğu gerekçesiyle söz alan AK Parti Grup Başkanvekili İrfan Gündüz, cumhuriyet, laiklik, sosyal devlet ve Mustafa Kemal Atatürk ile hiçbir kavga ve sıkıntılarının olmadığını söyledi. “Ucuz siyaset için böyle sığ laflar kürsüye layık değil. Herkes seviyeli konuşmalı” diyen Gündüz, yanlışların, dürüstçe dile getirilmesi gerektiğini kaydetti.
Gündüz, “Kimse, Meclis ve kendi itibarımızı zedeleyecek, birbirimizin yüzüne bakamayacak bir üslup içine girmemelidir” dedi.

ÖNERGELER SALI GÜNÜ GÖRÜŞÜLEBİLİR

Soru-cevap bölümünden sonra söz alan İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Bilgi Edinme Yasası'nda yapılan değişikle şeffaflığın sağlanacağını söyledi. Aksu, terör olaylarıyla ilgili soruları yanıtlarken, siyasi partilerin verdiği Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergelerin, TBMM Genel Kurulu'nda 22 Kasım Salı günü ele alınacağını tahmin ettiğini belirterek, bu görüşmelerde detaylı açıklamalarda bulunacağını kaydetti.
Aksu, diğer sorulara yazılı yanıt vereceğini söyledi. Daha sonra, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!