Bilet gelirleri nereye harcandı

Güncelleme Tarihi:

Bilet gelirleri nereye harcandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2007 00:00

Devlet Tiyatroları (DT) yeni sezon öncesinde telif krizi yaşıyor. Önceki sezonda oyunları sahnelenen yazarlar, nisan ayından beri bilet gelirleri üzerinden verilen telif ücretlerini alamadılar. Bütçe sıkıntısı yaşayan kurumun yazarlara olan borcu 250 bin YTL’ye ulaştı.

DT, 2006-2007 sezonunda Názım Hikmet’ten Aziz Nesin’e, Haldun Taner’den Çetin Altan’a kadar Türk edebiyat tarihinde önemli yer tutan pek çok yazar oyunlarını sahneledi. Bilet gelirlerinin yüzde 40’ını oyun yazarına, yüzde 15’ini ise çevirmene telif ücreti olarak veren sanat kurumu, beş aydır zor günler geçiriyor.

Konuyla ilgili olarak Hürriyet’e konuşan DT Genel Müdürü Lemi Bilgin, sorunun kaynağının eski yönetimin yanlış bütçe kontrolü olduğunu savunuyor. "Geçen dönemde bilet gelirleri kontrol altına alınmamış" diyen Bilgin şu açıklamayı yapıyor:

"Önceden gişe gelirlerini ayrı bir hesapta toplayarak, yazarların en geç bir ay içinde telif ücretlerini öderdik. Hatta toplanmış gelirlerden biraz da tasarruf sağlayarak bazı sahnelerin onarımlarını yapıyordum. Geçen yönetim döneminde bu para kontrol altına alınamamış. Alınamayınca, telif ücretlerini de genel bütçenin içine katarak harcamışlar. Harcayınca da ödenmemiş.

Maliye Bakanlığı bir ek bütçe sözü verdi. Tedbirlerimi alarak bir genelge yayınladım. Kasıma kadar bu borçlarımızı sıfırlayacağız. Çünkü bu yasal olmayan bir şey. Bu yazarın hakkı. Bu parayı harcamak gibi bir lüksümüz olamaz. Bunu çok önemsiyorum."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!