Faik KAPTAN / İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2006 00:00
İsviçre’deki Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü CERN’in Mart ayında gerçekleştireceği deneysel "Big Bang"e (Büyük Patlama) hazırlanan ekipte bir de Türk bilim adamı bulunuyor. Kıbrıslı bilgisayar mühendisi Osman Zorba, "Müthiş heyecanlı bir döneme girdik" dedi.
’DA Vinci Şifresi"nin yazarı Dan Brown’ın "Melekler ve Şeytanlar" adlı kitabında anlattıklarından birisi daha gerçek oluyor. Kitapta, büyük enerjiyi açığa çıkaracak "Karşı Madde"yi bulan İsviçre’deki Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü CERN, mart ayında "Big Bang"i (Büyük Patlama) deneysel olarak yaratıp "Tanrı’nın Zerrecikleri"ni ortaya çıkarmaya hazırlanıyor. Bilim dünyasını heyecanlandıran asrın deneyini gerçekleştirecek kadroda Kıbrıslı Türk bilim adamı Osman Zorba da yer alıyor.
Kısa adıyla "CMS Projesi"nde yerin 100 metre altında inşa edilen 27 kilometrelik tünele yerleştirilen "Dev Parçacık Hızlandırıcı" adlı cihazda, ışık hızıyla hareket eden protonlar 800 milyon kez çarpıştırılacak. Böylece "Big Bang" yapay olarak yaratılacak. Patlamanın sonunda "Higgs Bosson"a yani "Tanrı’nın Zerrecikleri"ne ulaşılacağı umuluyor. Kıbrıs Karpaz doğumlu bir şehit çocuğu olan 46 yaşındaki bilgisayar mühendisi Osman Zorba, çeşitli ülkelerden bilim
adamlarının çalıştığı CERN’in bu deneyle maddenin en küçük parçacıklarındaki bilinmeyenleri öğrenmeye çalıştığını söyledi.
Osman Zorba, Cenevre yakınlarındaki Fransız köyü Cessy’deki laboratuvarlarda iki binden fazla fizikçi ve mühendisin katılımıyla süren deneyde ulaşılmak istenen noktayı şöyle anlattı: "Higgs Bosson yani Tanrı’nın Zerrecikleri, bugüne kadar keşfedilmemiş ancak teorik olarak varolması gereken bir parçacıktır. En azından hesaplamalar bunu gösteriyor. Cisimlerin birbirini çekmesinin kaynağının bu parçacık olduğu düşünülüyor. Tanrı’nın Zerrecikleri, ’Neden Dünya ve Ay’ın ya da Güneş’in çekim gücü vardır?’ sorusuna cevaptır. Bu deney bunu ortaya koyacak ve bilimde yeni açılımlar sağlayacaktır." Zorba, "Müthiş heyecanlı bir döneme girdik" dedi.