Güncelleme Tarihi:
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Koç Holdingin sponsorluğunda "WHW / What, How & for Whom/Ne, Nasıl ve Kimin İçin" küratörlüğünde düzenlenen bienalde "İnsan Neyle Yaşar?" başlığı altında Antrepo No.3, Tütün Deposu ve Feriköy Rum Okulunda 40 ülkeden 70 sanatçı ve sanatçı grubu, 141 proje sergiledi.
Kapılarını açtığı 12 Eylül'den itibaren iki ay boyunca İstanbul'u uluslararası güncel sanat gündeminin merkezinde konumlandıran bienal sergilerini yaklaşık 101 bin kişi gezdi.
9. Uluslararası İstanbul Bienali'ni yaklaşık 51 bin, 10. Uluslararası İstanbul Bienali'ni de yaklaşık 91 bin kişi gezmişti. 2007 yılından bu yana Uluslararası İstanbul Bienali'nin sponsorluğunu üstlenen Koç Holding, bu desteğini 2016 yılına kadar sürdürecek.
Bienal kapsamında Antrepo No.3'te 49 proje sergilenirken, Tütün Deposu'nda 13 sanatçının projesi yer aldı. 2003 yılından bu yana öğrencisi olmaması nedeniyle hizmet vermeyen Feriköy Rum Okulu da 24 projeye ev sahipliği yaparak, bienal aracılığıyla ilk kez bir sanat mekanı olarak kullanıldı.
Üniversite öğrencilerinin, Koç Holdingin konuğu olarak ücret ödemeden gezdiği bienali, İstanbul ve çevre illerdeki üniversitelerden 25 bini aşkın üniversite öğrencisi ziyaret etti.
Bienal süresince her gün Antrepo No.3, Tütün Deposu ve Feriköy Rum Okulu'nda düzenlenen rehberli turlara çoğu öğrenci olmak üzere 5 bin kişi katıldı. Bienalin eğitim programı kapsamında Türkçe, İngilizce, Almanca ve Fransızca düzenlenen turlar için özel eğitim almış 18 tur rehberi görev yaptı.
Koç Holdingin yanı sıra Arçelik A.Ş, Koç Enerji Grubu şirketlerinden Aygaz, Opet ve Tüpraş, Ford Otomotiv Sanayi A.Ş ve Polisan Boya Sanayi ve Ticaret A.Ş de bienalin gerçekleştirilmesinde katkı sağladı.
Bienalin gerçekleşmesine Foundation for Arts Initiatives, The Christensen Fund, Ford Foundation, British Council-Creative Collaboration, Mondriaan Foundation, Institut für Auslandsbeziehungen e. V., The Danish Arts Council, Bureau of Educational and Cultural Affairs, US Department of State, Washington ve Australian Government - Australia Council for the Arts başta olmak üzere birçok uluslararası kurum katkıda bulundu.
11. Uluslararası İstanbul Bienali metinler kitabı, İKSV ve Yapı Kredi Yayınları tarafından, Vehbi Koç Vakfının katkılarıyla yayımlandı. -BİENAL ŞEHİR DIŞINA DA TAŞTI- 11. Uluslararası İstanbul Bienali, iki ay boyunca devam eden sergilerin yanı sıra şehrin farklı alanlarında gerçekleştirilen projeler ve şehir dışında gerçekleştirilen etkinliklerle güncel sanatı sergi mekanlarının dışına taşıdı.
Bienal, 2003'te başladığı İstanbul dışındaki etkinliklerine bu yıl da Mardin, Diyarbakır ve Çanakkale'de devam etti. Bienal kapsamında iki ay boyunca birçok yerli ve yabancı sanatçı, akademisyen ve küratörün katıldığı ve panel, sanatçı sunumu, performans, kitap tanıtımı, video gösterimi ve atölye çalışmalarını da içeren 28 etkinlik düzenlendi.
Bienal kapsamında düzenlenen çocuk eğitim programlarına, yaşları 6-14 arasında bini aşkın çocuk katıldı.
Bienali takip etmek üzere 35 ülkeden 600'ü aşkın basın mensubu ve 4 bine yakın küratör, koleksiyoner, müze ve galeri yöneticisi İstanbul'a geldi. İstanbul Bienali sergilerini, açık olduğu iki ay süresince toplam 6 bine yakın yabancı izleyici ziyaret etti. Birçok yabancı gazete ve dergi temsilcisi, bienal izlenimlerini kendi ülkelerine taşıdı. İstanbul Bienali ile ilgili haberler ve izlenimler Avrupa'nın önde gelen birçok yayın kuruluşunda geniş yer aldı.