A.A.
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2008 11:15
Türkiye'de kullanılan 11 bin 500 biçerdöverin yaklaşık 8 bininin 10 yaş ve üzerinde olduğu, bu makinelerin yüzde 8 civarında kayba yol açtığı bildirildi.
Türk Traktör ve Ziraat Makineleri Ticaret A.Ş Ekipman Satış Müdürü Umut Doğruak, bir etkinlik için geldiği Konya'da, Türkiye'nin dört bir yanında hububat hasadının sürdüğü bu dönemde tane kayıpları üzerinde fazla durulmadığını söyledi.
Türkiye'de şu anda çalışır vaziyette yaklaşık 11 bin 500 biçerdöver bulunduğunu ifade eden Doğruak, “Bunların 8 bini 10 yaş ve üzerindedir. Özellikle bu makinelerin 5 bininin 20 yaş ve üzerinde olması daha büyük önem taşıyor” dedi.
Türkiye'de biçerdöverlerin mayısta hasada başladığını ve kasım sonundaki mısır hasadına kadar yoğun çalıştığını dile getiren Doğruak, bu yüzden biçerdöverlerin Avrupa'ya oranla 3 kat daha fazla çalıştığını bildirdi.
“600 BİN TON BUĞDAY İÇİN KRİZ YAŞANMIŞTI”
Yoğun tempo nedeniyle Türkiye'de biçerdöverlerin ekonomik ömrünün 4-5 yıl arasında değiştiğini vurgulayan Doğruak, şunları kaydetti:
“Eski biçerdöverlerde ürün kaybı yüzde 8'i geçebiliyor. Türkiye'de üretilen 20 milyon ton buğdayın yarısının eskilerle yapıldığı düşünüldüğünde 10 milyon tonun 800 bin tonluk bölümü tarlada kalıyor demektir. Türkiye'de kuraklık yüzünden üretim düşünce 600 bin ton buğday için kriz yaşanmıştı. 800 bin tonun ne anlama geldiği yaşanan kriz düşünüldüğünde daha açık görülecektir.”
Bu kadar eski makine varken yenileme oranının yüzde 3-4 civarında olduğunu ifade eden Doğruak, “Bu da oldukça az. Eski biçerdöverlere hurda indirimi sağlanırsa hem tarladaki kayıp önlenir hem de sektörde bir canlılık yaşanır” dedi.
Karapınarlı çiftçi Ali Ercan İvriz ise kendisine ait biçerdöverle yılda 10 bin dekarlık alanda hasat yaptığını söyledi.
Genellikle yenisini kullanmaya özen gösterdiğini dile getiren İvriz, “Bu yıl 110 bin avroya yenisini aldım. Eski biçerdöveri olanlar fiyat kırıyor çiftçiler de buna inanıyor. Ürün kaybı konusunda çiftçiler fazla bilgi sahibi değil. Kamyonlara yaptıkları gibi biçerdöverlere de özel bir hurda indirimi ya da teşvik gelirse ülke kazanır” dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hepokur, eski biçerdöverlerin ülkenin milli servetini tarlada bıraktığını söyledi.
Bu eski makinelere en iyi parça da takılsa tane kaybının önlenemediğini dile getiren Hepokur, “Tane kaybı çok eskilerde yüzde 15'lere kadar çıkabiliyor. Bu da 1 milyon YTL'den fazla paranın tarlaya gömülmesi demektir. Biçerdöverlerin devlet teşviği ile yenilenmesinin zamanı geldi” diye konuştu.