Güncelleme Tarihi:
Körelen bıçakları keskinleştirmenin en bilinen ve mantıklı yöntemi bilemektir. Günlük hayatta yani mutfakta kullandığınız bıçaklarınızı, bıçak bileme aletleri ya da masatlar aracılığıyla kolaylıkla bileyebilirsiniz. Bu bileme aparatlarının kullanımı oldukça pratik ve güvenlidir. Masatlama yöntemini kullanırken, dikkat edilmesi gereken en önemli nokta şu; bıçağın kesici tarafının masat ile 15 - 20 derece arasında tutularak, aşağıdan uca kadar, bastırmadan bıçağınızın kendi ağırlığı ile çekmektir.
Ağzı kalınlaşmış ve oldukça körelmiş bıçakları bilemek için ise masat yerine bıçak bileme makineleri kullanılması daha doğru olur. Ancak bu konuda daha önce tecrübesi olmayan kişilerin bu işlemi yaparken dikkatli olmasında fayda var.
Hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın bileme işlemi yapılırken, bıçak yüzeyinin düz bir kesim çizgisi olmalıdır. Çentikli ya da parçalı bir kenar, bıçağın kırılmasına ya da hasar almasına neden olabilir.