Bibi’ye Türklerden özür diletti Washington’a büyükelçi oldu

Güncelleme Tarihi:

Bibi’ye Türklerden özür diletti Washington’a büyükelçi oldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2013 18:50

İsrail Başbakanı Netanyahu, ülkesinin Washington Büyükelçiliği’ne, ABD doğumlu, geçmişte Cumhuriyetçi Parti için çalışmış, dört yıldır kendisine danışmanlık yapan ve Mart ayında Türkiye ve İsrail arasında yaşanan özür diplomasisinin de mimarı olan Ron Dermer’i atadı.

Haberin Devamı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Washington Büyükelçiliği’ne, Demokrat Partili Obama yönetimine rağmen eski bir Cumhuriyetçi Partili olan Ron Dermer’i (42) atadığını açıkladı. İsrail kaynakları, Netanyahu’nun 4 yıl danışmanlığını yapan Dermer’in aynı zamanda Mart ayında Bibi’nin Mavi Marmara saldırısı nedeniyle Başbakan Erdoğan’dan özür dilemesini sağlayan en önemli kişi olduğunu aktardı.

ABD VATANDAŞI
İsrail Bakanlar Kurulu’ndan da onay alacak olan atama iki açıdan önemli. Birincisi, Miami doğumlu olan ve sonbaharda yerini alacağı şimdiki İsrail Büyükelçisi Michael Oren gibi bir Amerikan vatandaşı olan Dermer’in, geçmişte Amerikan siyastetinde aktif rol üstlenmiş biri olması. İkincisi ise Washington’da İsrail’i temsil edecek müstakbel büyükelçinin, İsrail yüksek politikasında Bibi’ye en yakın isimlerden biri olarak kabul edilmesi.

Haberin Devamı

AP’NİN TWEET’İ
AP haber ajansının da atamasını “İsrail eski bir Cumhuriyetçi Parti aktivistini Washington Büyükelçisi olarak atadı” tweetiyle duyurduğu Dermer’in, özellikle Cumhuriyetçilerin Amerikan Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçirdiği 1994 seçimlerinde yoğun olarak çalıştığı aktarıldı. Hatta İsrail basını, Dermer’in, 2012 seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’deki dostları üzerinden Bibi’nin Cumhuriyetçi Başkan adayı Mitt Romney’ye yakın durmasını sağlayan kişi olduğu yazdı.

BİBİ’NİN SAĞ KOLU
İsrail gazetelerine atamayla ilgili konuşan Amerikalı kaynaklar ise Dermer’in siyasi geçmişinin Beyaz Saray açısından bir sorun yaratmayacağını belirttiler. Ve tam tersine Başbakan’la doğrudan temas kurabilen Dermer’in atamasını Bibi’ye ulaşmada kendilerine hızlı bir kanal sağlayacak olması nedeniyle memnuniyetle karşıladıklarını ifade ettiler.

BAŞBAKAN’A ERİŞİMİ VAR
İsrail basını, beş çocuk babası olan ve 15 yıl önce ABD’den İsrail’e göç ettikten sonra 2005-2008 arası İsrail’in Washington’daki ekonomi ataşeliği görevini de üstlenen Dermer’in Bibi üzerindeki etkisine örnek vermek için, yeni büyükelçinin Mart’taki Türkiye ile özür diplomasisinin de mimarı olduğunu yazdı. Jerusalem Post Gazetesi, Obama’nın Mart’taki İsrail ziyaretinin bir numaralı sorumlusu olan Dermer’in Obama Air Foce 1’a binip ülkeden ayrılmadan önce Bibi’nin son anda Başbakan Erdoğan’a telefon edip 2010’da 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan Mavi Marmara saldırısı nedeniyle özür dilemesini sağlayan kişi olduğunu yazdı.

Haberin Devamı

WHARTON VE OXFORD’DAN
Bibi, Pennsylvania Üniversitesi’nin prestijli işletme okulu Wharton’dan mezun olan, daha sonra Oxford Üniversitesi’nde felsefe, politika ve ekonomi okuyan Dermer’in atamasıyla ilgili yayınladığı açıklamada, “Ron Dermer, bu önemli pozisyonu doldurmak için gerekli bütün vasıflara sahip. Onu uzun yıllardır tanırım. Ve Ron’un en büyük müttefiğimizin başkentinde İsrail Devleti’ni inançlı bir şekilde temsil edeceğini biliyorum” dedi.

TÜRKİYE DE DEĞİŞTİRECEK
İsrail’in Washington Büyükelçisi değişirken, Türkiye’nin de sene sonuna kadar Washington’a yeni bir büyükelçi ataması bekleniyor. Görevine 2009’un Aralık ayında atanan Namık Tan, sene sonunda dört yıllık görev süresini dolduruyor. Tan’ın ardından ise bu göreve şimdiki Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun geleceği konuşuluyor. Dermer gibi Türk-İsrail normalleşme çabalarının en önemli aktörlerinden biri olan eski İsrail Büyükelçisi Sinirlioğlu, yine Dermer gibi ülkenin Başbakanına da en yakın isimlerden. Sinrlioğlu’nun başta Amerikalı mevkidaşı Bill Burns, Amerikan Yönetimi ile ilişkileri de son derece güçlü.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!