Güncelleme Tarihi:
SEKS İŞÇİLERİ
Burma’da 17 bin üyemiz var
KAY THI WIN (38)
Bekâr anneyim. İki kızım var. Seks işçisiyim, 22 yaşımda başladım bu işe. Herkes bunun bir iş olduğunu kabul etmeli. Kararlarımızı kendimiz almalıyız. Bu konuda militan bir kadınım. Burma’daki seks işçilerini örgütledim. TOP (Targeted Outreach Program) adlı kuruluşumuzda eskiden seks işçiliği yapmış 350 kadın çalışıyor. 17 bin de üyemiz var. Bir üyemizi okutup avukatımız yaptık. Sağlık, eğitim, HIV, uyuşturucu sorunlarının çözümü için yıllardır çalışıyorum. Tüm ülkedeki seks işçilerini örgütledim. Ayrıca bu mücadelemizin Asya Pasifik ağının başkan yardımcısıyım.
Bu işe 17’imde başladım
MEENAKSHI KAMBLE (30)
İki yaşında bir kızım var. Hindistan’da kast sisteminin en aşağısındanım. Kısacası en pis işleri biz yaparız. Seks işçiliğine kimse beni zorlamadı,17’imde kendi isteğimle başladım. Ailem de beni bu halimle kabullendi. Bu işten kazandığım parayla yeğenlerime ev aldım, kardeşlerime iş kurdum. Küçük bir arazi alıp üzerine de evimi yaptım. Müşterilerim evime geliyor. Âşık olduğum adam kumarbaz ve suça eğilimli. Beni sürekli dövüyor. Bütün seks işçileri için özgür bir dünya hayal ediyorum. Polis dayağı yemeden, mesleğimizi özgürce yapacağımız bir dünya… Daha önce yaşadığım kentten bile hiç çıkmamışken şimdi İstanbul’dayım. Beni İstanbul’a VAMP (Adil şartlarda Çalışmayan Seks İşçilerine Özgürlük) adlı kuruluş getirdi. Haklarımızı savunan VAMP’la 1998’den beri çalışıyorum.
Tanzanya’daki köyüme elektrik getirdim
ESTER JEROME MTEGULE (33)
Susam ve ayçiçeği üreticisi, beş çocuklu bir kadınım. Geçen yıl yaptıkları yarışmada OXFAM’la tanışmak hayatımı değiştirdi. İngiltere merkezli, fakirlik ve ırkçılıkla mücadele eden OXFAM, Tanzanya’da ‘ekonomik adalet’ projesi yürütüyor. Kadın çiftçilerin sesini duyurmak için ürün sürecine destek veriyor. Beni de 2011’de ‘Yılın Kadın Kahramanı’ seçtiler. Zanzibar Adası’ndaki köyüm, şehre çok uzak. Elektriğimiz bile yok. Bu sebeple OXFAM, bana ödül olarak güneş paneli verdi. Evimizde artık elektrik var ve başta kocam herkes beni takdir ediyor. Bugüne kadar dünyayı sadece politikacıların gezdiğini sanırdım. Ben de artık dünyanın her yerine gidebilirim.
FİLİPİNLER’İN ÇİFTÇİ KAHRAMANLARI
Ayaklanma çıkardığım için ölümün eşiğinden döndüm
ZENAIDE (45)
Başkent Manila’ya çok uzak, küçük bir adada yaşıyorum. Keçilerim var, sebze yetiştiriyorum. Beş çocuk sahibiyim. Köyümüzün topraklarına 1989’da Manilalı bir zengin el koydu. Halkı örgütledim, mücadele ettik. Dönemin Corazon Aquino iktidarı, öldürülmemi emretti. Can güvenliğim için bir askeri doktor beni yasadışı yollardan cezaevine soktuğu için hayatta kalabildim. Şiddet ve fakirlikle mücadele eden 426 kadın örgütünden oluşan PKKK’nın (Ulusal Kırsal Kadınlar Kongresi) başkan yardımcısıyım. 2010’da Yılın En Muhteşem Rol Model Kadını seçildim, Ulusal Bölge Ödülü aldım.
Mikrokrediyle fakirliği yendim
REBECCA (48)
Beş çocuklu bir anneyim. Kendi ailem de fakirdi. 1993’te aldığım mikrokrediden sonra imkanlarım arttı. Ama bu hiç de kolay bir süreç değildi. Şimdi çok iyi bir organizatörüm, kadın hakları konusunda eğitimler veriyorum. PKKK üyesi bir kırsal kadın örgütünün başkanıyım. İlk kez Filipinler’den başka bir ülkeye gittim. Bugün artık siyasete yolunda yürüyoruz. Sözümüzün dinlenmesi için daha faal olmalıyız.
Bizi burada ağırladığı için Türkiye’ye teşekkür ederiz
AWID BAŞKANI LINA ABOU-HABIB
Toplantı Türkiye’de yapıldığı için ilk kez Arap ülkelerinden 300’ün üzerinde temsilci katıldı. Arap Baharı öncesi katılım bu kadar yüksek değildi. Tunus,
Libya, Mısır, Irak ve hatta Suriye’deki kadın hakları dernekleri bizimle daha çok diyalog içinde artık. Türkiye’ye İstanbul gibi muhteşem bir şehrin en güzel yerindeki kongre merkezinde bizi ağırladığı teşekkür ediyoruz.
HEDEFİM 200 ÜLKENİN SORUNLARIYLA İLGİLENMEK
Dilek Elveren (31), 33 yıl boyunca Hürriyet’in Brüksel, Moskova, Paris temsilciliklerini yapmış Muammer Elveren’in kızı. Sorbonne Üniversitesi lisans ve master yaptı. Merkezi Paris’teki, 56 ülkenin üye olduğu Fransızca Konuşan Ülkeler Birliği-Francophonie heyetinin yöneticisi. Üye ülkelerdeki kadın hakları, kadın-erkek eşitliği, aile içi şiddet ve kadına karşı şiddetle ilgili kurum ve STK’lara bilgi, teknik ve mali destek veren birimin program ve projeler koordinatörü. Dünya kadınının bağımsızlığı için faaliyet gösteren Millennia 2015 Konseyi’nin de yönetim ve yürütme kurulu üyesi. “Önümüzdeki yıllarda BM’nin kadın haklarıyla ilgili kurumu UN Women’da çalışmayı çok istiyorum. 56 ülkenin kadın sorunlarıyla ilgileniyorum aman UN Women, 200’e yakın ülkenin kadın sorunlarıyla ilgileniyor” diyor.