Güncelleme Tarihi:
Beyoğlu'nda ruhsat verilmeyen iki içkili işletmenin avukatlığını üstlenen Ali Yaşar'la okullara 200 metreden daha yakın içkili yerlere ruhsat verilemeyeceğini öngören yasayı konuştuk. Yaşar'a göre bu yasa katı biçimde uygulanırsa Beyoğlu'nda gelecekte hiç içki içilemeyecek.
Beyoğlu Kaymakamlığı Galatasaray Lisesi'nin ön kapısına 200 metre mesafedeki Ali Yıldırım'a ait Avans adlı meyhaneye ruhsat vermedi ve geçen ay Nevizade Sokak'ta geçici içki ruhsatıyla çalıştırılan dört meyhaneyi kapattı. Yıldırım da alışılmadık bir yol denedi ve mahkemeye başvurdu. İstanbul 4. İdare Mahkemesi geçtiğimiz çarşamba günü yürütmeyi durdurma kararı aldı. Yani karara göre Avans Meyhanesi, mahkeme bitimine kadar açık kalacak.
Avukat Ali Yaşar ile savunmalarını üstlendiği iki işletmenin şu anki konumlarını konuştuk.
Uygulanan yasayı nasıl yorumluyorsunuz?
-Bu yasaya göre, içki ruhsatı verilecek yer ile özellikle eğitim kurumları arasında 200 metre mesafe olmalıdır. Öğrencilerin o mıntıkaların dışında tutulması açısından bu yasanın temelde doğru bir mantığı var. Ancak Beyoğlu'nu ele aldığınız zaman yasaya göre bundan sonra hiçbir yer içki ruhsatı alamaz. Çalışanlar 98'den önce ruhsat alan yerler. Bu yerlerin sahipleri ölüm ya da herhangi bir nedenle buraları terk ettikleri zaman, bu yerler ya hileli olarak çalıştırılacak ya da 15 sene sonra Beyoğlu'nda hiçbir yerde içki içilemeyecek. Hangi noktayı alırsanız alın Beyoğlu'nda, bir eğitim kurumuyla ya da ibadethaneyle mesafesi ya 20 ya da 30 metredir. Valilik bu konuda duyarlı değil, bu konuya bir yorum getirebilir. Ama Vali'nin bu yorumu getirebilmesi için kentli olması lazım. Üstüne basarak söylüyorum en fazla 15 yıl içinde Beyoğlu'nda içki içilen yer kal-ma-ya-cak-tır!
Galatasaray Lisesi
Vali, hükümleri böylesine açık bir yasaya nasıl bir yorum getirebilir?
-Örneğin Beyoğlu'nda en önemli nokta Galatasaray Lisesi'dir. Okulun öğrenci çıkış kapısı baz alındığında içkili mekanlar 200 metre sınırının dışında kalıyor. Ama bunlar hayır diyor, önemli olan kapı değil, lisenin herhangi bir duvarına olan mesafe. Oysa yasa yumuşak uygulanabilir. Galatasaray Lisesi öğrencileri hangi kapıdan çıkarlarsa çıksınlar en az 25 meyhanenin önünden geçiyor. Bu rijit uygulamanın nedeni, -Vali de ilgilenmediği için- uygulamanın Emniyet tarafından yapılması. İdare yasaya kendi mıntıkasında çağdaş yorumunu getirebilir. Hayır bunlar illa içki içilmesin diye diretiyorlar. 24 saat içki içilen bir yerdir Nevizade. Bunların arasında dört tanesini kapatmak gerisine gözlerini kapatmaktır ve kent yönetimini bilmemektir.
İçkili yerlerin olduğu bir sokakta yeni bir eğitim kurumunun açılmasına izin verilebiliyor mu?
-Sıraselviler Caddesi baştan aşağı içkili yerlerle dolu. Ama Bilgi Üniversitesi'nin bir birimi buraya taşındı. Burada eğitim kurumuna ruhsat verilmemesi gerekirken verildi. Şimdi burada da artık içki ruhsatı verilmeyecek. Mis Sokak'ta aynı şey oldu. Pavyonlar da dahil olmak üzere her binada en az dört içkili mekan varken bu sokakta bir dersaneye ruhsat verildi.
Çifte standart değil
Beyoğlu için nasıl bir özel uygulama istiyorsunuz, bu çifte standart olmaz mı?
- Tünel-Elmadağ hattını kastediyorum bölge olarak. Bu çizgide öteden beri olan eğitim kurumları zaten içki satan yerlerle sarılmış. Birkaç yere yeni ruhsat verin ya da vermeyin ne fark eder. Kentin ihtiyaçlarına göre yorumlanabilir bu yasa. Galatasaray Lisesi'nde çocuklar hangi kapıdan çıkıyor, yan kapıdan! Yan kapının içkili mekanlara uzaklığı ne kadar, en az 250 metre. En azından bunu uygulasınlar. Bu yasayı Beyoğlu'nda uygulamayalım ama Malatya'da uygulayalım derseniz evet bu çifte standarttır. Ama buranın kendi özelliği var.
Meyhane okuldan kaç metre uzakta?
Yasa çok açık: ‘‘İbadet yerleri ve okulların 200 metre yakınında içkili yer açmak yasak.’’ Özellikle gençleri kötü alışkanlıklardan uzak tutmak için çıkarılmış bir yasa bu. Şimdiye kadar onlarca meyhanenin yan yana sıralandığı Nevizade Sokak bu yasağın dışındaydı. Ancak yasanın uygulanmaya başlaması ya da uygulama ile ilgili itirazların dışarıya yansıması Ali Yıldırım'ın Nevizade Sokak 30 numaralı binada Avans adında bir meyhane açmak istemesiyle başladı. Ruhsat için Beyoğlu Kaymakamlığı'na 1999 Ekim ayında başvuran Ali Yıldırım, Solakzade Sokak'la Nevizade Sokak köşesinde açmayı planladığı meyhanenin Galatasaray Lisesi'nin ön duvarına 169.8 metre, arka duvarına ise 172.5 metre olduğu, bu nedenle ruhsat verilemeyeceği söylenmiş, ancak okulun kapalı olduğu süre için geçici içki ruhsatı verilmişti. Bu gelişmeler üzerine Ali Yıldırım da Beyoğlu Adliyesi'ne başvurarak dava açtı. Mahkemenin yaptırdığı ölçümlerde ise, Avans'ın tali kapısının Galatasaray'ın tarihi kapısına uzaklığının 191 metre, Nevizade'deki asıl giriş kapısının ise 198 metre olduğu tespit edildi. Bilirkişi raporunda ayrıca lisenin ölçümde baz alınan kapısının tarihi kapı olduğu, öğrencilerin ise yan kapıyı kullandıkları belirtiliyordu. Avans'ın yan kapısının bu kapıya olan uzaklığı 254, Nevizade'deki asıl kapısı ise 254 metre.