Güncelleme Tarihi:
AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, 1994'te "Diler", 2007'de "Sitarem", 2013'te ise "Nil K" isimleriyle faaliyet gösteren kuru yük gemisinin adı, Mısırlı bir şirket tarafından satın alınıp "Mercy God" olarak değiştirildi.
Yabancı şirket, Sierra Leone bayraklı geminin ismini bazı kaynaklarda değiştirmeyince, Mısır'ın Alexandria Limanı'ndan, Rusya'nın Novorossiysk Limanı'na giderken Çanakkale Boğazı'ndan geçiş yapacağı esnada, eksik evrak ve devam eden bazı mahkeme süreçleri yüzünden Çanakkale Liman Başkanlığının seferden men emriyle 19 Mayıs 2014'te Bozcaada açıklarındaki demir bölgesinde bekletilmeye başlandı.
Liman Başkanlığınca gemi kaptanına ve ait olduğu şirkete, gemideki evrak eksikliğinin tamamlanması, isim mülkiyet devrinin yasal şekilde çözüme kavuşturulması ve devam eden hukuki süreçler hakkında bilgi verilmesi istendi.
Bir leasing şirketinden kullanılan kredi kaynağıyla Mısırlı armatör tarafından satın alınan gemi, eksikliklerin giderilmesi sürecini başlattığı sırada ikmal için gittiği Yeniköy mevkisi açıklarında 28 Eylül 2014'te, karaya oturup Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait römorkörlerce kurtarıldı. Tekrar Bozcaada açıklarındaki demir bölgesine getirilen gemi, demirleyip beklemeye alındı.
Beylik Koyu sahilinde sıfır noktasında
Burada yaklaşık 3 ay bekleyen, 88 metre uzunluğunda ve 2 bin 250 groston ağırlığındaki bin 267 ton kuru soğan yüklü gemi, 29 Aralık 2014'te kuvvetli fırtınanın etkisiyle gece yarısı demir tarayıp (Rüzgar veya akıntı yüzünden çıpasını sürümek) Beylik Koyu önlerinde karaya oturdu.
Gemi kaptanının durumu Çanakkale Gemi Trafik Hizmetleri Müdürlüğüne bildirmesinin ardından bölgeye güvenlik amacıyla Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait "Kurtarma-7" römorkörü gönderildi.
Yapılan kontrollerde geminin sahile çok yakın mesafeye kadar ulaştığı, can kaybının yaşanmadığı, çevre kirliliğinin meydana gelmediği rapor edildi. Gemideki 5 personel ise aynı gün karadan tahliye edildi.
Personelin gemiden ayrılmasının ardından zamanla ambarlarda bulunan soğanlar çürüdü, gemi rüzgar ve deniz sularının da etkisiyle Bozcaada'nın en güzel plajları arasında yer alan Beylik Koyu sahilinde sıfır noktasına yerleşti.
Yaklaşık 2 yıldır, yaz sezonunda yüzlerce kişinin denize girdiği Beylik Koyu'nda bekleyen gemi, bölgeye gelen ziyaretçileri şaşırtıyor.
"Tamire değmez" raporu
Bozcaada Kaymakamı Abbas Yeşilkuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünce (KEGM) yerinde kontroller yapıldığını ancak kurtarma masraflarının, kurtarılacak değerlerin altında kalabileceğini söyledi.
Yeşilkuş, KEGM'in kamu iktisadi kuruluşu statüsünde olduğunu hatırlatarak, kuruluşun zarara uğratılacağı değerlendirilerek resen kurtarılması konusunda tekel haklarında sarfınazar edildiğini ifade etti.
Geminin yabancı bir armatörce satın alındığını ancak bir leasing şirketi adına kayıtlı olarak gözüktüğünü anlatan Yeşilkuş, şunları kaydetti:
"Geminin ait olduğu şirket tarafından gemiyle ilgili herhangi bir yasal işlem yapılmamakta, kurtarma için müracaat etmemekte, ilgilenmemektedirler. Geminin sicil kayıtlarında alıkoyma, haciz sebeplerinden dolayı 4 adet takyidat (sınırlama, kısıtlama) bulunmaktadır. Geminin mevcut durumu hakkında Bozcaada Liman Başkanlığımızın talebi ile Çanakkale Liman Başkanlığından gelen uzmanlar tarafından tamire değmez durumda bulunduğu ile ilgili rapor düzenlenmiştir. Liman Başkanlığımızca 1 Nisan 2016 tarihinde geminin bulunduğu yerde insan, çevre ve deniz kirliliği açısından tehlike gösterdiğinden bahisle 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 1386/3 maddesine göre vaktinden önce satılmasına karar verilmesi için Ezine İcra Mahkemesine başvuruda da bulunulmuştur. Davanın takibinde Çanakkale Defterdarlığı Muhakemat Müdürlüğünün hazine avukatları tarafından takip edilmesi nedeniyle 10 Mayıs 2016 tarihinde yeniden bilgi yazısı yazılmıştır."