Güncelleme Tarihi:
Beykoz Vakfı henüz beş yaşında. Kütüphanesi hergün açık. Terası Boğaz manzaralı. Poyrazköy ormanlarına fidan dikiyor. 225 öğrenciye burs veriyor. Şiir yarışmaları düzenliyor. Tiyatro oyunlarında işitme engellileri için simültane çevirmen kullanıyor. Sonbaharda İnternet Cafe ve sineması da açılacak.
Beykoz'da Orhan Veli'nin evi ve Ahmet Mithat Efendi'nin yalısı arasında Beykoz Vakfı binası yer alıyor. 1994'te kurulan Vakıf bu binada herkese açık hizmet veriyor. Terasından bütün Boğaz uzayıp giden bir nehir gibi görünüyor. Kapalı ve açık kafeteryalarında yemek, çay, kahve var. Binanın birinci katındaki kütüphanede 12 bin kitap bulunuyor. Kütüphane sadece Ağustos ayında Pazar günleri kapalı. Eğitim aylarında haftanın her günü akşam 19'a kadar açık. Beykoz'da 38 bin ilk öğrenim öğrencisi bulunuyor. Eğitim zamanı günde yaklaşık 30-40 öğrenci kütüphaneden yararlanıyor.
Vakfın temeli yıllar önce, Beykoz Ortaokulu'nun pilav gününde atılmış ve kurulduğundan beri doğma büyüme Beykozlular tarafından yönetiliyor. Vakfın onursal başkanı Şahin Köktürk, 1936'da kurulan Beykoz Ortaokulu'nun ilk mezunlarından. Beykoz Vakfı'nın en önemli etkinliklerinden biri de eğitim bursu vermesi, her yıl 50-60 öğrenciye burs veriliyor. Kurulduğundan bu yana ağaçlandırma çalışmalarına da önem veren Vakıf, yanan Poyrazköy ormanına 36 bin fidan dikmiş. Bu arada okullar arası şiir yarışmaları düzenliyor. Yönetim Kurulu Üyesi Rafet Şişmanoğlu da 60'lı yıllarda çeşitli dergilerde şiirleri, hikáyeleri yayımlanmış, ödül kazanmış biri.
Beykoz Vakfı'nın hálen bulunduğu bina 1946 yılında Halk Evi olarak kurulmuş. Demokrat Parti döneminde kapatılmış. 1951'de adliye, maliye ve vergi dairesi olarak hizmete girmiş. 1983 seçimlerinden sonra bu dairelerin ilçe belediyelerinde toplanmasından sonra boşaltılmış ve son olarak Vakıf tarafından 29 yıllığına kiralanmış.
Beykoz deyince, Vakfın akla gelmemesi imkansız. Öyle çok etkinlikte bulunuyorlar ki: Anneler gününde yılın annesini seçmek, lise düzeyinde 225 öğrenciye burs vermek, liseler arası münazaralar, yemekler, kermesler düzenlemek. Son uygulamalarından biri salondaki koltukların isim hakkını satarak oluşturdukları tiyatro. Sigortalı yedi personelin çalıştığı Vakıf'ta, her yönetim kurulu seçiminden sonra geleneksel olarak Anıtkabir ziyaret ediliyor.
Kültürel ağırlıklı turistik geziler de yapıyorlar. Otobüsler kiralanıp Kapadokya, Safranbolu gibi yerlere gidiliyor. Vakıf'ın komşusu, Orhan Veli'nin bir zamanlar oturduğu ev hálen ayakta. Orhan Veli'nin 1913'den itibaren çocukluğu ve ilk gençlik yılları burada geçmiş. Vakıf binasının öteki komşusu ise Ahmet Mithat Efendi Yalısı. Burası Beykoz'daki kültür hareketinin başlangıç noktası olarak kabul ediliyor. Zamanında (1895-1904 arası) yalının çatı katında tiyatro oyunları sahnelenirmiş.
Beykoz Vakfı'nın Başkanı Birzat Mermer, son yıllarda ilçenin, yüzde 80'ini Karadenizli vatandaşların oluşturduğu büyük bir göç aldığını söylüyor, ama bunların kendilerini Beykozlu olarak görme çabaları olduğunu,'Beykozlu Doğu Karadenizliler Derneği'ni kurduklarını ekliyor.
İnternet Kafe ve sinema
Beykoz İstanbul'un köklü semtlerinden biri. Buralı olanlar arasında kimler yok ki? Adalet Cimcoz, Ayhan Işık, Ragıp Yavuz, Çolpan İlhan, Rıza Silahlıpoda, Galatasaraylı milli kaleci Nihat Akbaş...
Tiyatro insanın kendisini geliştirmesidir diyen Recep Sinan Akbaşak, Vakfın tiyatro işlerinden sorumlu. Geçen sene Haziran da 'Bir Tutam İnsan'ı sahnelediklerini söylüyor. Nazım Hİkmet, Orhan Veli ve Refik Durbaş üçlüsünün şiirsel oyununu; amatör Beykozlular oynamışlar.
Tiyatroda bir de çocuk bölümü kurulmuş ve şu ana kadar 14 gösteri yapılmış. 10-15 yaş arasındaki 60 çocuk yer almış bu gösterilerde. Geçen yıl Ülker Köksal'ın Barış Gezegeni adlı oyunu, her pazar sahnelenmiş. Daha sonra talep arttığı için cumartesileri de oynamaya başlamışlar. Şehir Tiyatroları misafir grup olarak davet etmiş. Fatih ve Üsküdar'da da gösteri yapmışlar.
Beykoz Vakfı Çocuk Tiyatrosu önümüzdeki yıl altı oyun sahneye koymayı düşünüyor. Amaçları İstanbul'un diğer semtlerinden seyircileri de tiyatro salonlarında misafir etmek. Beykoz Vakfı Tiyatrosu'nun gerçekleştirdiği bir ilk de Barış Gezegeni adlı oyunu simultene çeviriyle işitme engellilere oynamaları. Tiyatro bölümü yakında 40 yeni öğrenci almayı amaçlıyor; ilgilenenlere duyurulur.
Vakıf Başkanı Mermer bu yıl tiyatro salonunda bir ilke daha imza atmayı ve en geç Kasım ayından itibaren, film göstermeye başlayarak Beykoz'a sinemayı da getirmeyi düşünüyor. Başkanın kısa vade planları arasında bir İnternet Cafe açmak var, uzun vadede ise aşevi ve huzur evi planlanıyor.. Tel: 323 48 48
İlçemiz Beykoz
Ünver Oray'ın İlçemiz Beykoz kitabı, 1971 yılında yayımlanmış. Kitapta Beykoz'da yaşayanlar şöyle tanımlanıyor: ‘‘Beykoz'da, kuruluşları eski olan köy ve mahallelerde halkın yerli olması yanında, mevcut büyük fabrikaların bulunuşu sebebi ile yurdun bilhassa Rize, Erzurum, Çorum, Kastamonu, Giresun, Ordu ve Sinop bölgelerinden gelip yerleşenler çoğalmaktadır. Ayrıca buraya Romanya ve Bulgaristan'dan gelen göçmenler de yerleştirilmişdir. Bugün yerli halk azınlık durumuna düşmüştür.’’