Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2007 00:00
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin dış ticaret ve cari işlemler açıklarının ciddi boyutlara ulaştığını belirterek, "Büyük bir dış ticaret ve büyük cari açığımız var. Son derece açık. Orta ve uzun dönemde bu açığı azaltacak adımlar ve çözümler bulunuyor. Bu adımları atacağız" dedi.
KUR ŞİKAYETLERİ: Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu ve Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDEFED) işbirliğiyle düzenlenen 3’üncü Rekabet Kongresinin açılışında konuşan Mehmet Şimşek, rekabet denilince bir çok kişinin aklına bir şekilde döviz kurunun geldiğini, bu konuda şikayetlerinin de bulunduğunu ifade ederek, orta ve uzun dönemde Türkiye’nin kol gücünden beyin ve bilgi gücü yoğun ürünlere geçmesi gerektiğini vurguladı. Şimşek, bu ürünlerin kár marjının yüksek, rekabetinin de daha az olduğunu belirterek, "Geleneksek sektörlerde hem rekabetin yoğunluğu hem de buradaki gelişmeler işi zorlaştırabiliyor. Ticaret hacmimiz ciddi ölçeğe varmış durumda. Büyük dış ticaret ve büyük cari açığımız var. Son derece açık. Orta ve uzun dönemde bu açığı azaltacak adımlar var, çözümler var. Bu adımları atacağız. Bu tür yapısal sorunlar günübirlik kolaycı çözümlerle çözülmüyor" diye konuştu.
FİZİKİ ALTYAPI: Şimşek, kişi başına milli geliri belirleyen iki faktörden birisinin istihdam, diğerinin de verimlilik olduğunu vurgulayarak, verimliliği belirleyen en önemli faktörün ise rekabet olduğunu söyledi. Uzun dönemde verimlilik artışı için Türkiye’nin fiziki alt yapıya yatırım yapması ve bunu geliştirmesi gereğine işaret eden Şimşek, Türkiye’nin beşeri sermayeye yatırım yapması gerektiğini kaydetti. Şimşek, uzun dönemde büyümeyi belirleyen en önemli faktörün ise eğitim olduğunu bu alana çok iyi kaynak ayırmak ve kaynağın etkin şekilde kullanılıp kullanılmadığına bakmak gerektiğini söyledi. Dünya Bankası’nın OECD ülkeleri arasında yaptığı araştırmaya göre, eğitime en çok para harcayan ülkenin Türkiye olduğunu, ancak öğrenci başarısında Türkiye’nin son sıralarda bulunduğunu belirten Şimşek, eğitimin kalitesine yoğunlaşmak gerektiğine dikkat çekti.
REKABET GÜCÜ YÜKSELECEK: Şimşek, verimliliği en çok etkileyen rekabetin beraberinde yenilik getirdiğini ifade ederek, en rekabetçi ülkenin Amerika olduğunu, iş gücü piyasasının esnek, sermaye piyasalarının etkin ve derin, yenilikçi şirket sayısının yüksek olmasını, rekabette Amerika’yı birinci sıraya taşıdığını söyledi. Şimşek, 2002-2006 döneminde GSMH’daki artışın yüzde 7.3 olduğunu, bunun da Türkiye’yi hızlı büyüyen ekonomiler arasına koyduğunu belirterek, 7.3’ün 4.4 puanının özel sektörden geldiğini, ona yakın oranda da verimlilikten geldiğini kaydetti.